De fick flest personkryss i förra valet, över 140 000 vardera, och ska därför bege sig ut på gemensam debatturné i vår till minst åtta svenska städer, från Gävle till Lund, vilket lanserades på en pressträff på tisdagen.
– Jag hoppas att det kan bidra till ett ökat valdeltagande. Vi representerar två tydliga politiska alternativ, säger Tomas Tobé till Dagens ETC.
Moderaterna går till val för ett starkare Europasamarbete med en kontrollerad migrationspolitik, säger han och nämner även kärnkraften som en central fråga.
Något som får Alice Bah Kuhnke att tända till direkt.
– Jag blir lika provocerad varje gång. Jag är så trött på hans kärnkraftsprat som är hål i huvudet, säger hon.
– Det löser inte de problem vi har just nu. Även om vi skulle satsa allt på kärnkraft så står den på plats först om 15-20 år. Då är det kört. Vi har en klimatkris nu och varenda gång han tar upp kärnkraften i samma veva som klimatet så är det ju som ett dåligt skämt. Det är en stor chans att tydliggöra för människor runt om i landet, fortsätter Bah Kuhnke.
Samarbeten högerut
Enligt en prognos från tankesmedjan ECFR förra veckan väntas de högerpopulistiska och högerextrema partierna öka kraftigt i EU-valet.
– Jag är djupt orolig. Det finns tyvärr mycket som talar för att vi får ett parlament i EU som styrs av de högerextrema, säger Alice Bah Kuhnke.
Hon ser en reell risk för att den stora konservativa EPP-gruppen, där M och KD ingår, börjar sträcka sig mot extremhögern för samarbeten.
– Ja, den risken är överhängande och tydlig. Manfred Weber, EPP-gruppens ledare, har sagt till oss i Gröna gruppens styrelse att han ser att han ska kunna samarbeta med dem och tämja dem. Men vi i Sverige vet ju hur det går. De högerextrema kommer äta de konservativa. Vi försöker på alla möjliga sätt att få dem att se att det finns vinster som handlar om att vi samarbetar i mitten istället, säger hon.
”Kan samarbeta i sakfrågor”
Tomas Tobé låter inte lika orolig.
– Det är uppenbart att populistiska partier växer på grund av att politiker på nationell och europeisk nivå inte har givit ett förtroendegivande svar kring migrationspolitiken. Jag tror att det är det viktigaste vi kan göra är att adressera de samhällsproblem som medborgare upplever för att också kunna vinna folks förtroende. Jag hoppas att en migrationspakt ska kunna bidra till ett ökat förtroende också på europeisk nivå. I grunden så är de populistiska partierna rätt långt utanför samarbetet i Europaparlamentet, säger han.
Om de högerpopulistiska och högerextrema grupperna växer så kraftigt som det förutspås, hur kommer ni i EPP-gruppen hantera det? Är ni öppna för att samarbeta med dem?
– Moderaterna och EPP-gruppen gör bedömningen att det samarbete som finns nu mellan EPP-gruppen, den liberala gruppen och den socialdemokratiska gruppen, det kommer nog att bestå även under nästa mandatperiod. Men växer ECR så är det såklart att de kommer att få ökat inflytande. Vi har sagt att vi är beredda att samarbeta i sakfrågor, men bara med partier som står upp för stödet till Ukraina, för rättsstaten och som är för europeiskt samarbete. Så vi sätter upp ett antal villkor för det, säger Tobé och tillägger:
– I grunden är det väljarna som avgör. Men jag tycker att de här prognoserna är något överdrivna. Räknar man på antalet mandat så skulle jag nog säga att ungefär nuvarande samarbetsklimat kommer att gälla. Även efter nästa val.