Attackerade sina skolor – högerextrema ”blodsbröderna” möttes i hatet
Pojkarna bakom de högerextrema skolattackerna planerade dåden tillsammans på onlineforum
Bild: Shutterstock
Dagens ETC
De delade ett intresse för gaming, vapen, nazism och högerextrema våldsdåd. De kallade sig blodsbröder. Och båda gick från att konsumera rasistisk propaganda till att bli dess våldsamma budbärare. Dagens ETC granskar kopplingarna mellan skoldåden i Eslöv och i Kristianstad.
Trots att Henry legat och lyssnat på musik halva natten går han den 19 augusti 2021 upp lite tidigare än vanligt. Han klär på sig, fyller en gympakasse med saker han kommer att behöva just denna skoldag. Väntar tills klockan blir sju. Åker till skolan, sätter sig i ett bås vid idrottsplanen bredvid och hukar där i ytterligare en och en halv timme. Sedan reser han sig upp, tar på sig en skelettmask och en stridshjälm på vilken han monterat en gopro-kamera, sätter på det soundtrack han valt ut för dagen, tar fram en dubbelbladig kniv och går in i skolan för att sätta sin plan i verket.
Klockan 08:54 är skoldådet i Eslöv över. Innan han grips har Henry hunnit skada en lärare allvarligt och skrämt och hotat flera skol- och klasskamrater. I förhören som följer framkommer bland annat att han i förväg invigt en handfull vänner i sina planer. En av dem är Love, en 16-årig pojke han lärt känna via nätet och som han beskriver som en ”blodsbroder”, en som Henry delar allt med.
”Det är ovanligt”
Den 10 januari i år, bara några veckor efter att Lunds tingsrätt dömt Henry till två år och sex månaders sluten ungdomsvård för bland annat mordförsök, går samma Love in på sin gymnasieskola i Kristianstad, iklädd mask och beväpnad med kniv och hinner hugga ned en lärare och allvarligt skada en elev innan han övermannas och grips.
Även om detaljerna kring dådet i Kristianstad fortfarande inte är kända visar de tidigare polisförhören med Henry och Love den världsbild som pojkarna delade, deras fascination för gaming, våldsvideor, vapen, nazism och rasism. Och för högerextrema våldsdåd som Brenton Harrison Tarrants i Christchurch, Nya Zeeland, 2019, där 51 personer dödades och ytterligare 50 skadades.
De har säkert haft kontakt med många fler som hyser liknande åsikter.
I förhören framkommer också en annan röd tråd: deras aktivitet online, framförallt på Discord och Twitch, forum som de senaste åren blivit ett tillhåll för dem som söker någonstans att anonymt vräka ur sig hatretorik.
– Att två gärningsmän i två olika dåd känner varandra är ovanligt. Men att de haft kontakt med varandra i sådana miljöer är inte det. De har säkert haft kontakt med många fler som hyser liknande åsikter, säger Christer Mattsson, lektor och forskare vid Göteborgs universitet, som forskar om den högerextrema miljön.
– Många av de stora plattformarna har på senare år dragit upp regler som påverkat möjligheterna för den som vill sprida hatretorik, men det är svårt att komma åt allt. Det finns plattformar som är skapade med syftet att just möjliggöra sådan hatretorik.
Mötesplats för extremism
Ett exempel på en plattform som försökt mota bort högerextremism är Discord. Den lanserades 2015 som ett forum där gamers kunde skapa privata ”servrar” för att chatta, prata med varandra och titta på när andra spelar.
Två år senare hade plattformen inte bara lockat 45 miljoner användare, den hade tack vare anonymiteten som erbjöds också blivit mötesplatsen för amerikanska alt-högern. Det var på Discord som upploppen i Charlottesville, Virginia, samordnades och planerades. De kulminerade med att 20-årige vita nationalisten James Fields körde sin bil rakt in i en folkmassa och dödade en person och skadade 19 andra.
Sedan dess har Discords grundare arbetat hårt för att så gott det går rensa plattformens kanaler från högerextrem aktivitet. Halvåret efter händelserna i Charlottesville raderades över 2 000 grupper som kunde kopplas till extremism eller annat våldsamt innehåll, dubbelt så många som under samma års första sex månader.
Från Tik Tok till Ukraina
Men att få bort allt högerextremt innehåll har visat sig svårt. I augusti 2021 släppte tankesmedjan Institutet för strategisk dialog (ISD) en rapport som kartlade högerextrem aktivitet på fyra olika plattformar: Twitch, Discord, DLive och Steam. Och av allt att döma fortsätter antisemitiska memes, våldsvideor och hatbudskap att flöda mer eller mindre fritt på plattformarna.
Antisemitiska memes, våldsvideor och hatbudskap flödar mer eller mindre fritt.
Bara bland det öppna innehållet på Discord upptäckte ISD 24 stycken chattservrar med högerextrem inriktning. Enligt författarna var läget dock värst hos Steam, dit bland andra Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och ryska skinheadgruppen Misanthropic division sökt sig. Medlemmar från de senare har i sin tur gått med i Azovbataljonen, ett högerextremt, paramilitärt förband som strider mot proryska rebeller i Ukrainas östra delar.
Det är inte bara i militariserade extremer dessa nätverk förgrenar sig. Från Twitch letar videor sig fram till betydligt mer genomsnittliga Tik Tok. Populärt bland högerextremister är att trakassera oskyldiga användare med hjälp av chatroulette, en funktion som slumpar fram folk att videochatta med. Klippen spelas sedan in och sprids till Tik Tok. Och från Discord går trådarna till ökända diskussionsforum som 4chan och 8chan.
