– Det är ju en lättnad naturligtvis att Länsstyrelsen har tagit det här beslutet. Det skedde verkligen i sista sekunden, säger Chris Ceder, biolog, samt natur- och miljöskyddare, tillika den person som anmälde avverkningarna till Länsstyrelsen.
Upprört närboende
Anläggandet av reningsverket vid Välen har upprört närboende. I en namninsamling har Chris Ceder i dagsläget fått nästan 1 000 underskrifter och många har engagerat sig.
– Jag är överväldigad över hur mycket stöd det här har fått, att det är så många som vill hjälpa till, säger han.
Enligt Ceder stoppades avverkningarna innan någon omfattande skada hade skett – ett 15-tal sälgar hann fällas, men det är långt ifrån den ursprungliga planen.
– Det finns många stora sälgar i det här området. De är särskilt viktiga för vilda bin, då de blommar tidigt på våren när bina kommer hungriga ut ur sin vinterdvala. Tack och lov finns de flesta nu kvar.
Omfattas inte av skyddet
Länsstyrelsen hade i ett tidigare beslut godkänt Göteborgs stads arbeten med att uppföra ett reningsverk för dagvatten i anslutning till Välen, vilket är grunden till den situation som nu uppstått. Ytan är nämligen belägen precis utanför det skyddsvärda området, men omfattas inte av något eget skydd. Arbetet skulle ske genom att bygga ut ett dammsystem intill Stora ån i Frölunda. Stora ån ansågs nämligen vara mycket hårt belastad med föroreningar och flöden, och därför uppkom ett behov av reningsanläggning för att kunna hantera vidare exploateringar av området. Beslutet hade färdats genom olika instanser hos kommunen, men Göteborgs stad har nu tvingats att avbryta avverkningarna för att utreda påverkan för de rödlistade fåglarna, däribland duvhök, fjällvråk och pilgrimsfalk som påtalats vistas i området.
Chris Ceder och de andra motståndarna till reningsverket är upprörda över hur en reningsanläggning kan ha fått godkännande att uppföras på området från första början.
– Visst är det bra att rena dagvatten, men att ställa två naturvärden mot varandra är dåligt. Välen är ett naturreservat, vilket innebär att alla ingrepp där och i närheten, är ett ingrepp i en skyddsvärd miljö. Det har inte genomförts en bra planering här, det är egentligen obegripligt att ingen ansvarig har reagerat tidigare, ärendet har ju gått på remiss.
”Olyckligt utfall”
Emma Hansryd, chef för projektavdelningen vid Kretslopp och vatten, menar på att utfallet är olyckligt.
– Vi har haft samråd tidigare med Länsstyrelsen och inte fått några signaler om att fler utredningar skulle behövas, men självklart har det ju brustit någonstans. Givetvis hade det varit bra om vi vetat om att ett artskydd hade behövt utredas från början, men vi får lära oss av det här. Det är tråkigt för vi är ju en avdelning som jobbar för att vatten och miljö ska vara av god kvalitet, och vårt syfte är alltid att göra just det. Så nu får vi stärka våra rutiner.
Arbetet har fortsatt
I samband med Länsstyrelsens beslut om att avverkningen skulle avbrytas tills dess att artskyddsfrågan utretts, stoppades alla trädfällningsmaskiner. Dock har annat arbete på platsen fortsatt.
– Vår förhoppning är att det här ska gå att lösa. Just nu försöker vi få tag på en konsult som kan hjälpa oss med artutredningen, så att vi kan få in de uppgifter som behövs. Vi tycker ju att den här byggnationen är jätteviktig för miljön i Välenviken, sedan är det upp till Länsstyrelsen att besluta om det blir några restriktioner, säger Emma Hansryd.
Stängsel har satts upp
Sedan beslutet kom om att avverkningen ska avbrytas har det nu satts upp ett högt stängsel runt arbetsområdet – något som upprört många.
– Jag tycker inte att man ska få stänga av ett naturområde bara sådär. Många använder ju det här skogspartiet som promenadstråk, dessutom hindrar det djuren från att återvända till sina hem. Sedan är det väl inte så förtroendeingivande att de bygger vidare i ett högt tempo när de ska utreda artskyddet – sådant tar tid, säger Chris Ceder.
Enligt Emma Hansryd handlar det om en rutinmässig säkerhetsåtgärd.
– Stängsel är ju en säkerhetsaspekt när man bygger, så att det inte sker någon olycka. Det är absolut inte till för att hindra djuren, och stängslet hade satts upp oavsett om man avbrutit avverkningarna eller ej.