– Skolan ska vara avgiftsfri, och att tolka vad den tillåtna obetydliga kostnaden är, är inte så lätt alla gånger. Jag har inventerat lite, rektorer har ett stort mandat på sin skola och de kan tillämpa det olika. Vi har en överenskommelse om 50 kronor per termin, säger hon.
Skolinspektionen avskrev anmälningar då det inte gick att återkoppla till de anonyma anmälarna och uppgifterna ansågs vaga. Ett par anmälningar har hänvisats till Göteborgs kommun för utredning och i ett fall konstateras att skolan får be föräldrarna att skicka med frukt.
Svenska skolor får inte ta betalt för böcker, läromedel och skolmåltider. Däremot tillåts det luddiga måttet ”obetydliga utgifter”. Enligt Majblomman tycker 17 procent av föräldrar att gränsen för obetydlig utgift går redan vid 20 kronor och Skolverket påpekar att även små utgifter blir svåra att klara för en del familjer. En del kommuner har bestämt att skolan ska vara helt avgiftsfri, men inte Göteborg.
– Vi har bedömt att det som är lagstadgat har räckt, det är ganska tydligt vad man får och inte får göra. Det kan lätt bli lite stelt om man förbjuder för mycket, jag tror det är bra om skolorna kan göra bedömningar om vad som är lämpligt, säger Karin Pleijel (MP), som är ordförande i utbildningsnämnden
Hur mycket tycker du själv är en ”obetydlig avgift”?
– För en förälder är det någon summa och för en annan förälder en annan. Därför är det viktigt att man är lyhörd för den miljö man som skola eller lärare befinner sig i.
– En apelsin kan jag tycka är en ganska obetydlig summa, säger hon.
Lärare kollar av läget
En anonym förälder i Askim som vi talat med påpekar att otydligheten kan bli särskilt problematisk i välbeställda områden. Även matsäck kan orsaka problem.
– Man tänker inte på att det finns de som inte har råd. Och om man är ensamstående förälder så blir matsäck ett extra bestyr. Man gör allt man klarar av, men vet annars att ”jag behöver i alla fall inte skicka med lunch”. Det kan också gälla för dem som jobbar mycket, men framför allt blir det jättejobbigt för familjer som varken har ekonomiska eller personliga resurser att stötta skolan med, säger hen.
Lena Nyberg konstaterar att de ringa utgifterna kan bli mycket för en familj med flera barn. I Örgryte-Härlanda täcker skolan eventuella småutgifter för dem som inte kan betala själva i samband med till exempel skolresor.
– Där är lärarna väldigt noga med att kolla hur läget är och skolan hjälper diskret till utan att tala om det för andra och på så sätt hänga ut barnen. Det är jättekänsligt för barn vill ju delta som alla andra, säger hon.
Spelar ingen roll vilken stadsdel
Enligt Rädda barnen har Örgryte-Härlanda haft den lägsta andelen barn i ekonomiskt utsatta hushåll i Göteborg, med 7,7 procent i den senaste mätningen. Lena Nyberg säger att elev- och föräldrainitiativ kan leda till förväntningar på dyra aktiviteter i samband med till exempel skolavslutningar.
– Det spelar ingen roll vilken stadsdel det är, men man kanske kommer med andra förslag utifrån den verklighet man lever i. Där finns ett ansvar från skolans sida att säga stopp och belägg, det måste finnas en eftertanke. Jag har själv jobbat som rektor och människor ställer sig inte upp på ett föräldramöte och säger att man inte klarar det.