Terrordådet i Oslo skakar hbtq-världen, men det väcker också en fortsatt vilja att kämpa för allas lika värde.
– Pride handlar också om att inte ta friheten för given, som vi märker nu så kan den tas ifrån oss lika snabbt som någon kan avfyra ett pistolskott, säger Jimmy Johansson från Kiruna pride.
Två personer dödades och 20 skadades i attacken i Oslo i lördags. En ensam person öppnade eld på en gata utanför gaybaren London pub och restaurangen Per på hjørnet, bara timmar innan pridefirandet skulle inledas i staden.
En misstänkt gärningsman greps på platsen och skottlossningen betraktas av säkerhetspolisen i Norge som ett islamistiskt terrordåd. På polisens uppmaning ställdes den planerade prideparaden i Oslo in.
Dådet har väckt oro och sorg också bland svenska hbtq-aktivister. Samtidigt vittnar många om att engagemanget för förändring och styrkan i gemenskapen också har ökat.
De svenska pridefirandena duggar tätt under sommaren. I Karlskrona började Prideveckan i måndags med flaggning. Sophia Ahlin, som är ordförande för organisationen som arrangerar Pride i Karlskrona, säger att det är härligt att kunna fira tillsammans igen efter två år av pandemi – men att hon också ser blandade reaktioner.
– Vi har människor som är oroliga och undrar, men vi ser också att folk som inte vanligtvis går i paraden säger att de kommer och att de vill stå upp mot hatet. Så det finns också ett starkare stöd, säger hon.
Inför firandet har de haft extra avstämningar med polisen om säkerheten, men inte behövt göra några anpassningar.
– Om det ändras kommer vi naturligtvis att göra det.
”Vi är fler än hatarna”
Hot och hat är inget nytt för hbtq-personer, och i Karlskrona har arrangörerna för Pride återkommande utsatts för hot via sociala medier men också via brev hem till medlemmar i organisationen, berättar Sophia Ahlin.
– Det är ju just därför pride behövs. Vi måste visa att motståndet inte vinner. Vi måste visa den sidan, att vi står upp för de mänskliga rättigheterna och att vi är fler än de som hatar och hotar.
Trifa Shakely är ordförande för RFSL, och hon lyfter att attacken i Oslo inte är en enskild händelse utan att hat och hot är en del av vardagen för många hbtq-personer.
– Vi är alltid under attack och hot, bara att vi existerar gör att vi attackeras. Vi behöver inte kräva eller göra något. Nu har allmänheten fått upp ögonen för att hbtqi+-personer är under attack, men det händer varje gång vi har parader, varje gång vi finns. Varje gång vi går hand i hand med den vi älskar, varje gång vi kräver att någon tilltalar oss med rätt pronomen.
En ögonöppnare
Hon ser en backlash för hbtq-personer sedan ungefär sju år tillbaka, både i Sverige och globalt, och hon säger att många frågar om de är rädda.
– Jag tycker frågan ska ställas till våra makthavare. Hur ska de säkra vår trygghet, så att vi kan genomföra våra aktiviteter, sitta på våra barer och känna oss trygga att existera utan att vara rädda för terrorbrott, hatbrott och trakasserier?
Kamp – inte bara fest
I Kiruna drog Pride igång på torsdagen med en parad, och fortsätter under helgen som en del av Kirunafestivalen. Just där ser Jimmy Johansson en positiv utveckling de senaste åren, även om attacken i Oslo såklart påverkar.
– Såklart. Men jag tänker också som jag läste att Jonas Gardell skrev, det är bra att vi festar, firar och tar tillvara på den friheten som vi har men vi får inte glömma varifrån vi kom. Pride handlar också om att inte ta friheten för given, som vi märker nu så kan den tas ifrån oss lika snabbt som någon kan avfyra ett pistolskott.
Enkät
Daniel Nygren
35 år, jobbar i butik, Stockholm
Varför är du på manifestationen idag?
– Vi kommer inte sluta finnas oavsett attackerna mot oss. Jag är inte rädd, men arg och ledsen.
Vad är viktigt för dig när du tänker framåt nu?
– Vi måste visa varandra stöd, samlas, gå ut. Vi får inte gömma oss. Ut och skrik. Det är därför vi har Pride, det var så det började. Ingen ska få oss att gömma oss.
Sebastian Tehelander Sjöstrand
33 år, jobbar inom civilsamhället, Stockholm
Varför är du här idag?
– Jag är här för att hedra offren som dog i Oslo och visa mitt stöd. Det här är viktigt av många anledningar, vi ser en förskjutning och en framfart för högerextrema och konservativa. Vi ser transpersoner användas som slagträn i debatter och jag ser en oro att det klimatet som föds i Norge kan komma hit. Majoritetssamhället måste steppa upp och visa solidaritet, inte bara när det är glatt och glitter.
Ola Nygren
45 år, kontorschef, Stockholm
Vad är viktigt för dig när du tänker framåt nu?
– Nu måste vi visa våra rätta färger, regnbågens färger. Vi finns, och nu gäller det att inte backa tillbaka, vi måste fortsätta tänka framåt. Attacken i Oslo gör mig arg. Jag blir inte rädd. Det har alltid funnits extremt mycket hatbrott, det är inte nytt. Men vi blir bättre på att prata om det.
Elin Leksing
25 år, jobbar i butik, Stockholm
Varför är det viktigt för dig att vara här idag?
– Jag tror vi behöver mer kärlek och acceptans, och mindre hat. Det här hatet som många visar, jag har väldigt svårt att förstå att man inte kan acceptera människor och låta dem vara som de är.