En av aktörerna som bemötte nazismen i Almedalen var stiftelsen Make Equal, genom en installation av en hög med skor. I en text på sin hemsida förklarade Make Equal sitt syfte. ”Vårt mål är enkelt: lagstiftning mot rasistisk organisering. (…) På samma sätt som många av våra europeiska grannländer gjort, framgångsrikt.”
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Skoinstallationen skulle påminna om de som miste livet i Förintelsen, och på så sätt bilda opinion för organisationsförbudet. Även Feministiskt initiativ driver frågan.
I teorin låter det bra. Med tanke på hur slappt våra makthavare hittills hanterat att den organiserade nazismen vädrar morgonluft kan det kännas snålt att kritisera de som faktiskt säger ifrån.
Problemet med förslaget är att den framgång med organisationsförbud i våra europeiska grannländer som Make Equal syftar på inte har omfattat enbart nazistiska organisationer.
Istället har förbudet allt som oftast använts för att krympa vänsterns organisering.
I fredags stängdes den tyska webbportalen ”linksunten.indymedia.org”, i folkmun kallat Indymedia, en plattform för den utomparlamentariska vänstern, ner av tyska myndigheter och belades med organisationsförbud. Polis beslagtog i en razzia datorer och annan utrustning som använts för att skapa material på sajten.
Tysklands inrikesminister Thomas de Mazière uttalade att de som ligger bakom sajten ska anses som medlemmar i en terrororganisation. Detta eftersom Indymedia, som är en del av ett globalt nätverk av oberoende medieorganisationer, under demonstrationerna mot G20 i Hamburg bland annat publicerade tid och plats för demonstrationerna och uppmanade folk att ansluta sig.
Razzian och organisationsförbudet är möjligt att genomföra eftersom de lagar om förbud som finns i våra europeiska grannländer inte är utformade så att de träffar enbart rasistiska eller nazistiska organisationer. Istället ger de staterna möjlighet att förbjuda organisationer som ”hotar demokratin” eller är ”extrema”. Efter ett par veckors opinionsbildning var det därför möjligt att storma Indymedia.
Däremot misslyckades Tyskland med att förbjuda nazistpartiet NPD. Tyska författningsdomstolen uttalade i en uppmärksammad dom i våras att partiet inte utgör ett verkligt hot mot demokratin.
Det är inte sannolikt att ett svenskt organisationsförbud skulle skilja sig juridiskt från andra europeiska länders. I Europa finns en lång historia av att försvåra och svartmåla vänsterns organisering. Att det nu görs med demokratin och de mänskliga rättigheterna som omskrivning förändrar inte att det faktiskt är det som sker.
I Sverige pågår exempelvis just nu ett förberedande arbete för att utmåla ett flertal organisationer som just ”extrema”, och de som inte vill ha en stark vänster passar på att likställa organisering mot extrem rikedom med nazism. Bland annat förbundet Allt åt Alla och Syndikalistiska ungdomsförbundet är idag listade som extremistiska organisationer av regeringen.
I ljuset av det är det inte konstigt att Make Equals skoinstallation hyllas. Men tyvärr är den inte bara relativt tandlös mot den snabbt växande högerpopulism som tar sig betydligt fler uttryck än nazistiskt flaggviftande, och som är ett resultat av årtionden av nyliberal politik.
Den riskerar dessutom att bidra till att de rörelser som kan bjuda verkligt motstånd mot den brunblå röran, det vill säga den antirasistiska vänstern, istället framställs som själva problemet.