Pikant i sammanhanget är att Emma Carlsson Löfdahl själv i en debattartikel för några år sedan ondgjorde sig över slöseriet med skattemedel. Något som hon nu själv tycks ha gjort sig skyldig till.
På sikt farligt
Vilket reser frågan: Först göra fel och sen få ut miljonersättningar – kommer politikerföraktet nu att späs på? Och svaret är – ja. Åtminstone enligt statsvetaren Marja Lemne vid Södertörns högskola.
– Det är klart att sådant här spär på politikerföraktet. På sikt är det dessutom farligt, i synnerhet när det kommer flera liknande händelser. Risken är att folk inte längre ser vitsen med att rösta eller röstar på antietablissemangspartier. Girighet fanns säkert förr också, men den syns ju mycket mer i dag, säger hon.
Det är just i ett sådant läge, men liknande händelser uppradade efter varandra, vi befinner oss i. Förutom Emma Carlsson Löfdahl har också Eskil Erlandsson (C) och Maria Wetterstrand (MP) hamnat i hetluften nyligen.
Toivo Sjögren, opinionschef vid analysföretaget Kantar Sifo, tror dock att det är fler faktorer än de direkta snedstegen som har betydelse för hur politikerförakt utvecklas.
– Jag kan tänka mig att det skadar långsiktigt, och mer politiken än just Liberalerna i det här fallet. Sedan är det så att det varierar hur olika människor reagerar på vad olika politiker gör. Om vi tar kritiken mot Mona Sahlin för hennes 6 000-kronorsväska så hade ju aldrig Ebba Busch Thor drabbats av samma kritik, säger han.
– När det gäller Emma Carlsson Löfdahl tror jag att reaktionen är mer jämn. Det folk ser är att en person utnyttjar systemet mer än vad som är rimligt. Allt kan mycket väl vara korrekt skött, men det uppfattas som ett överutnyttjande av systemet.
Skillnader upprör
En annan som tror att händelser som denna kan spä på politikerföraktet är Anna Almqvist, LO-ekonom och medförfattare till årliga rapporten Makteliten.
– Absolut. Politikerförakt kan nog spädas på så, när folk ser att politiker gör fel och ändå får behålla stora ersättningar. Någon analys av detta ingår inte i Makteliten men vi kan se att människor ofta har en felaktig bild av skillnader i inkomst mellan olika grupper – där de alltså tror att skillnaderna är mindre än vad de är – men där de ändå tycker att skillnaderna är alldeles för stora.
Emma Carlsson Löfdahl – kan få 9,9 miljoner
L-politikern avslöjades med att ha hyrt en lägenhet av sin make för 13 000 kronor i månaden, begärt ersättning av riksdagen på över 8 000 kronor, samtidigt som avgiften låg på 2 500 kronor. Kan få 9,9 miljoner kronor i arvode om hon sitter kvar mandatperioden ut.
Eskil Erlandsson – har rätt till 1,6 miljoner
Förre jordbruksministern Eskil Erlandsson (C) har fått lämna sin riksdagsplats efter anklagelser om sexuella trakasserier. Tack vare riksdagens regler för ersättningar och riksdagspension har Eskil Erlandsson rätt att kvittera ut totalt 1,6 miljoner kronor.
Maria Wetterstrand – dubbla stolar
Den förre MP-toppen har kritiserats för att utrett förnybara flygbränslen samtidigt som hon är aktieägare i ett företag som forskare på förnybart flygbränslen – och som dessutom utökat sitt aktieinnehav under utredningens gång.