Göteborgs hamn ska expandera med en ny terminal. Det är ytterhamnarna på Hisingen som ska ge plats åt mer roro- och containertrafik, och utbyggnaden är den största sedan 70-talet.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Vi kommer att fylla ut en vik där det i dag växer ålgräs. Så vi har tagit på oss att återplantera precis lika mycket på annat ställe som kompensation. Vi har precis börjat kolla av var det kan finns rätt djup och ljusförhållande med mera inom Göteborgs stad, säger Edvard Molitor, miljöchef på Göteborgs hamn AB.
Ett viktigt skydd
Ålgräs är ett viktigt skydd, lekplats och barnkammare för många fiskarter. Det skyddar även stränder mot erosion och hjälper till att förbättra vattenkvaliteten. Men en stor del av västkustens ålgräs har försvunnit på grund av övergödning. Det pågår återplanteringsarbete, men hur man ska gå tillväga är inte helt lätt.
– Det finns egentligen inga bra metoder, och vi blir de första att ge oss på det i skarpt läge så att säga, säger Edvard Molitor.
Det som enligt forskning har visat sig fungera bäst är att plantera om skotten ett åt gången. Det är naturligtvis ett tidsödande tillvägagångssätt som måste utföras av dykare.
– Vi har inte räknat på exakt hur lång tid det kommer att ta än. Allt är väldigt nytt och oprövat och nu i första skedet så ska vi hitta ett bra område att plantera gräset på, säger Edvard Molitor.
Ny terminal i sommar
Först under 2018 ska man göra de första provplanteringarna. Under 2019 kommer de försöken att utvärderas och inte förrän 2020 så kommer den riktiga återplanteringen förhoppningsvis att sätta fart. Den nya terminalen som ska ligga väster om nuvarande roroterminal vid Arendal börjar byggas nu i sommar. Hela hamnen beräknas vara helt färdig 2025, men delar av den kommer att kunna tas i anspråk redan under byggtiden.
– Det blir stora volymer muddermassor som vi kommer använda för att fylla ut viken. Och det måste naturligtvis också göras på korrekt vis.
Återplanteringen av ålgräset görs i samarbete med marinbiologen Sandra Andersson på Marine Monitoring, Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelsen.