De fyra storbankerna ökar sina vinster på räntenettot. Förra året steg exempelvis Handelsbankens räntenetto med fyra procent, vilket motsvarar 300 miljoner kronor. Det är orimligt högt, anser Jakob König, finansekonom på Sveriges konsumenter.
– Det vore en sak om vinsterna under en tid gick till ökade kapitalbuffertar, men nu skickas de direkt vidare till aktieägarna som redan får rekordhöga utdelningar, säger Jakob König, som anser att bankerna blivit allt för giriga.
– Konkurrensen fungerar inte och det utnyttjar bankerna. Men på sikt riskerar det att slå tillbaka, missnöjet är utbrett bland kunderna som mest stannar kvar för att det är svårt och krångligt att hitta bättre alternativ, inte för att de är nöjda.
”Förslöar bankerna”
Enligt Jakob König är det kunderna som förlorar mest på bankernas räntevinster, eftersom det blir allt dyrare att låna samtidigt som utdelning på sparade pengar är dålig. För de som har bolån kan det handla om tusentals kronor i förlust årligen. Han anser att en hög belåning innebär flera risker. Banker som slussar räntevinster till aktieägare istället för att bygga upp kapitalbuffertar blir sårbara vid ekonomiska kriser.
– Risken är också att de enkla vinsterna ytterligare förslöar bankerna. Istället för att satsa på utveckling av bättre och billigare tjänster till kunderna fokuserar bankerna på att skydda sin marknad från reglering, vilket de hittills lyckats bra med, säger Jakob König.
Vägrar kommentera
Dagens ETC har upprepade gånger sökt Svenska Bankföreningens ordförande Thomas Östros för en kommentar om räntenettot. Både han och föreningens analyschef Johan Hansing vägrar att uttala sig, men motiverar inte varför.
Henrik Westman, presschef på Handelsbanken, säger att Jakob Königs bedömning av det ökande räntenettot som orimligt får stå för honom.
– Handelsbanken är ett vinstdrivande företag. Vi har inga explicita mål mer än att vi ska ha bättre avkastning på eget kapital än våra konkurrenter. En del av vinsten går också till aktieägarna men det sker först när vi investerat i vår verksamhet, säger Henrik Westman.
Att konkurrensen fungerar dåligt inom banksektorn håller han inte med om. Hans uppfattning är att kunderna är både kloka och prismedvetna, och att bankerna därför måste se till att erbjuda dem bra produkter.
– Bolån är till exempel en oerhört konkurrensutsatt produkt. Vår senast redovisade bruttomarginal på bolån var 0,88 procent och sedan får var och en avgöra om det är högt eller inte.
Karl Grauers
Eigil Söderin