BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Ja.
Orsakar kriser…
– Ja, det har blivit ett mönster.
Och de blåser upp bostadspriser och sina egna vinster.
– Ja, det är klart att bostadspriserna också beror på en del andra saker, men de har inte bromsat i alla fall, vilket de kunde ha gjort. Och de har tjänat enormt mycket pengar. Svenska bostadspriser har blivit en vinstmaskin.
Varför är det en så vanlig uppfattning att det måste vara finansbranschen som driver investering?
– På 70- och 80-talen när man avreglerade mycket fanns en väldigt stark tro på att ju mer finans man får i samhället desto bättre. Till viss del är det sant. Men lärdomen är att får man för mycket finans så skapar man inte längre något i den reella ekonomin, utan det blir mer som ett självspelande casino. Det finns studier som visar att får man för stor finanssektor så kväver den andra delar av ekonomin.
Mycket av det du skriver skulle kunna platsa på ETC:s ledarsida, men du skriver i ett helt annat forum med en annan publik. Vad får du för reaktioner?
– Det jag tycker är mest fascinerande är att det är så många i finansvärlden som håller med om att systemet är sjukt. Det tyder ju på att det är någonting som är sjukt.
Till och med personer jag varit i kontakt med som varit vd:ar på stora banker tycker att bankerna behandlas för lamt.
– Sedan tar jag ju i också.
Som formuleringen om hur mycket crack världens politiker måste gå på då de låter bankerna bedöma sina egna risker?
– Ja, men någonstans tycker jag att jag kan göra det också. Jag sparkar uppåt. Och den positiva bilden får väl Bankföreningen stå för. Jag visar en bild.
Men vaknar inte en socialist i dig av allt detta?
– Vissa tycker att jag är socialist eller kommunist, och andra tycker att jag är högerspöke. Det är ganska ointressant. Mycket av det jag skriver går ut på att lyfta fram vad andra säger. Några av de största kritikerna finns bland annat på Bank of England. De kan vara ganska förgörande i sin kritik. Gör det dem till socialister? Ingen skulle kalla dem det. De som kan mest är oftast de som är mest skoningslösa i sin kritik, och det kan uppfattas som väldigt radikalt. Hade samma åsikt framförts av Vänsterpartiet hade många himlat med ögonen och undrat vad är det här för tokstollar. Men det är inga tokstollar som kommer med den här kritiken, det är de som är pålästa, vänster eller inte.
Du lyfter ju fram en del superradikala förslag, som skuldavskrivningar som bland andra anarkisten David Graeber skriver om.
– Ja. Det är ju superradikalt, fast ja, samtidigt, många
ekonomer som inte skulle kalla sig radikala har lyft det. Det finns en mycket mer livlig diskussion nu, och det är ju finanskrisen som har satt ljuset på detta.
Står vi i någon form av omvärdering?
– Efter Islands kollaps tog man fram en parlamentarisk rapport som gick ut på att man skulle frånta bankerna rätten att skapa pengar. Frågar du en svensk bank så är det ju stollevarning på den åsikten, men till och med Financial Times stjärnkolumnist har skrivit det. Förra centralbankschefen i England har skrivit på det temat. Under ytan så pågår en massa omprövande av idéer.