BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Inte bara för Showan Shattak som har fått men för livet, utan även för Malmö. Hela staden chockades av det brutala överfallet men enades snabbt bakom parollen ”Kämpa Showan!” när den dittills okände fotbollssupportern låg i koma och svävade mellan liv och död.
Namnet spreds
Showan Shattaks namn spred sig från Malmö till resten av landet och ut i världen. Antirasistiska manifestationer hölls i hela Sverige. På Möllevångstorget i Malmö samlades 10 000 människor, den största demonstrationen i staden sedan andra världskriget. På en fotbollsläktare i Mexiko vecklade fans ut en banderoll till stöd för honom.
– Ur ett nyhetsvärdesperspektiv förstår jag varför det blev stort i tidningar och på sociala medier. Jag bockade av alla möjliga faktorer för att bli en riktigt bra symbol eller historia. En invandrare uppvuxen i Malmö, som blev nedslagen av nazister på internationella kvinnodagen. Han är fotbollssupporter, han är antifascist och feminist. Jag bockade av allt som gick att bocka av, sa Showan Shattak när Dagens ETC intervjuade honom i december 2014, ett halvår efter han skrivits ut från hjärnskaderehabiliteringen.
Även aktivismen påverkades i staden till följd av det som hände.
– Jag skulle säga att antifascismen har fått en mer central roll i den malmöitiska identiteten. Den lilla mark nazisterna hade i Malmö innan händelserna är i princip borta. Det är svårt att säga huruvida det är fler aktivister i dag men man känner ett större stöd kring frågan, säger Martin Hansson, talesperson för Allt åt Alla i Malmö.
Priset för att bli en symbol för antirasistisk kamp var högt. Showan Shattak är fortfarande sjukskriven två år efter händelsen men arbetstränar på supporterhuset i Malmö. Han har krävt en halv miljon kronor i ersättning från de två nazisterna, om de fälls. Det är ett högt skadestånd med svenska mått mätt men motiverat, anser målsägarbiträdet Jesper Montán.
– Det är en lång sjukdomsperiod och då får man högre ersättning för sveda och värk. Sedan är det en hög kränkningsersättning, det är normalt när man blir utsatt för allvarligt våld. Sedan har han också fått ansiktet vanställt, det kommer ju aldrig att bli bra, säger han till Sveriges Radio.
Sammanlagt skadades fem personer under händelserna den 8 mars men bara fyra av dem finns med som målsägande i rättegången. Polisen har inte kunnat klarlägga vem som är ansvarig för de skador som den femte, en ung kvinna, fick. Trots en omfattande utredning är mycket oklart kring händelserna. Klart är att slagsmål utbröt mellan en grupp med flera vänsteraktivister och en grupp nazister.
Exakt hur bråket startade har polisen inte lyckats utreda men gärningsmännen drog kniv och högg sina offer i ryggen. Enligt åklagaren har Andreas Carlsson och 29-åringen sprungit ifatt Showan Shattak och hoppat på honom bakifrån. 29-åringen ska sedan ha satt sig gränsle över sitt offer på trottoaren och slagit honom med kraftiga slag i huvudet och på kroppen.
Nazisterna nekar till brott. De menar att de blev överfallna av vänsteraktivisterna och handlade i nödvärn, men har inte kunnat förklara hur det kunde leda till att deras motståndare höggs i ryggen.
Marscherar igen
I juni 2014 ändrades parollen Kämpa Showan som målats på graffitiväggen vid Folkets Park på Möllevången. Istället blev den det bredare Kämpa Malmö. De orden fick vara orörda i nästan ett år. I dag är de sedan länge övermålade och motiven på väggen skiftar ständigt. Precis som före attacken. Och precis som vanligt marscherar nazister i Sverige.
Det finns en oro i Malmö inför domen, vad händer om nazisterna går fria? 29-åringen har släppts i väntan på dom, något som kan tolkas som ett tecken på friande, eller i alla fall lindrig, dom. Martin Hansson tror däremot inte att det kommer spela någon roll för den fortsatta aktivismen i staden.
– Det antifascistiska arbetet kommer fortgå oförändrat även om en friande dom synliggör hur ointressant den här typen av våld är för staten, säger han.
Showan Shattak håller med. Trots att en fällande dom kan innebära något av ett avslut för honom skulle det för hans del bara innebära en avslutning på själva rättsfallet.
– Den antifascistiska rörelsen fortsätter och förhoppningsvis får vi ett par av de här bakom lås och bom. Men orättvisan och nazismen är fortfarande kvar ute på gatorna. Det krävs insatser från samhället i stort för att motverka dessa krafter i ett långsiktigt perspektiv, säger han i en intervju med Sydsvenskan.
2014
8 mars
Bråk uppstår mellan vänsteraktivister och nazister efter en feministisk demonstration på Möllevången i Malmö. Fyra personer knivhuggs i ryggen och minst fem skadas, Showan Shattak allvarligast. Polisen griper fyra personer på plats men får kritik för att Andreas Carlsson undkommer.
15 mars
Malmö FF-supportrar visar sitt stöd under en match genom att på läktarplats veckla ut en banderoll med orden: ”MFF-familjen står enad mot nazism”.
16 mars
Upp emot 10 000 människor demonstrerar mot nazism och rasism i Malmö. Liknande manifestationer hålls på flera håll i landet.
26 mars
Polisen efterlyser Andreas Carlsson internationellt. Senare visar det sig att han befunnit sig i Ukraina där han anslutit sig till en paramilitär högerextrem grupp.
9 juni
Showan Shattak skrivs ut från sjukhuset, med hjärnskador och permanenta skador på skallbenet.
2015
26 nov
Andreas Carlsson grips av ukrainsk underrättelsetjänst och häktas.
16 dec
Showan Shattak tar emot Malmö stads jämställdhetspris och kritiserar kommunpolitikerna i sitt tacktal
2016
16 mars
Andreas Carlsson överlämnas till Sverige och häktas.
4 juli
Rättegången mot Andreas Carlsson och en 29-årig nazist inleds. Åklagaren yrkar på åtta års fängelse för mordförsök och grov misshandel.