– När vingarna är ihopfällda söker den sin inre frihet. Jag var en av 26 guld- och silversmeder i hela Sverige som valdes ut för att skapa unika smycken enbart för utställningen, säger Britt Aronsson.
VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL
Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning
Återvunnet koppartak
Hon har alltid varit intresserad av att uttrycka sig och när Britt Aronsson gick en kopparslagarutbildning i Hällefors på 1980-talet förstod hon att det skulle bli skapande i metall som gällde framöver. Men trots två år som guldsmedslärling i Kopparberg och en juvelinfattarkurs i Leksand är det svårt att helt leva på smyckeskonsten.
– Jag är i grund och botten undersköterska och arbetar ibland som det för att få det hela att gå ihop, säger Britt Aronsson.
– Dessutom gillar jag att träffa andra människor eftersom det är mycket ensamarbete i ateljén, fortsätter hon.
Inne i ateljén i Gåsborn syns det direkt att en kreativ person är verksam. Där finns fullt av metall som är på väg att bli smycken och som samsas med redan färdigbearbetade alster. Bland annat grinar en liten döskalle mot besökarna från ett bord vid entrén.
– Det är en omarbetad gammal kaffesked i silver. Jag kallar den för ”Bantarskeden” eftersom när man ska ta socker med den så rinner det mesta ut genom de öppna ögonhålorna, näsan och gapet innan det hamnar i kaffet, säger hon och skrattar.
Annat återvinningsmaterial som blir smycken är till exempel delar av det gamla koppartaket som satt på Grythyttans kyrka.
– Jag köpte en del av det och gör bland annat stora älgflugor av dem.
Älgflugan, älglusen eller hjortflugan som den också kallas är i verkligheten en fem till sju milimeter lång insekt som suger blod. De som Britt Aronsson frambringar med hjälp av det gamla koppartaket är minst 50 gånger större. Att naturen är en viktigt inspirationskälla går inte att ta miste på.
– Jag är uppvuxen i Loka och arbetar gärna med material från trakten som skiffer från Grythyttan, och koppar som ju funnits här lika länge som människorna, och med sinnersten.
Förfrågan i Ica-kön
Det senare kallas även för Bergslagssten och är egentligen slaggmaterial från gruvdriften som finns i blått, grönt och grått.
– Den handslipar jag så att den går att göra smycken av, säger Britt Aronsson.
Hon håller också kurser i att återvinna gamla bestick.
– Då får deltagarna ta med sig några gamla bestick som vi arbetar med. Jag lär ut hur de ska såga, löda och göra mönster i metallen.
Att arbeta med inlämnade bestick ligger Britt Aronsson varmt om hjärtat. Ännu gladare blir hon om den som lämnar in skedarna eller gafflarna har egna idéer om vad de ska omformas till.
– Det är jätteroligt att få förverkliga kundernas egna idéer med min hantverksskicklighet.
Förutom att skapa nya smycken reparerar Britt Aronsson även gamla.
– Det kan hända att någon i kön på Ica tar fram ett halsband och frågar mig om jag kan reparera det. Då säger jag till dem att lämna in det hos klockhandlaren med kontaktuppgifter. Jag hämtar regelbundet smycken för reparation hos honom, förklarar Britt Aronsson.
Hon håller just nu på och bollar några nya idéer med sig själv men är fåordig om vilken design dessa smycken kommer att få.
– De är inte helt färdiguttänkta ännu men inom det närmaste halvåret kommer idéerna att ha materialiserat sig till nya smycken, säger Britt Aronsson.