BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Ni har tidigare ockuperat spårvagnar, tagit fram en cp-öl och en cp-docka samt gjort om vanliga parkeringsplatser till handikapplatser. Nu vill ni få krogarna mer tillgängliga. Vad är det som behöver hända?
– En hel del. Det handlar inte bara om den fysiska tillgängligheten, utan också om upplevelsen när man är på krogen. Att alla ska känna sig välkomna. Du ska bemötas på samma sätt som vilken gäst som helst. Idag är det inte alltid så. Det känns på sätt och vis ännu viktigare än att komma in. Kan du inte ta dig in är det skit, men ett kasst bemötande sätter djupare spår. Istället för att vänta på tillgänglighetsplaner och politiska beslut styr vi själva upp möten med olika krogägare för att tillsammans hitta bra lösningar.
Ni har blivit kända för att inte bara prata utan också agera, varför väljer ni aktivistmetoden?
– Med våra kampanjer vill vi skapa en debatt utifrån orimligheten att Sverige 2016 är så otillgängligt som det är. Vi vill vara lite populistiska, och nå ut till civilsamhället, få människor att förstå hur vår situation ser ut. Att bara prata tror jag inte räcker då. Innan jag råkade ut för en olycka när jag var 20 år tänkte jag till exempel själv aldrig på hur det kunde vara att ha en fysisk funktionsnedsättning.
För ett tag sedan förvandlade ni under en natt runt 70 centrala parkeringsplatser till handikapplatser, blir inte folk arga?
– Det händer säkert. Det var säkert någon sömndrucken person som skulle parkera och insåg att det här går ju inte. Men det är vår vardag hela tiden. Dom fick uppleva det som vi upplever 365 dagar om året i några minuter. Det handlar inte om att vi vill ha mer p-platser, utan att vi vill få vara fullvärdiga samhällsmedborgare.