– Egentligen borde vi strejkat idag, det är ju fredag, säger Sara med ett leende på läpparna.
Hon tar sedan ett stort kliv med ena foten över en av de fjorton odlingsbäddarna, sätter sig på huk och gräver upp några rädisor ur jorden.
– Men nu har jag inte varit här på nästan en vecka. Så kan det bli när man råkar bli sjuk och driver företag själv, grönsakerna skördar ju inte sig själva direkt, säger hon skämtsamt.
Det är nu knappt ett år sedan miljövetaren och sedermera stadsbonden Sara Fransson satte de första fröna i jorden på odlingen i Kviberg. I samma veva startade hon även företaget Färgsakslandet inom vilket hon odlar helt gift– och fossilfria, säsongsbaserade grödor som hon sedan säljer i färdiga kassar till kunder runt om i Göteborg.
– Det här var väl inget jag direkt planerade från början. Däremot har jag väl alltid varit lite av en odlingsentusiast, balkongen hemma är full om jag säger så.
“Tvekade inte en sekund”
Det som för lite mer än ett år sedan bara bestod av en gräsmatta vid det gamla regementet i Kviberg utgörs nu alltså av en 400 kvadratmeter stor odlingsbädd som fastighetsägaren Higab arrenderar ut. Här hyr Sara drygt hälften. Men hon har även tillgång till en ännu större odlingsyta på den så kallade testbädden i Angered, som fastighetskontoret arrenderar ut som en del i deras verksamhet Stadsnära odling.
– Jag har alltid varit driven till att starta egna projekt, och när möjligheten att arrendera odlingsmark här och i Angered dök upp tvekade jag inte en sekund, säger Sara medan hon går vidare från rädisorna och stannar till vid brytbönorna.
Hon plockar upp några stycken som växt till sig från förra veckans skörd och fortsätter:
– Att vara stadsbonde på heltid är verkligen roligt, men det är inte alltid så lätt, konstaterar hon.
Delvis tror hon att det har med människors vanor att göra.
– Vi är så bortskämda med att kunna handla vad vi vill året runt, och jag tror helt enkelt att det är svårt för många att ställa om till att köpa helt andra grödor än de brukar. Men skulle fler människor handla både mer säsongsbaserat och närodlat skulle det göra mycket, både för oss stadsbönder men framförallt för miljön.
Femton kassar i veckan
I dagsläget levererar hon drygt femton färdiga kassar med grödor i veckan, men målet är att kunna sälja minst tjugo.
– Jag är fortfarande i ett stadie där jag testar för att se vad som funkar och inte, och jag lär mig mer och mer för varje dag. Men jag är ändå stolt eftersom att jag inte har hållit på så länge än.
Förutom att hon åker med sin elbil för att leverera sina kassar till utlämningsplatser i stan, kan de som vill även besöka henne vid odlingen och köpa grödorna direkt på plats.
– Drömmen är att de som bor i Kviberg ska handla från odlingen här istället för i den vanliga matbutiken. Jag vill att man ska ta med sig hela familjen för att se vart grönsakerna kommer ifrån och på så sätt knyta an till den maten man äter. Det gör man inte på samma sätt i den klassiska mataffären.
Vill göra nytta
Förutom rädisor och brytbönor ska även kål, morötter och zucchini skördas under dagen. Tidig höst är nämligen en av de perioder Sara skördar som allra mest.
– Odlar man rätt grödor så kan man faktiskt odla året runt här i Sverige också, eller i alla fall så länge ljuset är här. Nästan alla svenska kålsorter till exempel, säger hon och går vidare mot de tio meter långa odlingsbäddarna som smyckas med stora buketter av kål: allt från rödkål och grönkål till svartkål och en handfull asiatiska sorters kål.
– Titta här, de växer som bara den, säger hon glatt och visar upp ett knippe grönkål.
Trots att det är bitvis kämpigt att överleva som stadsbonde på heltid är dock Sara övertygad om att hon valt rätt
– Det känns som att stadsodlingscommunityn överlag växer och att fler får nys om stadsnära odlingar. Och förutom att det är otroligt kul att odla i den här omfattningen vill i alla fall jag samtidigt ge efter mig ett miljöpositivt avtryck.
Hon pausar en stund innan hon fortsätter:
– Jag är väl en av de där jobbiga 90-talisterna som vill rädda världen helt enkelt.