Hur mycket semester får du?
– Jag får tre veckor. Det var många som fick två veckor, jobba en och sedan en vecka ledigt.
Hur är stämningen nu?
– Det är väldigt stor oro, nu är det på bristningsgränsen. Folk är väldigt ledsna och besvikna.
Hon var inte själv med på informationsmötet om arbetsgivarens förslag, men berättar att känslorna där var upprörda, många var arga och ledsna. Barnmorskorna har velat ha en dialog med arbetsgivaren, men upplever att de inte blir lyssnade på.
Krävt 5 000 kronor mer
Under våren har barnmorskorna fått nog och krävt 5 000 kronor mer i lönekuvertet för att på så vis locka fler barnmorskor till landstinget. Det har de inte fått något gehör för – och bristen kvarstår.
– Vi gör inte detta för att vi vill ha 5 000 mer i månaden, utan för att vi vill få folk hit. Vi trodde det skulle gå in, men det gör det inte och i slutändan drabbar det de födande kvinnorna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Enligt semesterlagen har alla rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarperioden, något som inte uppfylls i Region Kronobergs förslag till barnmorskorna.
Anna Seiborg Kidell, ordförande för Vårdförbundet Kronoberg, kan inte uttala sig om Region Kronobergs förslag om semesterplaneringen eftersom hon inte har sett det ännu när ETC Växjö når henne på telefon.
Om de får tre veckors semester eller delad semester, bryter inte det mot semesterlagen?
– Vi får titta på underlaget och bedöma. Vi kanske gör bedömningen att de har brutit mot semesterlagen. Då får vi gå in i en förhandling och begära skadestånd för de medlemmar som vi anser att det är aktuellt.
Skadestånd inte aktuellt
När Vårdförbundet gör sin bedömning ska de också ta med i beräkningen en dom från Arbetsdomstolen, AD, som kom i slutet på maj. AD anser att Vrinnevisjukhuset i Norrköping inte gjorde fel då fem barnmorskor tvingades att flytta eller dela upp sina semestrar sommaren 2014.
Något skadestånd kunde det alltså inte bli tal om. Det innebär inte att Anna Seiborg Kidell är nöjd med hur Region Kronoberg hanterar frågan:
– Arbetsgivaren har fattat ett förödande beslut med de signaler som det här skickar. I stället för att sätta sig ner och bemöta barnmorskorna och deras krav på lön. Men de har helt stängt dörren och väljer denna jättedrastiska åtgärd i detta ansträngda läge. Det gör det inte lättare att behålla och rekrytera personal. Det gör mig orolig.
Den barnmorska ETC Växjö har talat med säger att barnmorskebristen inte bara är ett sommarproblem, även resten av året är de för få och att regionen räknar med att de ska ta extrapass för att täcka upp. Själva vill de helst kunna hålla sig på den arbetstid de är anställda för.
– Vi vill bara familjernas bästa. Det verkar bara vara vi som gör det, säger hon och hänvisar till patientsäkerheten.
– Det är väldigt ofta vi har flera födande kvinnor samtidigt och vi kan inte vara där för dem. Det finns undersökningar som visar på ökade förlossningsskador som kostar vården jättemycket.
”Risk för att de föder i bilen”
Under sommaren kommer också förlossningsrum att stängas under några veckor, det innebär förstås minskad kapacitet för förlossningen i Växjö.
– Det blir 30 procent som vi måste hänvisa. Det kan vara att vi får hänvisa folk från ena sidan av länet till andra sidan länet och det är ganska många mil. Med risk för att de föder i bilen.
Bilförlossningar i sig är en risk och barnmorskan känner sig otillräcklig och arg.
– Det är jättejobbigt och frustrerande att man inte kan ta hand om dem. På grund av något som har pågått länge. Vi har sett skrivelser både 2005 och 2008.
”Detta är inte en indragning”
Annika Hull Laine, chef för barn- och kvinnocentrum i Region Kronoberg, poängterar att den modell för semestrarna som arbetsgivaren har lagt fram är ett förslag och att de avvaktar Vårdförbundets svar på detta.
– Arbetsgivaren har ett ansvar för att planera verksamheten och då måste vi lägga fram ett förslag på hur vi ska hantera det här.
Är det inte drastiskt att dra in deras semestrar?
– Det är inte en indragning utan en förändring av semesterplaneringen och det blir så när man inte kan komma till någon samförståndslösning.
Tre veckors semester eller delad semester, bryter inte det mot semesterlagen?
– Det är ju det som ska undersökas. Vi har föreslagit det här utifrån synnerliga skäl.
Om det blir den här lösningen, hur blir det då i sommar?
– Jag kan inte spekulera i det. Men vår uppgift är att erbjuda en patientsäker vård. Sedan får vi utgå från hur man besvarar förslaget.
Om barnmorskorna inte får den semester de har begärt blir de trötta. Är inte det en risk för patientsäkerheten?
– Det är sådana aspekter vi måste överväga, säger Annika Hull Laine.
Barnmorskorna vill också se till patientsäkerheten och tänker inte ge upp.
– Vi gör detta för patientsäkerheten och familjerna som vi vårdar. Vi vill inte ha 5 000 mer utan vi behöver bli fler nu. Inte om ett år, säger den barnmorska vi har talat med.
– Detta är mitt drömjobb, jag älskar att jobba som barnmorska. Men nu orkar jag inte mer. Jag funderar på att göra något annat. Många är ledsna och besvikna – vi är inte vatten värda. Det är många som funderar på att säga upp sig, säger hon.
Fotnot:
Statistik från Socialstyrelsen: 2005 2008 2015
Akut kejsarsnitt (antal/procent) 49/8,7 142/8,2 141/7,5
Allvarliga bristningar (antal/procent) 71/4,7 60/3,9 44/2,7
Dödföddhet (antal/per 1 000 födda) 4/2,2 6/3,2 10/5,0
Barnet dör inom en vecka (antal/per 1 000 födda) – – 4/2,0