BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Waqar Ahmed är asylsökande med arbetstillstånd, men hade inte lyckats få ett jobb. När en man kom fram till Waqar Ahmed på stan och erbjöd honom ett jobb på Sunsalats fabrik i Malmö, så tackade han ja.
Längre än avtalat
Waqar Ahmed fick ett kontrakt på att han skulle arbeta 20 timmar i veckan mot en månadslön på 10 682 kronor i månaden. Men redan första veckan visade det sig att den egentliga arbetstiden var långt större – men inte lönen. Waqar Ahmed fick arbeta sex dagar i veckan och kom upp i en sammanlagd arbetstid på minst 60 timmar i veckan. För detta fick han ut 9 000 kronor efter skatt.
– De timmar jag arbetade utöver de 20 timmar jag hade kontrakt på fick jag aldrig betalt för, säger han.
Ville inte jobba svart
Att Waqar Ahmed stannade i över två månader berodde på de löften han ständigt fick.
– Jag fick först höra att om jag stannade och jobbade bra, så skulle jag få kontrakt på fler timmar. De sade också att det hade blivit fel på mina utbetalningar, säger han.
Det första kontraktet var på en månad. Waqar Ahmed var mån om att inte jobba svart och bad om ett nytt kontrakt när tiden hade gått ut, vilket han fick men inte utan motstånd. En av de gånger han bad om ett förnyat kontrakt blev han inkallad till chefens kontor och uppmanades att skriva under ett papper där all text var på svenska. Waqar Ahmed, som inte har lärt sig språket ännu, kände sig pressad och skrev på trots att han såg att det inte liknade det kontrakt han tidigare hade undertecknat. Av en kollega fick han sedan veta att han hade skrivit under en försäkran om att han inte i framtiden skulle kunna rikta några krav mot sin arbetsgivare.
Ofta hotfull ton
Den ton som cheferna på fabriken använde var ofta hotfull. Waqar Ahmed liknar arbetsmiljön vid den som rådde i hans tidigare hemland Pakistan.
– De som sade emot cheferna hotades och gjorde någon ett fel så bestraffades det med avdrag på lönen, säger han.
Enligt Waqar Ahmed var de arbetsvillkor han erbjöds det som gällde på företaget.
– De flesta på fabriken jobbade på samma sätt. Men många är papperslösa eller asylsökande. När någon klagade så hotade chefen med att anmäla dem till polisen, och att de då skulle deporteras, säger han.
ETC Malmö har sökt de ansvariga för Sunsalat men inte lyckats nå dem.