Totalt rör det sig om 200 politiker, opinionsbildare och andra offentliga människor med en potentiell hotbild emot sig som ska vistas bland folk under Almedalen. Det ställer stora krav på säkerheten. Särskilt i tider då terrorhotnivån har höjts och attacker mot oliktänkande inträffar både från vänster och höger på den politiska kartan.
Johan Gellerstedt förklarar att Säkerhetspolisens (Säpo) främsta utmaning är att försvara den svenska modellen där politiker ska kunna vistas ute bland väljarna.
– Det samhälle som Säpo verkar i innebär att politiker ska kunna möta väljarna öppet, det är så vi vill ha det, men det gör ju också att det inte finns några garantier.
Svårt att skydda sig
Mordet på Joanna Cox, en brittisk Labour-politiker som kampanjade för att England skulle stanna kvar i EU och blev skjuten på öppen gata, satte återigen fart på diskussionen kring det öppna samhället. Johan Gellerstedt förklarar att just en sådan attack är bland de svåraste att skydda sig mot.
– Den typen av gärningsmän är det svåraste, de går under radarn. Självklart kan vi höja skyddsnivån för en person eller ett evenemang, men det är på grund av att vi vet något, men generellt sett så gäller det att hitta den här balansen mellan ett godtagbart skydd och den svenska modellen och det svenska samhället.
Historiskt sett har Socialdemokraterna varit särskilt utsatta med två politikermord på öppen gata, både dåvarande statsminister Olof Palme 1986 och utrikesminister Anna Lindh 2003. Men partiet vill inte kommentera säkerhetsläget under Almedalen, hälsar pressansvarige Håkan Gestrin. Samma sak gäller på riksdagens säkerhetsavdelning.
– Riksdagens säkerhetsenhet jobbar långsiktigt och systematiskt med säkerhetsfrågor utifrån risk- och sårbarhetsanalyser och kommenterar inte arbetet eller eventuella förändringar i detalj. Vi har löpande en god samverkan med Säpo och Polisen, skriver Anna-Karin Jonsson, biträdande säkerhetschef på Sveriges riksdag, i ett mejl och säger också att hon inte kommenterar särskilda händelser som Almedalsveckan.
Johan Gellerstedt beskriver Almedalen och arbetet under den stora politikerveckan som ett stort pussel mellan myndigheter som måste gå ihop.
– Det som är viktigt är samverkan med andra myndigheter, kanske då särskilt Polisen som står för den största delen av säkerheten på plats, men också med partiernas säkerhetsavdelningar så klart. Den allra viktigaste delen är dock att vi känner oss säkra i våra bedömningar, både sårbarhetsbedömnigar och riskbedömningar. Vi måste få in den information vi behöver och analysera den på rätt sätt, säger han.
Hur ser ert arbete på plats ut?
– Jag kan inte gå in på några detaljer eller specifika händelser, men en liknelse är att livvakterna bara är toppen av isberget. Det går att skydda en person på många andra sätt än genom livvakter. Sedan gäller det så klart att de livvakter som finns på plats anpassar sin taktik efter att det finns många människor på liten yta, men det ingår i utbildningen och är något som vi ska klara av.
Hur ser ni på hot från till exempel IS och andra terrororganisationer?
– Jag kan inte gå in i detalj men vi förhåller oss självklart till hur bedömningen är gjord för Sverige generellt, det är något vi tar i beaktande.
Skiljer sig årets politikervecka från andra år?
– Nej, i stort sett ser det ut som tidigare år, men evenemanget växer och då måste vi växa med det för att det ska vara säkert för alla.