Johan Laurén torkar bort snöbollen som bonusdottern Lexie precis kastat. Några minuter senare är det Lexie som får snö innanför kragen.
– Så gör man inte, säger hon förmanande.
Bredvid ligger brorsan Nilo och halvslumrar i vagnen på Plikta. Johan Laurén är föräldraledig på deltid och kombinerar det med jobbet som brandman. Det är många av kollegorna som också kombinerar skiftarbetet med att vara hemma med barnen, men han vet att det inte alltid varit den attityden på arbetsplatsen.
– Det har varit ganska bra på senare tid. Men den attityden var det inte för 15 år sen, då var det mer ”Vaddå pappaledig, det är mammorna som ska ta hand om barnen”. Det enda samvetskvalet jag har är under semestrarna, då vi täcker upp för varandra, det får ju inte vara tomt i brandbilarna, säger Johan Laurén.
Attityder påverkar mest
Just attityderna som Johan Laurén förpassar till historien ställer till det på arbetsplatser än idag. Ett stenkast från lekplatsen i Slottskogen ligger Göteborgs universitets psykologiska institution där professor Philip Hwang precis blivit klar med en forskningsstudie kring pappaledighet.
Han har forskat om pappor sedan 90-talet och har samarbetat med amerikanska professorn Linda Haas under en längre tid. Deras senaste studie handlar om varför pappor inte tar ut föräldraledighet i samma utsträckning som mammor, trots att män och kvinnor har samma lagstadgade möjlighet. Som i många andra sammanhang när det gäller jämställdhet handlar det om dolda invanda strukturer: det sitter i väggarna.
– Företagen har, litegrann som samhället i övrig, gömt sig bakom att pappor har en lagstadgad rätt att ta föräldraledighet. Det lyfter man fram i olika sammanhang. Men om man borrar lite på djupet så märker man att, det är inte tomma ord, men det är inte jättemycket verkstad, säger han, säger Philip Hwang.
Han beskriver det som ett passivt motstånd i arbetsplatsernas kultur, att varken arbetsgivare eller fack visar på något större intresse.
– Det finns ingen önskan om att uppmuntra flexibla lösningar, inget strategiskt tänk när det gäller det.
Intervjuat 56 personer
I den senaste studien har forskarna intervjuat 56 personer, både chefer och underordnade. Resultaten blottar en kultur där både företag och den anställde ser det som att arbetsliv och privatliv är vitt skilda och att det ligger på den anställde att lösa konflikterna däremellan.
– De familjer som strävar efter jämställdhet slår knut på sig själva för att få det här att gå ihop. Tanken att man ska kunna gå till företaget och be eller kräva är det väldigt få som ger uttryck för. De tänker att ”det här måste jag lösa på egen hand”. Företagen ser det på samma sätt, säger Philip Hwang och kallar det för en outtalad allians.
Sällan högt uppsatta män
I en tidigare enkätstudie fick 244 privata storföretag svara på frågor kring rätten att gå ner i arbetstid under småbarnsåren, utanför föräldraledigheten, syns samma trend. Möjligheten utnyttjas i högre grad av kvinnor än män och sällan av män i företagens övre skikt.
– Det är väldigt få av de högsta cheferna som tagit föräldraledigt, säger Philip Hwang.
Saknar insikt
Han tillägger att företagen saknar insikt i vilka fördelar det kan ge att anställda tar ut sin föräldraledighet eller utnyttjar rätten till minskad arbetstid. Som att det gör att företaget ses som en mer attraktiv arbetsplats och framstår i bättre dager, samtidigt som att ta hand om ett litet barn kan leda till att föräldern, tillika anställde, utvecklar nya förmågor.
Samtidigt gör den omoderna inställningen, ibland outtalad, att kvinnan ska ta hand om barnen medan mannen är försörjaren, det enklare för kvinnor att utnyttja föräldraledigheten och möjligheten till kortare arbetstid.
– Det finns med i paketet när man anställer. Är man en kvinna i fertil ålder utan barn eller har ett barn, så räknar man med att de skaffar barn eller ytterligare ett barn. Det är ingen stor grej, säger Philip Hwang.
Han nämner forskning som tyder på att kvinnor missgynnas i arbetslivet, exempelvis när det gäller exempelvis löne- och karriärsutveckling. Men hans studier handlar om pappornas roll.
– Det här är något man predikade om redan på 70-talet, att det är männens tur att ta sin del av det här gemensamma arbetet.
Svag positiv trend
Det finns dock en svag trend i Försäkringskassans statistik från det senaste decenniet som visar att fler väljer att dela mer lika på föräldraledigheten. Det vill säga att fler pappor som Johan Laurén väljer att stanna hemma en del av sin arbetstid för att istället gå till ett snöigt Plikta, Universeum eller Öppna förskolan.