BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Migrationsverkets dagersättning på 1 800 kronor i månaden räcker inte långt och Moha Haddads familj är på flykt i Jordanien.
– De har ingen försörjning, ingenting. Jag måste göra vad jag kan för att hjälpa dem, säger han.
Ganska snart kom han i kontakt med en restaurangägare i en av Stockholms förorter.
– Han sa att jag skulle anmäla till Migrationsverket att jag fått en praktikplats som servitör på hans restaurang, berättar Moha Haddad.
Migrationsverket skriver avtal med dem som erbjuder praktikplatser.
Arbetsgivaren ska inte betala någon lön, då gäller andra villkor, enligt kollektivavtalet.
– Jag jobbade nio timmar om dagen, sju dagar i veckan för 25 kronor i timmen. Ibland fick jag bara betalt för sex timmar. Alla som jobbade där jobbade svart, och så kommer det att fortsätta, säger Moha Haddad.
Enligt Moha Haddad finns det ”hur många arbetsgivare som helst”, inte minst inom restaurangbranschen, som utnyttjar systemet för att få tillgång till billig, skattefri arbetskraft.
– Många restauranger gör det, många restauranger som ägs av folk från Mellanöstern. Det gör mig ledsen att araber utnyttjar araber. Vi borde hjälpa varandra, säger Moha Haddad.
”Superbra” lagar i Sverige
Han tycker att de svenska lagarna och reglerna är ”superbra” men blir upprörd över de som utnyttjar människor och det svenska systemet.
– Det handlar om personer som har varit här länge, som vet hur de ska ”fuck the system”. Det oroar mig, det kan påverka hur Sverige utvecklas i framtiden, säger Moha Haddad.
Han menar att problemet måste vara känt av Migrationsverket och andra myndigheter.
– De vet att det finns människor som jobbar svart i restauranger och på andra ställen, men de bryr sig inte, det är konstigt, säger Moha Haddad.
Vad borde myndigheterna göra?
– De borde gå runt till arbetsplatser där folk gör praktik och prata med de som jobbar där. Jag lovar att 90 procent av personalen på vissa restauranger jobbar svart, säger han.
Samtidigt behövde han verkligen de få extra kronor jobbet gav. Bara hyran för den garderob han hyrde som sovplats gick på 2 000 kronor.
Vill ha information
Asylsökande har möjlighet att jobba vitt med ett särskilt tillstånd – AT-UND (arbetstillstånd-undantag) – från Migrationsverket. Moha Haddad är väl medveten om möjligheten, men säger att få nyanlända är hjälpta av tillståndet.
– För att få AT-UND måste du ha anställningsintyg från en arbetsgivare, och vem anställer en som inte kan språket, frågar han.
Ett sätt att komma åt att asylpraktikanter utnyttjas till slavlön på arbetsmarknaden vore att garantera dem någon ersättning under praktiken, inte minst eftersom de utför ordinarie arbetsuppgifter, men den idén avfärdar Jonatan Holst, pressekreterare hos migrationsminister Morgan Johansson i ett mejlsvar.
– Asylsökande har inte per automatik rätt att arbeta i Sverige. För att praktikmöjligheter ska kunna erbjudas alla asylsökande får det inte utgå någon lön, skriver Jonatan Holst.
Han understryker att det är oacceptabelt att oseriösa arbetsgivare utnyttjar svaga grupper på arbetsmarknaden.
– Migrationsverket måste följa upp praktikplatser som förmedlats och myndigheter måste samarbeta för att komma åt oseriösa arbetsgivare, skriver Jonatan Holst.
Migrationsverket genomför inga grundligare kontroller av hur praktiken fungerar, utom att kontakta arbetsgivaren efter halva praktiktiden, men vill gärna ha information om arbetsgivare som inte följer reglerna. Regionala samordnare på myndigheten kan då välja att inte anlita företag som misstänks vara oseriösa.
Enligt Sten-Erik Johansson på Fackligt Center För Papperslösa (FCFP) som även bistår asylsökande som utnyttjas på arbetsmarknaden, har svartlönerna sjunkit dramatiskt det senaste året.
– Tidigare låg svartlönerna runt 70-100 kronor i timmen. Tuffare regler och större konkurrens om arbetstillfällena har gjort att människor säljer sig billigare. De behöver pengarna, säger Sten-Erik Johansson.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Skattemyndigheterna har infört system med personalliggare inom många kontanthanterande branscher och fler är på gång. De genomför även stickprovskontroller.
– Vi upptäcker alltfler oklarheter men i praktiken är det lite vi kan göra utom att ålägga arbetsgivare att betala rimliga arbetsgivaravgifter. Vi kan inte tvinga dem att betala ut lön, eller underrätta andra berörda myndigheter, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket.
I dag arbetar Moha Haddad vitt på en annan restaurang i Stockholm, samtidigt som han pluggar på Komvux. Efter bara 18 månader i Sverige talar han förvånansvärt bra svenska.
– Jag måste kämpa, annars skulle jag bli utnyttjad resten av livet. Men människor som nyss kommit till Sverige har inget val. De måste jobba, även för 25 kronor i timmen. Oron över ekonomin gör det svårt att koncentrera sig på studier och på att reda upp livet. Jag vet många som är i den situationen, säger Moha Haddad.
Fotnot: Moha Haddad heter egentligen något annat.