BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Ser ni vad de gör på bilden? Frågar läraren Ylva Bergh.
– Dansar, svarar någon.
Midsommarfirande och Zlatan
I morgon ska eleverna fira själva med lekar, tipspromenad, sill och potatis. En stor del av dem fastar, men Ylva Bergh hoppas att dagen ska bli trevlig ändå och tillägger att midsommarmat ändå inte är speciellt gott. Nästa bild som visas upp föreställer fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic. Här ropar flera av eleverna igenkännande. Ylva Bergh frågar hur Zlatan ser ut på bilden.
– Zlatan är glad, svarar Sherwan Alhussein.
– När är du glad? Frågar Ylva Bergh.
– När jag pratar svenska.
Läraren, klassen och volontärerna från Röda korsets ungdomsförbund skrattar. Sommarskolan är för många en välkommen andningspaus mitt i en osäker tillvaro. Ida Lundberg och Yvonne Trinh, två av volontärerna som är med på lektionerna som stöd, beskriver en trevlig och lättsam stämning.
– I skolan får de fokusera på här och nu. De flesta är väldigt motiverade och utåtriktade, säger Ida Lundberg.
Yvonne Trinh tillägger att man som volontär på sommarskolan får väldigt mycket tillbaka. Halva skoldagen består av svenskundervisning och andra halvan av aktiviteter på Fyrishov. Hon började att vara med när eleverna hade simundervisning men insåg snart att det fanns mer att ge i klassrummet. Vid bassängen kände hon sig mer som en badvakt.
– Det är på svensklektionerna jag verkligen kan hjälpa till. Jag kan absolut rekommendera att vara volontär. En del frivilliga skrev upp sig på bara tre dagar, men tyckte det var så roligt att de bad att få stanna längre, berättar hon.
Också Ylva Bergh har fått mer-smak. Hon läser till gymnasielärare i engelska och bild, men tack vare sommarjobbet på Fyrisskolan har hon bestämt sig för att även skaffa kompetens för svenska som andraspråk.
– Det är extra roligt att undervisa när eleverna är så vetgiriga som de här. De tycker verkligen det är kul att gå i skolan.
Utöver språkstudier får eleverna även undervisning i hur det svenska samhället fungerar och vilka normer som finns. Under de lektionerna deltar även en tolk eftersom det kan vara ganska komplicerade ämnen som tas upp, till exempel jämställdhet och hbtq-frågor.
– Många är inte vana vid att homosexualitet är accepterat. Men bara man förklarar på ett bra sätt brukar de inse att det inte är så konstigt, säger Ylva Bergh.
Längtar efter sina nya liv
Ali Ahmad, Mirza Mohammadi och Nasir Hussein är alla 17 år och längtar efter att påbörja ett nytt liv i Sverige. Sommarskolan känns som en bra början, tycker de. Ali Ahmad blir nyfiken när han ser min kamera och berättar att hans dröm är att jobba som fotograf. Nasir vill bli pilot och älskar att träna cykling, men just nu känns livet oftast tungt.
– Jag flydde med min familj från Iran till Turkiet, där skildes vi åt och nu vet jag inte var de är. Jag är alltid ledsen, men i skolan kan jag vara lite glad.
Sommarskolan för SPRINT-elever pågår från den 10 juni till den 8 juli. Arrangörer är Uppsala kommun, Fyrishov och Röda korsets ungdomsförbund.