Det säger den franska sociologen och forskaren Félicien Faury, specialiserad på högerextremism. Han vill dock poängtera att även medier har ett ansvar att inte överdriva ökningen.
– Att vara jude är livsfarligt. Det har det alltid varit. Jag tror inte du förstår. Jag har inget med Israels krigföring att göra men de hatar mig som om jag vore skyldig till bomber och svält, bara för att jag är jude. Det har blivit värre sedan den 7 oktober men det är inget nytt, säger Alain Moszer som sitter i styrelsen för franska, judiska vänföreningen SFJRD.
– Det finns en olycklig sammanblandning av islam och islamism som leder till ett oförblommerat hat. Som att alla muslimer är terrorister. Det blir okontroversiellt att hata oss som grupp om vi verkligen alla vore skyldiga till terror och död, bara för att vi är muslimer, säger Chems-Eddine Hafiz, ledare för den stora moskén i Paris.
Tycker du att jag relativiserar om jag skriver om hat mot judar, muslimer, romer och andra i samma artikel?
– Nej, men jag menar att man måste särskilja hatet. Antisemitismen är ett säreget, historiskt och livsfarligt fenomen som man måste attackera separat. Men att utsättas för hat för något du inte styr över är samtidigt något att enas kring, för att bygga broar. Hatet mot muslimer växer. Det måste också hanteras separat. Helt vanliga muslimer ses som terrorister, jag känner så väl igen mig i den generaliseringen – jag hoppas vi kan mötas där, säger Alain Moszer.
Han säger också att han ofta samarbetar med muslimer mot hatet eftersom ”allt koncentreras kring våra två grupper i och med konflikten”.
– Det har blivit svårare, ibland omöjligt att mötas efter Hamas attack den 7 oktober förra året.
Chems-Eddine Hafiz anser sig också ha en roll i att överbrygga klyftan mellan muslimer och judar – och i att motverka de ”antisociala” beteenden han ser hos sina trosfränder.
– Som representant för franska muslimer har jag främst två uppgifter. Den ena är att vara där för mina muslimska systrar och bröder när jag ser hur hatet mot dem, mot oss, ökar. Men jag har också ett stort ansvar att identifiera och motarbeta antisociala beteenden bland muslimer. Hat mot Frankrike och väst, till exempel. Eller antisemitism, hatet mot judar som är oacceptabelt.
En nysläppt rapport, presenterad av inrikesministeriets statistikavdelning, SSMSI, som listar hatbrottsincidenterna 2023 ökar dessa markant. Där konstateras 15 000 fall av våld, hot, förtal eller vandalism av rasistisk, främlingsfientlig eller anti-religiös karaktär.
Unga män med ursprung i Afrika mest utsatta
8 500 rasistiska våldsbrott eller förseelser anmäldes i Frankrike 2023. Det är en ökning med 32 procent jämfört med året innan. Men myndigheten poängterar dessutom att av de 800 000 personer som anser sig ha varit offer för rasism uppger bara fyra procent att de gjort en anmälan. Det vanligaste svaret på frågan ”Varför inte?” var "Det tjänar ändå ingenting till”.
Bland de som uppgav sig ha varit offer för rasism var män med ursprung i ett afrikanskt land överrepresenterade.
Rapporten visar dock att de flesta brott som anmälts till polisen som rasistiska incidenter var av antisemitisk karaktär.
Det konstateras att bland de skyldiga till hatbrott mot judar är högerextremister tydligt överrepresenterade. Bland förövarna finns även islamister och vänsterradikala. I sammanfattningen görs analysen att det största hotet mot judar i Frankrike är olika högerextrema grupperingar – men att hatet växer även i andra grupper och särskilt efter den 7 oktober.
Romer minst tolererade
I torsdags kom också den oberoende nationella kommissionen för mänskliga rättigheter, CNCDH, med sitt årliga ”toleransindex” där man gör stora enkäter bland fransmännen angående toleransen mot olika minoriteter. Enligt studien är toleransnivå 100 den mest toleranta – och nu har den har fallit från 65 till 62.
Det största toleranstappet rör den judiska minoriteten – där har nivån fallit från 72 av 100 på nämnda skala i november 2022 till 68 i november 2023. Samtidigt är judarna ”den mest tolererade minoriteten tillsammans med svarta människor i allmänhet”, enligt rapporten. Toleransnivån sjunker gällande nordafrikaner, ännu mer vad gäller muslimer (oavsett hudfärg) och allra lägst toleransnivå har de tillfrågade gentemot romer. I den ordningen har toleransen legat de senaste decennierna.
– Antisemitismen i Frankrike ökar, särskilt i och med kriget i Gaza, vilket är oroväckande. Samtidigt är det viktigt att påminna om att de minst tolererade minoriteterna i Frankrike fortsatt är muslimer och romer, säger CNCDH:s ordförande Jean-Marie Burguburu.
Han menar att man inte får blanda bort korten och att dem enda rimliga toleransnivån borde vara 100, för alla. Men han menar att han har ett ansvar att uppmana franska väljare inte rösta på högerextrema Nationell samling.
– Sanna republikaner blockerar dem. Jag som sysslar med statistik ser hur de å ena sidan göder sig själva och sina idéer med den existerande intoleransen och å andra sidan triggar och göder den hos andra med sitt intoleranta budskap. Det är ett mätbart faktum.
Och detta gäller även antisemitism. De påstår sig vara emot antisemitism men använder den bara till sin fördel, säger Jean-Marie Burguburu.
Han uppmanar samtidigt vänstern att vara vaksam på särskilt antisemitiska tendenser.
– Intoleransen ökar i alla läger och det gäller inte minst vänstern, säger han.