Därför, menar hon, väljer nu AnneMarie Grennhag, Anders Jörgensson, Ola Helt och hon själv att lämna Moderaterna. I mejlet nämner hon inte att en av dem, Ola Helt, redan har blivit utesluten ur partiet under ett möte tidigare den kvällen.
Följande dag fortsätter avhoppen genom AnneMarie Grennhags man, Bo Grennhag, och Ola Helts fru, Caroline Helt.
Berggren är, utöver avgående kommunalråd, även ledamot i kommunstyrelsen tillsammans med Ola Helt och AnneMarie Grennhag. Jörgensson sitter i sin tur som ordförande i tekniska nämnden och Bo Grennhag är ledamot i stadsbyggnadsnämnden. Redan där är det anmärkningsvärt. Men allting blir så mycket allvarligare när samtliga slår fast att de kommer att sitta kvar på sina poster som politiska vildar efter avhoppet.
Inte längre största blocket
Över en natt kastas Jönköpings kommun nu plötsligt in i ett politiskt kaos. När de fyra lämnar partiet, men sitter kvar på sina poster, så blir de interna striderna inom M en angelägenhet för hela Jönköping. Plötsligt är Alliansen inte längre det största blocket. Och när de fyra nyblivna politiska vildarna samtidigt blockerar M från att ta in andra ledamöter i kommunstyrelsen så har Alliansen nu bara fyra ledamöter i styrelsen. Utöver dem består nu kommunstyrelsen av sex socialdemokrater, en miljöpartist, en sverigedemokrat och de fyra politiska vildarna.
Redan följande förmiddag slår de fyra dessutom fast att de inte betydelsevis kommer att fortsätta rösta med Alliansen.
– Jag har inte för avsikt att vara en buse men jag kan inte lova att rösta med Alliansen i alla frågor. Jag tar ställning i fråga för fråga, säger Carin Berggren till Jönköpings-Posten.
– Vi fyra ska hålla ihop men tycker vi inte likadant i någon fråga får man rösta hur man vill. Jag känner en stor frihet i att få göra det och gläds över att jag också får prata med vem jag vill utan kommentarer, säger Anders Jörgensson till samma tidning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Budgetarbetet inför nästa år är redan igång. Plötsligt vet ingen om kommunledningen kommer att lyckas få igenom sin budget. Men vad var det egentligen som hände – och vad kommer att hända nu?
Väl förberett avhopp
Avhoppet var välregisserat. Redan en dryg vecka innan beskedet fick ETC Jönköping ett tips om att någonting var på gång. Moderater som var med på mötet där Helt uteslöts tidigare på måndagskvällen vittnar dessutom om att de fyra var väl förberedda inför mötet. Flera moderater konstaterar att allting tydde på att beslutet om att lämna partiet hade fattats redan före omröstningen.
Att Helt skulle uteslutas var mer eller mindre klart redan före mötet. Det krävs två tredjedelars majoritet för att fullmäktigegruppen ska kunna utesluta någon. Omröstningen slutade 14–3. Flera moderater som ETC Jönköping har pratat med regerar starkt på att de fyra, trots det, efteråt har försökt få det att se ut som de har utmanövrerats av en mobbande falang.
– 14–3 är en tydlig majoritet. Partiet står enat i det här, säger en moderat som i stället pekar på att de fyra inte har velat rätta sig efter vad majoriteten tycker.
I blåsväder gång på gång
ETC Jönköping har tidigare berättat om hur de fyra avhopparna har varit i blåsväder gång på gång under de senaste åren. Kort sammanfattat så har Berggren vid ett flertal tillfällen kritiserats internt för att hon som kommunalråd har fattat beslut som dels Alliansen, dels hennes egen fullmäktigegrupp inte har stått bakom. I mars 2016 avslöjades dessutom att Ola Helt har smygfotat människor och sedan skrivit hånande kommentarer om dem på Instagram. Efter avslöjandet gick AnneMarie Grennhag ut och eftersökte mediernas källor. Det ledde till att de två fick lämna sina poster som gruppledare och vice gruppledare för fullmäktigegruppen. Anders Jörgensson gick i sin tur öppet ut och argumenterade mot Alliansen under arena-diskussionen i höstas. Och efter att de rödgröna oväntat hade vunnit omröstningen med stöd av SD avslöjades det att han hade haft sms-kontakt med SD-ledamöter och hyllat beslutet. Samma Jörgensson gick sedan så sent som för en månad sedan ut på en presskonferens med Socialdemokraternas Mona Forsberg där de tillsammans, bakom ryggen på Jörgenssons samarbetspartier i Alliansen, presenterade ett förslag för en renovering av Brunstorpsbadet.
