– Vi vill att alla ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det ska behöva kosta pengar, säger Åsa von Essen.
Vem som helst får låna och det kostar ingenting. Man behöver inget lånekort utan man skriver upp sitt namn och telefonnummer och får behålla prylarna i två veckor. Sakerna som de lånar ut har de fått från privatpersoner, företag och organisationer.
– Många småbarnsföräldrar kommer hit eftersom barn växer ur skor och utrustning så snabbt. Då är det bättre att låna än att köpa nya skridskor varje år, säger Fanny Sannerud.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
”Trösklarna sänks”
Den första Fritidsbanken öppnade för fyra år sedan utanför Karlstad. Det var diakonen Carina Haak som kom på idén och kommunen nappade direkt. Den Fritidsbanken drivs av frivillig-arbetare på kvällarna och av personer som arbetstränar på dagarna. Nu har konceptet spridit sig till fler ställen och föreningens mål är att det ska finnas en Fritidsbank i varje svensk kommun.
– Fördelarna är att trösklarna för spontanidrott sänks. Målgruppen är både unga som vill prova nya sporter men också mor- eller farföräldrar som har barnbarn på besök. Det kan också vara ett kompisgäng som behöver låna tält och sovsäckar när de ska ut och campa, säger Henric Byström som är varu-märkes- och kommunikationsansvarig.
Han berättar att den första låntagaren någonsin var en nybliven pensionär som lånade ett golfset för att testa om det var en aktivitet som passade honom. Efter två veckor lämnade han tillbaka det och köpte ett eget.
– Så målgruppen är inte bara barn utan alla som vill testa någonting nytt, säger Henric Byström.
Vill locka skolelever
Sedan tidigare finns en Fritidsbank i Angered men de håller till i en barackliknande byggnad. Den nyöppnade i Frölunda ligger i renoverade lokaler i anslutning till köpcentret, så Henric By-ström menar att det blir någonting helt nytt.
– Dessutom ligger det en skola och fritidsgård i närheten, så tanken är att eleverna ska kunna låna ett par rullskridskor på lunchrasten, säger han.
I framtiden hoppas projekt-ledarna att fritidsbanker ska vara lika självklara och vanliga som kommunala bibliotek. De tror att hela vårt sätt att se på ägande är på väg att förändras.
– Att dela i stället för att köpa ligger helt rätt i tiden. Det händer mycket inom delningsekonomi just nu och det finns verkligen ett behov av ställen som Fritidsbanken, säger Fanny Sannerud.