De har med hjälp av artificiell intelligens, AI, upptäckt att deprimerade personer i större utsträckning lägger upp mörkare bilder, med filter i blått och grått.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Forskningen visar dessutom att datorer är bättre än läkare på att hitta de som är sjuka.
– Det här visar på en ny metod för att upptäcka depression och andra psykiska sjukdomar tidigt. Ibland kan de här algoritmerna hitta depression innan den kliniska diagnosen har hunnit ställas, säger en av artikelförfattarna, Chris Danforth vid University of Vermont.
166 personer deltog i studien, och av dem hade hälften haft en klinisk depression de senaste tre åren. Forskarna utformade sedan en algoritm och lät datorer analysera deltagarnas Instagram-bilder, 43 950 stycken, med avseende på bildernas utformning, val av filter, färger, färgtoner med mera.
De fann att datorernas träffsäkerhet, förmågan att skilja på sjuka och friska, var 70 procent. Något som forskarna jämförde med allmänläkarnas förmåga att diagnostisera depression korrekt, som ligger runt 40 procent.
”Presterar jämlikt”
Och det är inom bilddiagnostiken som AI börjar revolutionera möjligheten att ställa enklare diagnoser och upptäcka sjukdomar.
Nyligen presenterades en svensk studie som visar att självlärande datorprogram kan göra lika säkra röntgenbedömningar som en ortopedläkare.
Forskningen kommer från Karolinska institutet och har gjorts i samarbete med KTH och Danderyds sjukhus.
– Studien visar att AI-nätverk presterar jämlikt med överläkare i att hitta frakturer när man presenterar röntgenbilder med lägre upplösning. Nästa steg blir att lära den att tolka vanliga högupplösta röntgenbilder, säger Max Gordon, biträdande överläkare i ortopedi vid Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska institutet.
– Det öppnar upp för enorma möjligheter. Delvis har man en extra koll på alla röntgenbilder och kan upptäcka sådant som missats på grund av mänskliga faktorer.
Max Gordon ser ingen anledning till varför artificiell intelligens inte skulle användas inom diagnostiken i framtiden.
– En del uppgifter kommer datorerna att bli bättre och snabbare på än människor. Behovet av röntgenläkare nattetid blir inte lika stort. Men ett problem är att ingen algoritm kan vara helt felfri. Och hur värderar vi vems ansvar det är om något blir fel om felet beror på ett datorprogram?