Detta supervalår har valmanifesten också presenterats supersent. Såväl alliansen som Socialdemokraterna har sökt maximal exponering för sin politik genom att portionera ut sina vallöften ett och ett under så lång tid som möjligt. Taktiken har kritiserats för att hålla väljarna på halster, till och med efter att förtidsröstningen startat. Men efter att Socialdemokraterna i tisdags presenterade sitt valmanifest stod valrörelsens satsningar slutligen att läsa svart på vitt.
Manifesten innehåller förvisso få förslag som inte varit kända sedan tidigare, men ger nu en samlad bild av var partierna vill satsa resurser och vilka områden som prioriteras.
”Har valt olika strategier”
Alliansens valmanifest utlovar å ena sidan satsningar på totalt 13 miljarder kronor under nästa mandatperiod, betydligt mindre än inför förra valet. Socialdemokraternas vallöften uppgår samtidigt till 40 miljarder kronor – tre gånger så mycket som alliansen.
– Det är tydligt att blocken valt olika strategier i valrörelsen, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.
– Alliansen har valt att profilera sig som ansvarstagande med förmåga att hålla ekonomin under kontroll. Deras budskap är att det inte finns så mycket pengar kvar att spendera och att det inte går att lova allt åt alla.
– Socialdemokraterna, å andra sidan, presenterar stora satsningar och mer pengar till välfärden där de menar att alliansen har misslyckats.
Malena Rosén Sundström menar att de olika strategierna är noga avvägda mot hur partierna tror sig kunna locka flest väljare, och möjligen kan profileringen anas redan i titeln på respektive valmanifest: ”Vi bygger Sverige” (alliansen) och ”Kära framtid” (S).
Alla satsar på skolan
Trots starka finanser vill alliansen de kommande åren spara inför nästa kris. ”Alliansen utställer därför inga vallöften om ofinansierade skattesänkningar”, sa Fredrik Reinfeldt vid en pressträff i måndags och upprepade målet att de offentliga finanserna ska tillbaka till överskott. Av alliansens satsningar går hälften av de 13 miljarderna till skolan – bland annat för ”mindre klasser, fler lärare och fler speciallärare”, enligt Jan Björklund. Dessutom ska mer än var femte lärare bli förstelärare med 5 000 kronor mer i månaden.
Även Socialdemokraternas fokus ligger på skolan med satsningar på totalt 12 miljarder – bland annat 3,5 miljarder för att öka läraryrkets attraktivitet och lika mycket på att minska storleken på skolklasser och barngrupper.
– Vi gör kraftiga satsningar för att öka möjligheten till fortbildning för lärare, men också för att jobba med lönefrågor och karriärfrågor som gör att läraryrket blir det mest spännande yrke som finns, sade Mikael Damberg (S), vid presskonferensen i tisdags. S reformer ska finansieras med höjda skatter för höginkomsttagare, banker och återinförd krogmoms.
Alliansens strategi ovanlig
Enligt Malena Rosén Sundström följer Socialdemokraterna det traditionella mönstret i en valrörelse där man fläskar på och lovar mycket till många. På så sätt är alliansens strategi ganska ovanlig, menar hon.
– De satsar på att de är det enda stabila regeringsalternativet och att de klarat Sverige genom en ekonomisk kris.
Riskerar inte alliansen att framstå som idéfattiga när de bara satsar en tredjedel av vad oppositionen gör?
– Om man attraheras av reformer och dyra satsningar beror ju i grunden på vad man har för politiska preferenser. Sparsamhet och försiktighet väcker nog sympatier hos många väljare, speciellt hos dem som inte berörs så mycket av brister i välfärden eller av den ekonomiska krisen.
Så satsar de för att locka väljarna:
Skola
Socialdemokraterna: 12,1 mdr kr. Stor satsning på höjning av lärarnas status med kompetensutveckling och högre löner. Vill också öka antalet lärare, minska klasserna och införa obligatorisk förskoleklass.
Alliansen: 4,59 mdr kr. Satsningar på förstelärare, betyg från fjärde klass, införande av en tioårig skola och mer undervisningstid i matematik i högstadiet. Barngruppernas storlek i förskolan ska minska medan platserna på förskollärarutbildningen ska öka.
Vård och omsorg
Socialdemokraterna: 10,2 mdr kr. Barnbidraget höjs med 100 kronor i månaden och underhållsstödet med 50 kronor. Garanti om vårdstart inom fyra veckor från ett cancerbesked införs. Tidsgränsen i sjukförsäkringen tas bort och anställda inom sjukvård och äldreomsorg höjs. Pensioner upp till 12 000 blir skattebefriade.
Alliansen: 2,11 mdr kr Vill förebygga och minska psykisk ohälsa bland barn och unga. Även satsning på att få ned väntetiderna i cancervården. Antalet platser på sjuksköterskeutbildningar ska bli fler. Äldre än 85 år ska få plats på trygghetsboende samtidigt som bostäder till äldre byggs.
Jobb och företagande
Socialdemokraterna: 13,1 mdr kr. Satsning på en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa, vilket kostar 6,2 miljarder. Taket i a-kassan höjs så att den som tjänar 25 000 kr/månad får 80 procent av lönen. Istället för fas 3 en satsning på ”extratjänster” inom äldrevården. S vill också minska sjuklöneansvaret för arbetsgivare med 1,5 miljarder.
Alliansen: 1,77 mdr kr. Fem miljoner ska ha ett arbete år 2020 och jobbskatteavdraget är den viktigaste åtgärden. Provanställningstiden ska höjas från sex till tolv månader. De sociala avgifterna ska sänkas ytterligare för ungdomar under 23 år medan nedsättningen för personer som fyllt 25 år slopas. Företagens sjuklönekostnader ska sänkas genom ett särskilt högkostnadsskydd.
Miljö och klimat
Socialdemokraterna: 4,25 mdr kr. Stora investeringar i järnvägen och annan kollektivtrafik. Satsning på miljöbilsbonus för bilar med liten klimatpåverkan. En ”miljömålsmiljard” ska stärka det lokala engagemanget för att minska utsläpp av växthusgaser och gifter.
Alliansen: 0,48 mdr kr. Förlängning av ”supermiljöbilspremien” och ett statligt stöd för utbyggnad av laddstolpar till elbilar. Miljöanpassade bilköp belönas med en bonus medan bilar med höga utsläpp får högre skatt. Skatten för egenproducerad och förnybar el sänks och en ny skatt på miljö- och hälsofarliga kemikalier föreslås.