Maria Wetterstrand och Alice Bah Kuhnke bor ihop i Bryssel.
Bild: Judit Nilsson/SvD/TT
Dagens ETC
Det är nära mellan lobbyister och politiker i Bryssel. I fallet Alice Bah Kuhnke (MP) och Maria Wetterstrand, vd för PR-byrån Millton, så nära att de delar bostad. Ett tecken på att attityden till lobbyism förändrats, menar Robin Zachari, ansvarig utgivare för ”Klägget”.
– Det visar hur mycket gränserna mellan politik och påverkansföretag har lösts upp, säger han.
Förra MP-språkröret Maria Wetterstrand hör till den strida ström av ex-politiker som blivit lobbyister. Sedan 2020 är hon vd för PR-byrån Milttons Brysselkontor. Innan dess jobbade hon i Helsingfors för samma koncern som är inriktad på hållbarhetsfrågor.
Koldioxidinfångning hör till de frågor som Millton bedrivit lobbyarbete kring det senaste året, enligt EU:s öppenhetsregister. Energibolaget Fortum är en av kunderna. När det gäller den politiskt känsliga skogspolitiken har bland annat förpackningsbolaget Stora Enso Oy anlitat Millton.
Vdn Maria Wetterstrand är en av Milltons just nu två registrerade lobbyister i Bryssel. Det förra språkröret delar övernattningslägenhet med Alice Bah Kuhnke, som är en av Miljöpartiets tre EU-parlamentariker.
Ingen hemlis
Alice Bah Kuhnke har intervjuats i Svenska dagbladet tillsammans med Wetterstrand. Dessutom har de en podd ihop. Tack vare öppenheten är det oproblematiskt, anser hon. I synnerhet som hon inte förhandlat om lagstiftning som rör hållbarhetsfrågor.
– Jag jobbar med migration och jämställdhetsfrågor, inte de frågor som Maria jobbar med, säger Alice Bah Kuhnke.
När det är så nära mellan politiker och lobbyister – hur kan man som väljare känna sig trygg med att det inte påverkar utformningen av politiken?
– Hur vi röstat är helt öppet för alla. Jag känner mig väldigt trygg med att om man tittar på hur jag röstat i tusentals omröstningar under fem år, då hittar man inte en enda omröstning där jag gått företags ärenden, utan alltid kommande generationers ärenden.
Bristande transparens i kontakterna mellan lobbyister och politiker är däremot ett stort problem i Bryssel, anser hon.
– Det är för många som inte redovisar vilka möten man har, utifrån regelverken. Även möten med företag som berörs av just de lagstiftningar man jobbar med. Det ser man hela tiden, säger Alice Bah Kuhnke.
Hjälpte Finnair
Bland Milltonkoncernens kunder finns också Finnair. På hemsidan säger man sig ha hjälpt flygbolaget att dra in nytt kapital för att klara sig genom krisen under pandemin. Samma flygbolag har utretts av EU-kommissionen för misstänkt ”gröntvättning”, det vill säga att framställa sig som hållbara på ett vilseledande sätt.
Vad tänker du om att en del av kunderna kan te sig kontroversiella ur ett miljöpartistiskt perspektiv?
– Jag kommer fortsätta sätta hårt mot hårt mot dem som förstör klimatet. Det påverkas inte av att mina vänner jobbar på olika företag, säger Alice Bah Kuhnke.
Maria Wetterstrand hjälper företag att förstå Bryssel och EU-politiken, och säger till Dagens ETC att hon inte representerar dem på något sätt.
– Därför ägnar jag mig inte heller åt att tala å företagens vägnar på min fritid när jag umgås med vänner. Jag använder alltså inte min privata tid med Alice till jobbärenden, och om något av företagen vi jobbar med skulle vilja bjuda in henne till ett event, träffa henne eller ha en dialog med henne så sker förfrågan via officiella kanaler, säger Maria Wetterstrand.
Wetterstrand förtydligar att Miltton i Bryssel inte har jobbat med Finnairs kommunikation, och inte heller deras politiska bevakning eller påverkan under åren som hon har varit i Bryssel.
”Ska företräda folket”
Robin Zachari, ansvarig utgivare för Klägget som granskar och opinionsbildar kring lobbyism tycker att det är problematiskt att en EU-parlamentariker delar bostad med en EU-lobbyist.
– Politiker ska företräda folket, lobbyister ska företräda företag, de ska stå på var sin sida. Det här visar hur mycket gränserna mellan politik och påverkansföretag har lösts upp.
Att det gäller Miljöpartiet som är sprunget ur en systemkritik gör det särskilt iögonenfallande, anser Robin Zachari.
– Att de tycker att det är toppen och till och med har en podd där de pratar om det här, det säger något om hur normaliserat det har blivit.
Robin Zachari ser inga skäl att tro att sammanboendet med en lobbyist påverkat hur Alice Bah Kuhnke bedrivit politik. Men avståndet ska vara så stort mellan lobbyister och folkvalda att det inte ska vara upp till väljarna att lita på ”goda” politiker, anser han.
Dessutom handlar det inte bara om risk för otillbörlig påverkan av politikerna, utan om vilken information företagen kan få av politikerna, exempelvis om hur diskussionerna går inom och mellan partigrupperna.