Ursprungligen befann hon sig på planet för att agera mot utvisningen av en annan, yngre, man. När det visade sig att den yngre mannen inte var ombord beslutade sig Elin Ersson för att agera mot utvisningen av mannen i 50-årsåldern.
Det är allvar nu. Ge ett bidrag till ETC Stödfond för att säkra utgivningen av Sveriges enda rödgröna dagstidning. Använd ETC Varuhuset eller:
Swisha: 123 508 754 9
BG: 5372-9141
Genom att stå upp och gå omkring i planet när det skulle lyfta lyckades hon förhindra att flygplanet lämnade marken – hon och mannen blev efter en stund beordrade att gå av planet och målet med aktionen var då uppnådd.
Händelsen fick stor uppmärksamhet, inte minst tack vare att Elin Ersson sände händelsen live i sociala medier. Det som skedde fick spridning globalt och agerandet hyllades och omskrevs i positiva ordalag.
– Som uppväxt i Sverige har jag svenska värderingar. Jag är till exempel emot dödsstraff. De som flyr hit gör det av en anledning och genom att skicka tillbaka dem hjälper man indirekt till med att döda människor. Därför valde jag att försöka stoppa utvisningen, har hon sagt tidigare i en intervju med ETC Göteborg.
Men händelsen möttes inte bara av positiva ord. Agerandet polisanmäldes åtminstone fyra gånger av olika privatpersoner.
”Behöver bli prövat”
Sent under fredagseftermiddagen kom så beskedet att händelsen leder till åtal, där brottsrubriceringen är brott mot luftfartslagen.
– Jag bedömer att hon gjort sig skyldig till ett brott som jag kan bevisa och då behöver det bli prövat av en domstol, säger kammaråklagare James von Reis.
Elin Erssons advokat, Tomas Fridh, menar dock att åklagaren valt att använda lagen på ett felaktigt sätt.
– Man använder en straffreglering som är till för att skydda säkerheten ombord på flygplan under färd för att stötta upp svensk myndighetsutövning. Jag tycker att det går utöver vad lagen är till för och det ska man inte göra. Legalitetsprincipen säger att man bara ska bestraffa gärningar så som det var tänkt. Man ska kunna förutsäga handlingarnas konsekvenser, säger Tomas Fridh.
Både han själv och Elin Ersson blev besvikna när åtalet väcktes.
– Hon tycker liksom jag att hon inte begått något brott. Det är klart att hon hoppats att åklagaren skulle delat vår uppfattning, så jag tror att hon är besviken. Men det är klart att hon visste att det kunde bli en sådan här konsekvens, det fanns inte utanför hennes föreställningsvärld, säger Tomas Fridh.
”Ser allvarligare på det”
Straffskalan för det aktuella brottet sträcker sig från böter till maxstraffet sex månaders fängelse. Den aktuella straffskalan pekar på att brottet i normala fall ska ge böter men vid grövre fall ska också fängelse kunna dömas ut. I vanliga fall är det onyktra eller psykiskt instabila personers agerande som utför de handlingar som omfattas av brottsrubriceringen, enligt James von Reis.
– När man är oregerlig med ett sådant syfte som den här kvinnan hade med sitt agerande så är det min erfarenhet att domstolarna ser allvarligare på det, men det får vi se senare hur de väljer att ställa sig, säger James von Reis.
”Borde frias”
Advokaten Tomas Fridh anser tvärtemot att Elin Ersson ska frias.
– Vi får se vems tolkning av lagtexten som domstolen väljer att gå på. Åklagaren väcker inte åtal om han inte tydligt kan se att det kan ge en fällande dom och åklagaren har också stora kunskaper i detta. Jag är ödmjuk inför att domstolen kan gå på åklagarens väg, men jag håller inte med om att domstolen ska fälla henne. På rent juridisktekniska grunder borde hon frias, säger Tomas Fridh.
ETC Göteborg har sökt Elin Ersson utan framgång. Ett datum för rättegång är inte fastställt.