Över hela landet pågår mängder av initiativ och satsningar för att hitta lösningar på hur nyanlända flyktingar ska integreras. Här finns ett tydligt glapp mellan allt det fantastiska som sker – ofta på lokal nivå – och den bild som förmedlas via riksmedier och partiledare.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Att hitta bostäder, utbildning och jobb åt alla nyanlända är naturligtvis en stor utmaning. Men trots att mottagandet minskat drastiskt till lägre nivåer än på flera år är det fortfarande belastningen, problemen och kostnaderna som dominerar rapporteringen.
Trots att Arbetsförmedlingens prognoser visar att Sverige behöver en årlig nettoinvandring på cirka 90 000 människor för att klara kommande års rekryteringsbehov inom skola, vård och omsorg, tillåts migrationsminister Morgan Johansson (S) nöjt konstatera att vi nu fått ned flyktinginvandringen till drygt 30 000. Utan några följdfrågor.
Glappet blottar sig också i Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer från i onsdags, som visar att behovet av arbetskraft är skriande runtom i landet. Även den privata tjänstesektorn har stora rekryteringsbehov. Samtidigt ökar sysselsättningen och arbetslösheten går ned.
Men trots starkare ekonomi än på många år (sa någon systemkollaps?) visar barometern att hushållen är mer pessimistiska både vad gäller sin egen ekonomi och samhällsekonomin i stort. En majoritet av hushållen tror på ökad arbetslöshet, vilket alltså är helt verklighetsfrånvänt.
Förutsättningarna för att etablera nyanlända ser olika ut i olika delar av landet, liksom för olika individer, men att enbart peka på problemen leder ofrånkomligen till en oro som riskerar att slå över i främlingsfientlighet.
Här har journalistiken en viktig roll att spela för den bild vi väljer att förmedla av verkligheten. Därför kommer Dagens ETC i en serie artiklar och reportage de kommande veckorna att fortsätta skildra alla de fantastiska initiativ som pågår runt om i Sverige, som visar att det går att bedriva en bra integrationspolitik som stärker samhället snarare än tvärt om. Som visar att det finns mängder av människor som fortsätter att engagera sig för att hjälpa flyktingar in i det nya landet.
Och som visar att det går att driva en generös flyktingpolitik, om man bara vill.