Den 6 september hade treårige Alan Kurdis kropp just flutit i land på stranden i den turkiska badorten Bodrum och Stefan Löfven stod på Medborgarplatsen i Stockholm inför tusentals demonstranter. Hans budskap var tydligt: ”Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt”.
Efter det har Sverige fått bevittna hur svensk asylpolitik stramats åt rejält och gränskontroller stängt människor på flykt ute.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
I juni röstar Sveriges riksdag om vilken flyktingpolitik Sverige ska föra de närmaste åren. Går regeringens förslag igenom kommer möjligheten för flyktingar att skapa sig ett nytt liv här i Sverige att minska ytterligare. Tillfälliga uppehållstillstånd föreslås bli regel och anhöriginvandring ska försvåras.
För Dagens ETC:s läsare är den allt mer begränsade rätten till asyl en av samtidens viktigaste frågor, för många den allra viktigaste. I takt med att förändringarna av asylpolitiken presenterats har läsarnas åsikter strömmat in i våra mejlkorgar och kanaler på sociala medier.
Den stolthet många kände för svensk öppenhet i höstas har bytts mot skam.
Många av våra läsare är aktiva inom rörelsen som vill förmå Sverige att ta en annan väg än att bygga murar när människor flyr. Dagens ETC är en tidning sprungen ur denna rörelse. Våra läsare demonstrerar, öppnar sina hem för flyktingar, arbetar ideellt med ensamkommande flyktingbarn eller engagerar sig på andra sätt för antirasism. De tar debatten.
På er begäran startar Dagens ETC i dag en granskning av som står på spel. Hur kunde svensk asylpolitik nedmonteras till EU:s miniminivå? Vad innebär den föreslagna politiken för människor som söker asyl undan krig och förföljelse? Och framförallt: Vilka är alternativen?