Det här har lett till att kritiken mot de fyra inte bara har växt internt inom M utan även inom de övriga allianspartierna. De interna diskussionerna har dessutom rört ytterligare frågor som hittills inte har kommit fram i medierna. Uteslutningen av Ola Helt berodde, som ETC Jönköping har berättat tidigare, på att Helt i en omröstning i kommunfullmäktige inte hade sagt ifrån då SD presenterade honom som sitt förslag till ordförandeposten i ett kommunalt bolag. Det handlade däremot inte enbart om att Helt godtog att SD föreslog honom. I den slutna omröstning som avgjorde frågan i fullmäktige röstade fyra personer, utöver SD:s ledamöter, på förslaget. Vilka det var är det ingen som vet. Däremot har resultatet i omröstningen lett till långa diskussioner inom Alliansen. Utöver att SD-förslaget gick emot det som hade föreslagits av kommunledningen så innebar förslaget också att KD skulle ha mist sin representant i styrelsen. SD-förslaget var alltså ett direkt slag mot allians-samarbetet.
”Möjlighet att börja om”
När ETC Jönköping nu talar med både moderater och andra allianspolitiker uttrycker de en lättnad över att de fyra har valt att lämna partiet. Flera moderater ser det till och med som en möjlighet att nu kunna bygga upp partiet igen.
– Det är bra att det händer nu och inte kort inpå valet. Nu har vi möjligheten att börja om, säger en moderat politiker.
Men samtidigt uttrycks en oro för vad de fyra egentligen kommer att göra av sin tid som politiska vildar. Peter Jutterström (M), ordförande i fullmäktigegruppen, har redan öppet i intervjuer kritiserat dem för att de väljer att stanna kvar på sina poster. Andra går ännu längre och kritiserar dem för att, som de uttrycker det, försöka sabotera för kommunledningen.
– Hade de bara lämnat partiet, gått ut i medierna för att klaga och sedan lämnat sina poster så hade det varit en sak. Men nu saboterar de medvetet politiken, säger en allianspolitiker i kommunen.
Teorierna är många kring varför de fyra valde att göra så här. Några tror att de helt enkelt gav upp och på ett mänskligt plan har bestämt sig för att hämnas. Andra, både moderater och andra lokalpolitiker på båda sidor om blocken, är däremot övertygade om att det ligger en utstuderad plan bakom veckans händelseförlopp. De pekar på det faktum att de fyra medvetet försvårar för sina tidigare partivänner genom att sitta kvar i nämnderna och i kommunstyrelsen.
Slå sönder och härska
Flera lokala politiker lanserar teorin att de fyra nu medvetet försöker slå sönder och härska. Opinionsmätningarna visar redan nu att M går mot sitt sämsta val på länge. Om uppfattningen är att valet redan är förlorat så kan de se taktiska möjligheter med att låta de kvarvarande moderaterna stå för förlusten. Det skulle kunna leda till att den nu avhoppade grupperingen kan komma tillbaka och få makten inför valet 2022. De har dessutom fortfarande starka bundsförvanter i partiet. Som ETC Jönköping tidigare har berättat pekas Martin Hytting, ordförande i Barnarpsföreningen, ut som en lokal spindoctor som från sidan försöker påverka politiken. Bland de som nu har hoppat av sitter både Ola Helt och Bo Grennhag i styrelsen för Barnarpsföreningen. Även Carin Berggren satt där fram till för några månader sedan.
En tredje teori är att några av avhopparna i stället kommer att gå till SD. Både Ola Helt och Anders Jörgensson pekas av andra moderater ut som politiker som till sina åsikter skulle kunna tänka sig bli medlemmar i SD. Det skulle i så fall leda till att SD, genom Jörgensson, för första gången får en nämndsordförandepost i Jönköping. ETC Jönköping har försökt kontakta samtliga avhoppare under veckan men de har inte besvarat samtalen.
S öppnar för nytt styre
Exakt vad som kommer att hända nu är det ingen som vet. Innan veckan är slut kommer det att hållas både kommunstyrelsemöte och fullmäktigemöte där bilden eventuellt kan klarna. Tonen är i skrivandets stund hård från övriga partier.
– Avhoppen gör att alliansen inte längre är största koalition i fullmäktige. Det är fakta nu. Det innebär att allianspartierna måste ge oss besked om hur de tänker leda kommunen och utifrån det komma överens om de kommer få igenom sin budget eller inte, säger oppositionsrådet Ilan DeBasso (S).
DeBasso öppnar för att S kan gå in och ta makten över kommunen tillsammans med exempelvis C och L. Däremot är flera socialdemokrater tydliga med att de inte är beredda att styra kommunen tillsammans med Alliansen som helhet. Av taktiska skäl kan S inte tänka sig en blocköverskridande kommunledning förrän Alliansen har splittrats.
Inom Alliansen väntar de i sin tur på besked från Moderaterna.
– Viktigast av allt är att Moderaterna ger övriga allianspartier en röstförklaring. Moderaterna måste lämna besked om hur deras avhoppare kommer att agera, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD).
Om M kan ge sådana löften är däremot högst oklart.
– Eftersom de har lämnat partiet så har jag inga maktmedel att påverka dem att göra vare sig det ena eller andra. Det är klart att vi ska ställa frågan till dem när det här har lugnat ner sig. Men det är ungefär det enda vi kan göra, säger Peter Jutterström (M), gruppledare i kommunfullmäktige.