Sker i närmiljön
På Discord finns för övrigt nynazistiska gruppen Sonnenkrieg division, den brittiska grenen av tyska terroristnätverket Atomwaffen division, som i sin tur förekommer i det manifest som Henry skrev före sitt skoldåd i Eslöv. Det var också detta nätverk som inspirerade honom att bära den skelettmask han hade på sig under attacken.
– Sociala medier har i grunden förändrat mänsklig socialitet och vi är bara i början av denna förändring. Så det är inget att förvånas över att den här delen av mänskligheten finns där och påverkar och influerar, säger Christer Mattsson.
Han påminner också om att högerextremister alltid varit ett avantgarde på nätet.
– De var tidiga med hemsidor och med att anamma sociala medier. På 80-talet, före internet, använde de BBS:er (elektroniska anslagstavlor) eller anonyma postboxar för att dela propaganda och för att hålla kontakt med varandra.
Christer Mattsson tror dock inte att grunden till de bägge gärningsmännens radikalisering finns att hitta på Discord eller liknande plattformar.
– Radikalisering online är kopplad till erfarenheter man gjort i sitt liv. Reproduktionen av högerextrema miljöer är fortfarande i grunden geografisk och sker på de platser där vi har starka högerextrema fästen. Det gäller både Sverige och resten av världen. Man växer upp i en familj eller närsamhälle med högt rasistiskt bakgrundsbrus. Det formar ens sätt att tala om och se på världen. Det i sin tur leder till att man söker upp forum där man kan byta tankar och åsikter.
Signalerna fanns
Och det är där nästa kliv tas. Man avstår från att ha en dialog eller sociala relationer med människor som tänker annorlunda än en själv. Man går djupare och djupare in i en gemenskap där alla uttrycker sig på samma sätt, vilket leder till svartvitt tänkande. Man tar till sig idéer om den ”djupa staten”, att vi inte lever i en riktig demokrati, att judar eller vänsterliberaler styr bakom en demokratisk fasad, att det pågår ett folkutbyte.
– Det som hänt i Eslöv och Kristianstad känner vi igen från andra ensamagerande extremister, oavsett om det är Tarrant i Christchurch eller Breivik i Norge. Det är personer som gått in i en åsiktsgemenskap som blir självklar för alla där, personer som uppfattar att de befinner sig i en existentiell kamp som de vita håller på att förlora och därför känner sig manade att försvara det vita folket och bli en del av kampen.
Att gärningsmannen i Eslöv inspirerats på det sätt Christer Mattsson beskriver framgår av polisförhören.
– För jag har sett många filma sina attacker innan, svarar Henry till exempel på frågan om varför han filmat attacken med kameran på hjälmen, en film som dessutom livestreamades på Twitch.
Hatet mot muslimer finns också där. För att invandring lett till att Sverige fått ”de högsta våldtäkterna i Europa”, svarar Henry. Kontakter med likasinnade kan också bockas av, i Henrys fall på Discord, som han använt för att dela med sig av sina planer och där han tagit emot uppmuntran eller råd och tips om hur manifestet kan vässas. Henry nämner 4chan, 8chan och Gas the jews som exempel på forum och grupper han varit aktiv i. Och som direkt inspiration till sitt dåd nämner han förutom Brenton Harrison Tarrants i Christchurch också Anton Lundin, 21-åringen som mördade tre personer på grundskolan Kronan i Trollhättan 2015 och själv avled av sina skador efter att ha skjutits av polis i samband med gripandet.
”Svårt att övervaka”
Går det egentligen att förhindra dåd som de i Eslöv och Kristianstad?
– Det är såklart svårt att övervaka de här trådarna och peka ut den som kan bli en potentiell gärningsman. Men när det gäller dådet i Eslöv är det uppseendeväckande att det faktiskt fanns information sedan tidigare. Till och med FBI varnade för honom, säger Christer Mattsson och syftar på ett bombhot mot en skola i Australien ett par veckor före attacken i Eslöv, ett hot som FBI via IP-adressen spårade till Henrys hem.
– Förutom den djupa övertygelsen om vissa idéer krävs också att det finns något slags psykisk ohälsa hos gärningsmannen. Därför menar jag att vi bör stärka vårt förebyggande arbete. Lärare och socialtjänst behöver kunskap om vad den här typen av åsikter och medverkan i internetforum kan leda till i samband med psykisk ohälsa.
Enligt Christer Mattsson är det också känt var sådan kunskap behövs som mest. Eslöv, Kristianstad och Trollhättan är till exempel områden som sedan länge haft en högerextrem subkultur – vilket alltså ökar risken för radikalisering – och som därför är i större behov än andra av insatser och av att man bygger upp en bättre preventiv kompetens.
– Man kan inte ta bort alla risker men man kan lägga insatser där man tror att de gör mest nytta. Psykosocial ohälsa är för övrigt något som samhället måste bli bättre på att arbeta med. Inte i första hand för att förhindra skoldåd, utan för att leva upp till ett välfärdssamhälle värt namnet.
Vad kan föräldrar göra om de misstänker att deras barn hamnat på fel väg?
– Man kan prata med sina barn om allt i livet. Involvera sig i sina barns liv. Vara tillgänglig, närvarande och empatisk. Vara nyfiken på vad ens barn gör, hur de mår, vad de tänker på, vad som är viktigt för dem. Det är som Astrid Lindgren sade: Kärlek, kärlek, kärlek – sedan kommer folkvettet.
Fotnot: Henry och Love heter egentligen något annat.