Att kvinnor generellt tar ut mer av föräldraledigheten än män är väl känt. Att de därmed kommer efter i löneutvecklingen är heller ingen nyhet. Nu visar en ny rapport från forskningsinstitutet IFAU att även högavlönade män som tar ut lång föräldraledighet drabbas. En extra månad med barnen innebar, enligt rapporten, 1,5 procent lägre lön för de 10 procent av männen som tjänade mest. Motsvarande siffra för kvinnor var 0,7 procent.
– Vi vet inte varför högavlönade pappor som tar ut föräldrapenning får en ännu sämre löneutveckling än mammorna. Kanske beror det på att de i större utsträckning än kvinnor har gjort ett medvetet val av familjearbete framför lönearbete och att det avspeglar sig i löneutvecklingen, säger Peter Skogman Thoursie.
Det kan också bero på att arbetsgivaren inte satsar lika mycket på de män som går emot normen och signalerar större engagemang för familj än för karriären, menar han.
Tjänstemännen drabbas
Jaime Aleite, ombudsman och ansvarig för likabehandlingsfrågor på Akademikerförbundet SSR, är inte förvånad över rapportens slutsatser.
– Många arbetsgivare anser kvinnor i fertil ålder vara ett osäkert kort eftersom de antas bli föräldralediga och vabba. Det innebär avbrott i produktionen och en belastning för företaget som inte vill hålla på med speciallösningar. Det synsättet drabbar även männen, säger han.
James Albrecht vid Georgetown University i Washington, en annan av forskarna bakom studien, håller med om den tolkningen.
– Arbetsgivare straffar generellt högavlönade anställda som visar brist på ”karriärengagemang”. Det gäller både män och kvinnor, men bara tjänstemän, inte arbetare, säger han.
Att lönediskrimineringen uteslutande drabbar tjänstemän beror, enligt Albrecht, på att det kostar mer för arbetsgivaren när högavlönade och specialiserade anställda är borta från jobbet.
Studien visar att ”glastaket” är särskilt vanligt i de skandinaviska länderna.
– Det beror gissningsvis på att föräldraledigheten i Skandinavien är lång och lönefördelningen förhållandevis jämn vilket gör det svårt för skandinaviska föräldrar att ta hjälp med barnpassning, säger James Albrecht.
Policy om föräldraledighet
Som ombudsman får Jaime Aleite minst ett par samtal i månaden från anställda som oroar sig för att hamna på efterkälken efter föräldraledighet. Fortfarande flest kvinnor, men även en del män.
– Det är ett problem vi ofta stöter på, framförallt bland medarbetare på privata företag som saknar kollektivavtal.
Vad beror det på att föräldralediga lönediskrimineras?
– En orsak kan vara att arbetsgivaren inte känner till Föräldraledighetslagen som säger att föräldralediga inte får missgynnas. Men ett större bekymmer är de arbetsgivare som tror att de handlar korrekt när de ger föräldralediga ett genomsnittligt lönepåslag, säger Jaime Aleite.
Istället borde varje arbetsplats ha en policy, där man specificerar hur man hanterar lönesamtal och närvaro vid viktiga möten under ledigheten, menar han.
– Man bör prata igenom allt från kompetensutveckling till organisatoriska förändringar så att den föräldraledige är med i vad som händer, säger han.
Skulle problemet försvinna om män och kvinnor tog ut lika mycket av föräldraledigheten?
– Om fler föräldralediga av bägge könen började hävda sin rätt att inte diskrimineras vore arbetsgivarna tvingade att ändra sina rutiner, men på vissa håll kan det sitta hårt inne. En arbetsgivare sa rakt ut att ”då kommer vi inte kunna anställa folk i fertil ålder ”. Hur det nu skulle gå till, säger Jaime Aleite.