En annan moderat uttrycker det ännu tydligare.
– Om du skiljer dig från din fru efter att ni har bråkat och sedan kommer med krav på vad hon ska säga. Det är inte så lätt.
Politiska kriser inför val
Det mest troliga scenariot är trots allt att det här inte inte leder till någon större förändring. Det är svårt att hitta historiska exempel på motsvarande situationer inom lokal-politiken i Jönköping. Men att en politisk ledning landar i en allvarlig kris kort innan ett val är inte lika ovanligt.
Ingvar Carlssons S-regering tvingades avgå 1990 – bara ett år före valet. Då gav talmannen moderatledaren Carl Bildt i uppdrag att bilda en ny regering. Den senare valde dock att avböja den möjligheten. Bildt insåg att det för honom var taktiskt bättre att låta Carlsson fortsätta för att själv i stället satsa på en valvinst 1991. Och mycket riktigt slutade det med att Bildt vann valet. Det är inte osannolikt att S i Jönköping gör samma analys i dag.
Att S dessutom skulle lyckas splittra Alliansen är högst osannolikt. Flera borgerliga politiker menar att allianssamarbetet sannolikt gynnas av att de fyra avhopparna nu har lämnat Moderaterna. Även om det politiska läget är osäkert just nu så är det flera som pekar på att allianssamarbetet sannolikt i längden vinner på att personkemin nu väntas bli bättre mellan partiföreträdarna. Utan stöd från allianspartier skulle S i så fall tvingas vända sig till SD och det är inte särskilt troligt.
Och det finns heller ingenting som tyder på att de avhoppade moderaterna skulle vilja byta politisk inriktning i Jönköping. Av de tidigare partivännerna beskrivs de som konservativa. Även om de flaggar för att de inte alltid kommer att rösta med Alliansen så ska det mycket till för att de ska lägga ner sina röster eller aktivt rösta emot de borgerliga. De fyra har visserligen öppet stöttat ett antal S-förslag under de senaste två åren men i de fallen har det rört sig om stadsbyggnadsfrågor. Det har sällan rört sig om några avgörande ideologiska avhopp från den borgerliga linjen.
Ta över efter Berggren
För allianssamarbetet väntas i stället det mest avgörande bli vem som tar över som kommunalråd efter Carin Berggren. Även om hon sitter kvar i kommunstyrelsen som politisk vilde så har hon redan varit tydlig med att hon lämnar kommunalrådsposten. Från och med augusti har hon ett annat jobb och då måste någon annan ta över.
Men det är inget lätt uppdrag att hitta en moderat som vill vara kommunalråd i det här läget. Medan avhopparna sitter kvar som politiska vildar blir det ett kommunalråd utan partivänner i kommunstyrelsen. Samtidigt konstaterar flera moderater att den som tar över som kommunalråd nu närmast kommer att vara en vikarie. Det är ingen självklarhet att den som nu blir kommunalråd är samma person som kommer att vara partiets förstanamn i valrörelsen nästa år. Det senare kommer att avgöras först under vintern. Det gör att det nya kommunalrådet eventuellt bara kommer att sitta på posten fram till och med våren 2018 då vallistorna presenteras.
Inte tillräcklig erfarenhet
Den enda som öppet har sagt sig vara intresserad av kommunalrådsposten är Christoffer Gullberg (M). Han anses internt dock ha stått för nära avhopparna för att kunna få ett brett stöd i partiet. Dessutom är han fortfarande ung och anses inte ha tillräcklig erfarenhet av de frågor som kommunalrådet kommer att få ansvar för.
Carin Berggren hade ansvarsområde 3, det vill säga stadsbyggnadsfrågor. Janne Hedell (M) är förste vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden men, precis som med Gullberg, är han en av dem som står nära avhopparna och han anses dessutom vara för ny inom politiken. I stället pekar flera moderater på vice gruppledaren Bert-Åke Näslund och tidigare kommunstyrelseledamoten Kent Ly som de mest pålästa i de frågorna. Ingen av dem har däremot öppet sagt sig vara intresserade. Mycket tyder på att det i stället blir gruppledaren Peter Jutterström som tillfälligt tar över. Han är omtyckt av de övriga allians-ledarna och har redan i dag tagit över Berggrens uppgifter i Alliansens budgetarbete. Som gruppledare ansvarar han över processen med att hitta ett nytt kommunalråd och han har tidigare sagt att han inte själv kan vara en kandidat. Som situationen har utvecklats säger han sig däremot eventuellt vara villig att ompröva det om det finns andra möjliga kandidater.
– Jag har sagt att jag inte kan vara kandidat. Men vi får se om det här ändrar på det. Det är framför allt ett familjebeslut, säger Peter Jutterström.
FOTNOT: Reportaget baseras på intervjuer med ett flertal moderater och andra allians-politiker i Jönköpings kommun samt ett flertal rödgröna politiker.