I tre år, från 2015 till 2018, kämpade hon för en förändring men det slutade med att Pär Svärdson omstrukturerade ledningsgruppen, så att hållbarhetschefen inte längre skulle vara med. Konflikten grundades delvis i att Tove Ahlström ville införa en code of conduct som alla leverantörer skulle skriva på.
– Det handlade bland annat om ett förbud mot barnarbete. Apotea säljer nötprodukter som kommer från en industri där risken för barnarbete är stor. Men Pär Svärdson sa nej för att det kunde påverka vinsten negativt.
”Funnits där hela tiden”
Flera av uppgifterna som Dagens ETC avslöjat om stress, kollektiv bestraffning och kameraövervakning i Apoteas lager i Morgongåva har Pär Svärdson förnekat. Efter hand har han bekräftat att det funnits arbetsmiljöproblem men att dessa hänger ihop med högt ordertryck under pandemin.
– Det är bara struntprat. Embryot till det som sker nu har funnits hela tiden. Även när jag jobbade där övervakades personalen. De visste vilka som jobbade snabbt och vilka som vara långsamma. Många är provanställda och packade de inte tillräckligt fort fick de avsluta sin anställning på en gång.
Pär Svärdson har också en annan sida. Han är en segelentusiast och upplevt problemen med algblomningen i Östersjön. Enligt Tove Ahlström har han ett stort miljöengagemang.
– Vi gjorde mycket bra saker som att fasa ut mikroplaster ut alla hudvårdsprodukter. Men Pär Svärdson har ingen respekt för de som arbetar för honom. Det är fantastiskt hur mycket som man kan dölja under Sveriges största solcellstak.
Det viktigaste i organisationen är att paketen ska komma fram så snabbt som möjligt. Allt annat är sekundärt.
– Han vill inte ha några strukturer utan vill känna sig fri och skapa som han vill.
Varför anställde han dig som hållbarhetschef?
– Bland annat för att han ville bli partner till Världsnaturfonden, WWF. Han tänkte att det skulle gynna varumärket. När kontraktet var påskrivet fick jag fast anställning direkt.
”Skapar tystnadskultur”
Alla anställda som han vill ha nära sig får köpa optioner på företagets aktier.
– Jag fick köpa en aktie för 5 000 kr som direkt skulle vara värd de mångdubbla, lovade han. Men den summan betalas bara ut när han säljer bolaget. På det sättet skapar han en tystnadskultur.
Tove Ahlström, som idag är vd för Tankesmedjan Global Utmaning, sade upp sig från Apotea 2018.
Hon hade påtalat missförhållandena på lagret till Pär samt ville införa en code of conduct. Efter det mötet slutade Pär att kommunicera med henne.
Under 2018 tecknades ett kollektivavtal mellan Apotea och Unionen. Direkt efter tecknandet, så användes Pär Svärdson som en reklamfigur för Unionen som en god och framgångsrik företagsledare.
– Det var ett hårt slag för oss Unionen-medlemmar på Apotea. Ingen vågade höra av sig till facket med sina problem. Nu hoppas jag att Arbetsmiljöverket gör en ordentlig granskning av Apoteas fysiska och psykiska arbetsmiljö, säger Tove Ahlström.
”Känner inte igen bilden”
Apoteas vd Pär Svärdson vägrar ställa upp på en intervju men skriver i ett mail att han ”inte känner igen berättelsen om uppförandekoden och det är tråkigt om den tidigare medarbetaren har den bilden”. Apotea har idag en code of conduct som bland annat följer ”FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, FN:s konventioner om barns rättigheter”.
Han bekräftar att det finns aktieprogram för medarbetare de första åren och ”syftet var att behålla nyckelpersoner, inget annat”.