Den vanligaste anställningen inom personlig assistans är ”visstid så länge uppdraget varar”, ofta med en uppsägningstid på endast två veckor. Detta tack vare kollektivavtalet för personliga assistenter som Kommunal själva tecknade på 90-talet. Nu vill man pröva anställningsformen i Arbetsdomstolen då man menar att den strider mot las.
Systemet är tänkt att gynna brukaren, som lätt kan avsluta anställningen om samarbetet inte fungerar, men istället har det slagit tillbaka på de personliga assistenternas anställningstrygghet. Av de 100 000 personliga assistenter som finns i Sverige idag så arbetar endast 20 000 under ”normala” anställningsformer som exempelvis tillsvidareanställning.
”Vägrar anställa”
Dagens ETC har pratat med 23-årige Alex som i sex år har jobbat inom olika företag för personlig assistans. Ofta har hen haft projektanställningar och timvikariat, och är väl bekant med otryggheten i arbetsformen. Hen blev nämligen nyligen uppsagd av sin brukare via ett sms.
– Vissa företag vägrar anställa folk som tillsvidare och har alltid gett förklaringen: ”Du har jobbet så länge brukaren behöver assistans”, säger hen.
Tvingas att bita ihop
Det fysiska arbetet är ofta redan tungt som det är och de otrygga anställningarna blir ytterligare en börda.
– Man får ofta höra att man måste kunna tåla saker. Allt från kroppsliga vätskor till att inte veta om man får jobba kvar en längre period vilket har lett till att man kommit hem vissa dagar täckt i blåmärken eller skador, men fått bita ihop för att behålla jobbet.
– Det finns så mycket i den industrin som är osäker både för brukare och anställda på många sätt, men folk orkar inte dra i det för att man vill bara kunna ha ett jobb och tjäna pengar, säger Alex.
Kan skapa ny praxis
Det är medlemmen Roger Nissiläs fall som tas upp i Arbetsdomstolen av Kommunal och det är i den stämningsansökan som facket menar att anställningsformen strider mot las, som säger att en visstidsanställning inte får pågå för evigt. Om domstolen bedömer att han bör vara tillsvidareanställd kommer det innebära att den nuvarande anställningsformen med oändliga visstidsanställningar blir ogiltig. Vilket öppnar upp för andra att ta upp sina fall i Arbetsdomstolen.