– Det är den enda konstellation som har majoritet i varje opinionsmätning.
För Amanda Sokolnicki är en regering med de senaste årtiondenas giganter i svensk politik emellertid inte bara en praktisk lösning på hur Sverige ska regeras, ifall det parlamentariska läget förblir trassligt efter valet. Tanken ger henne hopp om en ny väg för borgerligheten – utan Sverigedemokraterna.
– Moderaterna har begått ett jättemisstag som bundit sig så extremt hårt vid nationalisterna att man numera inte kan säga vad man tycker om vad de gör och står för. En regering med S tror jag skulle kunna vara ett sätt att ta sig ur det hörn man ställt sig i, säger Amanda Sokolnicki.
Alla moderater trivs inte med SD:s sällskap – men det är inte avgörande, menar hon.
– De rösterna finns. Men en förskjutning bygger på att man förlorar valet och avskyr tanken på att vara utan makt en mandatperiod till.
Kan gynna SD
Karina Cubilla, ledarskribent på LO:s tidning Arbetet, vill inte se en M+S-regering. Väljarna och demokratin skulle förlora, anser hon. Konflikten om den ekonomiska politiken skulle suddas ut, i stället för att skärpas som hon själv önskar. Följden kan bli att de sverigedemokrater som Amanda Sokolnicki vill vända ryggen får mer luft under vingarna, varnar Karina Cubilla.
– Politisk konflikt är bra, att man låter folk välja. Där människor känner maktlöshet och hopplöshet inför politiken, där växer missnöjet. Där kan också extremism frodas, säger hon.
För det socialdemokratiska partiet skulle en regering med M vara ett riskfyllt äventyr, enligt Karina Cubilla.
– Redan nu slåss de mot bilden av att man är ett maktgalet parti som kan tumma på vilken princip som helst. Oavsett vad man tycker skulle en regering med Moderaterna förstärka den bilden.
Kollegan Amanda Sokolnicki tror att kriget i Ukraina och osäkerheten kring Sveriges Natoansökan ökat sannolikheten för en regering med S och M. Vänsterpartiets och Miljöpartiets Natomotstånd skulle kunna bli ett problem om de rödgröna partierna utgjorde regeringsunderlaget, anser Amanda Sokolnicki.
– Ska man gå med i Nato måste man vilja vara med och de som ska föra Sverige in i Nato kan inte avsky det, säger Amanda Sokolnicki.
Överens om ekonomin
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, ser flera tänkbara skäl till varför det som normalt sett är helt orealistiskt skulle kunna bli möjligt efter valet. Tilltagande inflation kan vara ett sådant, menar han. Skillnaderna mellan de båda partiernas ekonomiska politik är större i retoriken än i praktiken, enligt Hinnfors.
– Moderaterna säger visserligen att ”Socialdemokraterna bara höjer skatterna”, men det är inte vad S gjort de senaste åren, säger han.
När det gäller att hålla hårt i statens pengar finns en samsyn mellan S och M, menar Jonas Hinnfors.
– Socialdemokraterna är väldigt återhållsamma med kostnadsdrivande reformer. Magdalena Andersson var jättetydlig i Almedalen med att ”visst, man man måste hjälpa de som drabbas, men det finns en gräns”.
Också spänningarna inom de tilltänkta regeringsalternativen skulle kunna driva S och M i famnen på varandra, enligt Jonas Hinnfors. Svårigheterna på den rödgröna sidan är väldokumenterade, då avståndet mellan C och V kan tyckas avgrundsdjupt. Men också om M-ledaren Ulf Kristerssons regeringsunderlag får majoritet i valet kan svåra förhandlingar vänta, tror Jonas Hinnfors.
– Vi vet inte vilka krav Sverigedemokraterna kommer att ställa och vilka motkrav Liberalerna då kommer med, säger han.
V kompromissvilligt
Almedalsveckans utspel från Vänsterpartiet kan tillsynes ha försvårat en regeringsbildning byggd på S, MP, C och V. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar krävde plats i regeringen efter valet – medan C hittills vägrat att överhuvudtaget förhandla direkt med V. Dessutom ställde Dadgostar ett annat ultimatum som är svårsmält för centerledningen: Det krävs ett stopp för vinstdrivande skolor för att V ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.
Men Jonas Hinnfors noterar samtidigt en stor kompromissvilja från V-ledningen. Några krav på stora kostsamma reformer hördes inte i Almedalen. Kravet på vinststopp kan ses som att man valt ut en fråga som ska hålla de egna på gott humör, när kompromisserna blir svåra, enligt Hinnfors.
– Det såg ultimativt ut, men i övrigt har man inga omöjliga krav. För att det inte ska bli för stora spänningar i Vänsterpartiet behöver man nog en vänsterpräglad reform, säger han.
Om S och M bildar regering lär det bli ont om stora reformer. Det är Jonas Hinnfors, Karina Cubilla och Amanda Sokolnicki överens om, även om den sistnämnda önskar sig det.
– Det bästa tänkbara vore att de tog tag i frågor som energi och pensioner.Det är frågor som nu håller på att förstöras av att man låter ytterkantspartierna styra. Ett annat drömscenario vore att man gör upp om en skattereform. Men där någonstans övergår analysen i önsketänkande, säger Amanda Sokolnicki.
Karina Cubilla ser en S+M-regering som ett hinder för att tackla svåra samhällsproblem.
– Det skulle bli ett konstigt status quo, varken vänsterlösningar eller borgerliga lösningar, säger hon.
En regering med S, M och C är den ”breda mitt” centerledaren Annie Lööf drömmer om. Att döma av opinionsmätningarna behövs inget mer parti för att bilda majoritet om S och M går samman. Ur ett moderat perspektiv kan det ändå finnas skäl att vilja ha med C, enligt Amanda Sokolnicki.
– Förlorar Moderaterna valet finns det bara ett sätt för dem att argumentera för att Ulf Kristersson ska vara statsminister. Det är att M tillsammans med C får fler mandat än Socialdemokraterna.