I veckan arrangerades den andra av fyra demokrativerkstäder av projektet 127:s röster räknas. Verkstäderna är till för volontärarbetande valambassadörer, som tillsammans arbetar för att få upp valdeltagandet i Stockholmsförorten Skärholmen.
– Det är en väldigt blandad grupp – de yngsta ambassadörerna är 14 år gamla och de äldsta är i pensionsålder, de kommer bland annat från olika föreningar och skolor både i och utanför området. Men alla vill hjälpa till att driva upp valdeltagandet.
David Heyman berättar att verkstaden i veckan handlade om hur svenska parlament fungerar, vad skillnaden är mellan kommun-, landstings- och riksdagsparlament, hur val går till och hur valen och valdeltagandet har sett ut i 127-området, alltså Skärholmen och dess stadsdelar Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg.
– I juni hade vi också en workshop i retorik och i att skriva debattartiklar. Till vår sista workshop, som kommer att ske i början av september, har vi bjudit in representanter för olika kampanjer och medborgarinitiativ som ska komma och prata, berätta om hur de driver sina kampanjer och inspirera ambassadörerna.
Bjuder in filosof
Till workshopen kommer till exempel representanter för Fatta, Soppkök Stockholm och #mittsverige2014. Förutom det har en doktorand i politisk filosofi bjudits in för att prata om ideologier, hur de skiljer sig från värderingar och hur de kan kopplas till de olika partiernas agerande. Förhoppningen är att valambassadörerna genom kunskapen de får ska kunna påverka sin omgivning.
– Vi har drygt 25 valambassadörer som kan nå sina vänner, familjer och kollegor – det blir ganska många människor. Sedan vill vi gärna att det ska smitta av sig, att de ska börja driva egna kampanjer och projekt, vilket de faktiskt har börjat göra, bland annat med #mittsverige2014.
Grunden i 127:s röster räknas arbete ligger i att göra information tillgänglig, säger Heyman.
– Intresset finns, det handlar bara om att tillgängliggöra information, vilket vi bland annat gör genom att ge information om röstning på tio olika språk och på lättläst svenska.
Många har röstat
Den 29 augusti anordnas också två debatter om ämnen som har röstats fram av alla som har varit intresserade, på ett av tolv språk. Det är många som har röstat, berättar Heyman, någonting som är väldigt bra för projektet.
– Vi vill visa att det inte behöver vara så svårt att påverka politiker. Makten kan lätt kännas som att den är väldigt långt borta, men det steget kan göras kort.
Heyman tror att projektet skulle kunna förbättras genom att få mer tid.
– Jag hoppas att det kan leda vidare på något sätt, det här är någonting som många tycker behövs hela tiden, inte bara under valår.