Det var i januari i år som polisen slog till mot en övergiven industrifastighet i Mossgruvan. I fastigheten och i ett hus intill bodde flera bulgariska medborgare som mot löfte om arbete lurats hit men i verkligheten tvingades att tigga på olika platser i Bergslagen. Bland bulgarerna fanns bland annat tre barn i åldrarna sex månader, fyra år och sex år.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Åklagarna yrkade på att männen som hade lurat hit dem skulle dömas till 3,5 års fängelse och utvisning, men domstolen dömde till ett högre straff för de båda som fick 4,5 år var och tio års utvisning. Dessutom tilldömdes åtta av de hitlurade tiggarna ett sammanlagt skadestånd på 644 230 kronor av de båda männen. I Sverige är det Brottsoffermyndigheten som handlägger krav på skadestånd om de dömda inte har några tillgångar att betala det med.
– Människohandel hamnar inom brottskategorin ”Brott mot frihet och frid” och kan ge rätt till brottsskadeersättning, säger Peter Jonsson som är chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten.
Olika sätt att få ersättning
Han förklarar att det finns olika sätt att få ersättning för den som har blivit utsatt för ett brott. Huvudregeln är att ett skadestånd betalas av den som har orsakat skadan, alltså personen som dömts för gärningen i en domstol. Om det gäller egendomsbrott så kan försäkringar ta hand om ersättningen. En cykelstöld kan till exempel ersättas av hemförsäkringen. Även brott mot person som till exempel misshandel kan ersättas via det överfallssskydd som finns i hemförsäkringen. Men i fallet med människohandeln kan det bli Brottsoffermyndigheten som får betala ersättning i stället för det skadestånd som gärningsmännen är skyldiga att betala.
– Om gärningsmännen inte kan betala skadeståndet kan det bli Brottsoffermyndigheten som får betala ut ersättning i stället. En omständighet är att det är utländska medborgare som begått brott mot och därigenom skadat andra utländska medborgare, vilket väcker frågan om svenska staten i ett sådant fall ska ersätta brottsoffren. Huvudregeln är att skadestånd kan betalas ut om brottet har begåtts på svensk mark. Undantag gäller om personerna inblandade i brottet har ringa anknytning till Sverige. Men speciella regler gäller om personerna som har blivit utsatta för brottet är EU-medborgare som ju bulgarer är. Skulle det aktuella fallet med människohandel i Mossgruvan komma till oss blir det en bedömningsfråga, säger Peter Jonsson.
– Eftersom brottet begåtts i Sverige är det utifrån det sannolikt att ersättning kan komma ifråga, men det får prövas om och när en ansökan om skadestånd kommer in till oss, fortsätter han.