– Jag väljer själv teman inför varje termin och brukar välja enligt något som händer den perioden. Om det är höst kan det till exempel prata om höstlöv. Annars brukar jag välja ett tema som är informativt om samhället. Vi börjar med ”lära sig ett nytt språk” eftersom det är ny termin och all precis börjar skolan, säger Sara Altinawi.
Hon kom till Sverige från Syrien för fem år sedan och började själv gå på språkkafé på Dunkers för att lära sig svenska snabbt. När verksamheten senare lade ner tog hon iniativ till ett nytt språkkafé som hon nu drivit i drygt två och ett halvt år.
– Att gå på språkkafé är det bästa jag gjort så tack och lov att det finns i Helsingborg, det hjälper väldigt mycket.
Svårt med dialekter
Cirka 15 personer har samlats på premiärkvällen. Alla är på olika språklig nivå och Aila Arjoum som var förskollärare i Syrien och kom till Sverige för knappt ett år sedan har framför allt svårt med olika dialekter.
– Det finns många svenska dialekter som kan vara svåra för nyinvandrade att förstå, säger hon.
Iman Ghajar som flyttade till Sverige från Iran för åtta år sedan och pratar flytande svenska påpekar för gruppen att skånska är särskilt svårt att förstå.
– Det är första gången jag är här på språkkaféet Jag såg ett evenemang på Facebook och tänkte ”varför inte?”. Jag pratar svenska så jag tänkte att jag kunde hjälpa till lite, säger han.
Elektronikingenjören Ali Hama kom till Sverige från Syrien för 1,5 år sedan och går regelbundet på Dunkers språkkafé. Han har studerat både i hemlandet och i USA och är frustrerad över hur SFI-undervisningen i Sverige är upplagd.
– Man borde förändra den. Det är mycket grammatik. Istället för att börja med grammatiken borde man börja med att lyssna på svenska och prata det. Då lär man sig snabbare, säger Ali Hama.
Guidar i Helsingborg
Utöver att driva språkkaféet jobbar Sara Altinawi med guidade turer i Helsingborg samtidigt som hon läser in svensk gymnasiekompetens. Hon har tidigare pluggat design i Malaysia och planen är att antingen fortsätta med designstudier eller att läsa juridik. Språkkaféet kommer hon dock fortsätta driva under överskådlig framtid.
– Det bästa är att lära känna nya människor och se deras utveckling. Jag träffade nyligen några som varit här tidigare och nu pratar de fantastisk svenska. Det var lite ”wow”.