I mitten av april var upphandlingen klar och det blev offentligt vilka som får teckna avtal. En av vinnarna i upphandlingen är ett aktiebolag som startades 2017 och på pappret sysslar med fastighetsförvaltning. Bolagets styrelse består av ett gift par som är skrivna i en Stockholmskommun. Mannen står som vd för företaget. Vid en närmare kontroll visar det sig att paret själva anklagas för våld och hot – mot sina egna barn.
Deras barn, en flicka och en pojke, båda under 15 år, tvångsomhändertogs enligt LVU i oktober förra året sedan flickan berättat för skolpersonal att föräldrarna misshandlade dem fysiskt och psykiskt.
I februari i år åtalades pappan misstänkta för att ha slagit dottern, och mamman för att ha hotat henne. Rättegången är inplanerad i september. Föräldrarna nekar till misstankarna.
”Helt vanvettigt”
Jenny Westerstrand, ordförande för Roks, riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer, säger så här när hon för höra om fallet:
– Är det sant? Jag känner fasa, totalt fasa. Vi är inne i ett samhälle som har slutat vara mänskligt. Det är helt vanvettigt, säger hon.
Olga Persson, generalsekreterare för Unizon, säger att hon inte kan uttala sig om det specifika fallet, men menar att det är en symbol för den bristande kontrollen i upphandlingarna.
– Jag tror att vi kommer att se mer av det här när det öppnas upp en marknad för flera aktörer som inte har jobbat med de här frågorna, säger hon.
En anledning till att Unizon och Roks som organisationer varit kritiska till att skyddat boende läggs ut på privata företag är att det riskerar att göra det svårare att upptäcka missförhållanden.
– Vi är 100 procent lojala med kvinnan och barnen. Vi larmar när socialtjänsten inte funkar. Vi återkopplar och berättar för politiker och andra om någonting behöver ses över, för vi har inte en affärsrelation med dem, säger Jenny Westerstrand.
”Ny information”
Utöver misstankarna om misshandel och hot har paret flera oegentligheter i bagaget. År 2015 åtalades paret för skattebrott, bokföringsbrott och försvårande av skattebrott i ett tidigare bolag. Mannen friades men kvinnan dömdes för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Paret har i dag stora skulder hos Kronofogden. Totalt har de som privatpersoner och via sina två aktiebolag skulder på nästan en halv miljon kronor, varav nästan 300 000 kronor utgörs av obetalda skatter och statliga avgifter.
Mannen är också dömd för flera trafikbrott och har fått sitt körkort indraget. Dagens ETC har sökt paret, men de telefonnummer de har registrerade är tagna ur bruk.
Det är Nacka kommun som ansvarar för upphandlingen. Caroline Andréasson, chef för barn- och familjeomsorgen, kände inte till tvångsomhändertagandet och att paret åtalats för misshandel och hot.
– Det var ny information för oss. Vi tycker att det är mycket olyckligt. Vi måste gå vidare med frågan utifrån den information du gett oss, säger hon.
Kontrollerades aldrig
Samtidigt säger hon att det vore omöjligt att göra bakgrundskontroller på personerna bakom alla bolag i upphandlingen. Vid upphandlingen kontrolleras endast att den som är anställd som verksamhetsansvarig på boendet har den utbildning som krävs, och att personen inte är dömd för brott. Man kontrollerar även bolagets ekonomi. I det här fallet har bolaget dock godkänts trots att det finns skulder på totalt nästan 500 000 kronor.
– Vi har gjort ett val att inte ställa onödigt oproportionerligt höga krav för att inte begränsa mindre organisationer, som föreningar, ideella organisationer, att lämna anbud. Sedan följer man naturligtvis upp det framgent, säger Caroline Andréasson.
Blev stoppade tidigare
Dagens ETC:s granskning visar fler brister hos de bolag som fått avtal med kommunerna om skyddat boende. Två av bolagen har tidigare ansökt om att få starta HVB-hem, hem för vård och boende. Där bor personer som behöver stöd eller behandling, exempelvis missbrukare och ensamkommande barn.
Men tillståndsmyndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har stoppat bolagen från att driva sådan verksamhet med motiveringen att företagen inte är lämpliga. I det första fallet beror det på ekonomiska oegentligheter. I slutet av 2014 dömdes den 36-åriga man som står bakom bolaget att betala tillbaka 480 000 kronor till ett företag han tidigare varit vd för. 36-åringen har enligt domen gjort fem bonusutbetalningar på totalt 380 000 kronor till sig själv utan ägarens tillstånd.
IVO har även stoppat ett bolag som flera gånger dragit igång HVB-hem utan att ha tillstånd för det.
Caroline Andréasson säger att det är omöjligt för henne att svara på hur Nackas upphandlare av skyddade boenden har kunnat släppa igenom personer som IVO anser är olämpliga för att bedriva HVB-hem. Förutom faktumet att Nacka haft en generösare syn på skulder och betalningsanmärkningar än IVO.
– Det har vi ju varit inne på redan, att där har vi gjort en annan bedömning, säger hon.