1. Det som har präglat Stockholm mest under året är vårt arbete med flyktingmottagandet. Vi ska vara en öppen stad och ta vårt ansvar, samtidigt är det ett ansträngt läge framför allt på bostadsmarknaden, vi har jobbat stenhårt för att ta emot människor på flykt och försöka se till att de får en bra, ny start i vår stad.
2. Att fortsätta arbetet med ett Stockholm för alla. Vår stad är delad. Möjligheter och livsvillkor ser fundamentalt annorlunda ut beroende på var du bor. Det måste vi ändra på.
3. Det är nog skillnaderna, även om det inte är en lokal fråga per definition. Men vi bor alla i samma stad, och våra förutsättningar ser väldigt annorlunda ut. Det här är ett arbete vi måste göra tillsammans, och då måste vi involvera hela Stockholm, och det arbetet börjar lokalt.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Zina Al-Dewany, ledarskribent ETC Stockholm.
1. Hur människor har organiserat sig kring dödsskjutningarna i våra förorter, regeringens kritiserade asylpolitik och andra politiska frågor. Det är hoppfullt.
2. Ser fram emot fler stockholmare som engagerar sig för en jämlikare stad. Det, och mer bra hiphop! Våra artister fyller i dag ett politiskt tomrum som våra politiker har lämnat, kanske kan de fungera som inspiration?
3. Hur det alliansstyrda landstinget har kört sjukvård, kollektivtrafik och ekonomi i botten. Att de får fortsatt förtroende visar bara hur underrapporterat deras fiasko är.
Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd (V):
1. Det stora flyktingmottagandet. Vi har jobbat hårt från politikens sida för att se till att alla som kommer till Stockholm får ett bra mottagande och många stockholmare har gjort fantastiska ideella insatser.
2. Att vi ska fortsätta bygga mängder av nya hyreslägenheter och för egen del att tillbringa mer tid med barnbarnen.
3. Vi har fortfarande kommuner här i Stockholmsområdet som struntar i att bygga hyresrätter. Jag hoppas på bindande byggmål från regeringen så att inga kommuner kan fortsätta åka snålskjuts.
Nathan Hamelberg, ledarskribent ETC.
1. Att Stockholms stad beslutade att införa MVP (mentorship in violence prevention) så att äldre skolelever hjälper till och involverar yngre i att förebygga våld, trakasserier, mobbning och övergrepp.
2. Att svensk hiphophistoria uppmärksammas med två tunga utställningar på Scenkonstmuseet och Kulturhuset.
3. Ingen enskild fråga, men jag hoppas att fler öppna initiativ som Fika för alla – som vänder sig till utsatta oavsett bakgrund som involverar alla som vill bidra – utvecklas i hela Stockholm
Ingmari Pagenkemper, vd Södra teatern.
1. Att Debaser Medis blev tvungna att stänga. Otroligt sorgligt att en så tung aktör går i graven, särskilt eftersom de inte bekostas av skattemedel. Ett hot mot kulturlivet i Stockholm.
2. Jag måste ju säga vår fantastiska lineup på Mosebacketerrassen i sommar som vi dessvärre inte kan avslöja än, men jag kan lova att det blir den tyngsta hittills.
3. Mosebacke distrikt. Tack vare Wood Stockholm och Omnipollos hatt i kombination med massor av roliga butiker i närområdet börjar vi konkurrera med SoFo och det tycker jag får för lite uppmärksamhet.
Emma Dominguez, krönikör ETC Stockholm.
1. Organiseringen av Förorten mot våld och deras kravlista.
2. Jag ser fram emot alla ungas rörelser som börjar ta form runt om i Stockholms förorter.
3. Alla kreativa projekt som har fått bidrag. Spännande att se all kultur som kommer att skapas.
Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd (V):
1. Att Stockholm tog emot många människor som flydde från krig och förföljelse och att stadens personal arbetade hårt tillsammans med ideella krafter för att ge dem ett bra mottagande.
2. Under nästa år sker positiva förändringar i hur hemtjänsten fungerar, som vi har varit med och drivit igenom, det känns bra. Sedan ser jag så klart också fram emot Bajens hemmapremiär.
3. En jätteviktig fråga som måste upp på bordet är de låga pensionerna. Det är rent ut sagt för jävligt att pensionssystemet inte diskuteras mer. Förändring måste till!
Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP).
1. Stadens arbete med att få fram boende till de människor som har flytt till vårt land är oerhört viktigt. Stockholm ska fortsätta att vara en öppen och välkomnande stad.
2. Jag ser fram emot ett medmänskligare debattklimat i Sverige. Hösten 2015 präglades inledningsvis av humanitet och solidaritet. Jag hoppas att vi tillsammans hittar tillbaka till den känslan.
3. Vi ser att särskilt tjejers psykiska ohälsa ökar i Stockholm. Vi måste ta den här utvecklingen på allvar, det är en viktig jämställdhetsfråga!
Roger Mogert, stadsbyggnads- och kulturborgarråd (S).
1. Mitt fokus har fortsatt vara att skapa ett Stockholm för alla. Att vi har kommit igång med bostadsbyggandet är här helt centralt för att uppnå detta. I oktober hade 6 230 nya bostäder byggstartats, det är högre än under miljonprogrammet, detta i kombination med att vi satsar på hyresrätten tycket jag är det viktigaste som har hänt 2016
2. En rad konkreta och mycket intressanta stadsutvecklingsprojekt så som Fokus Skärholmen, Fokus Hagsätra-Rågsved och Slakthusområdet, projekt som på allvar syftar till att utveckla bra stadsmiljöer i dialog med stockholmarna. Lokaler för kulturverksamheter är här lika centralt som möjligheter till skolor, förskola, kommersiell och offentlig serivice.
3. Kulturfrågor generellt, en av Stockholmspolitikens tydligaste skiljelinjer finns i synen på tillgång till kultur. Tillgången till kultur får inte fortsätta vara en klassfråga så som det är i dag. Borgarna verkar nöjda med ett kulturliv som når de som redan nås medan jag vill se ett angeläget kulturliv för alla stockholmare.
Jenny Bengtsson, ledarskribent ETC Stockholm.
1. Den antinazistiska demonstrationen som anordnades av fackliga organisationer, den 12 november på Sergels Torg och samlade 5 000 personer var historisk.
2. Sommaren! Stockholm under sommaren är ju bara så fantastiskt!
3. Trakasserier och hot mot fackliga företrädare runt om i staden. Det sker systematiskt och i alla branscher. Att det får fortgå är ett hot mot demokratin.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Sissela Nordling-Blanco, gruppledare (Fi) i Stockholm, ordförande i rådet för mänskliga rättigheter.
1. Mobiliseringen i Stockholms förorter. Ortens organisatörer som har hållit studiecirklar i feminism och antirasism, alla som har engagerat sig mot våldet, alla nya poeter som tar plats med berättelser om segregation, rasism, sexism och ojämlikhet. Det finns en oerhörd styrka i det.
2. Att fortsätta sätta mänskliga rättigheter högst upp på den politiska agendan.
3. Arbetet mot våld på alla plan – som inbegriper både våld i nära relationer, hatbrott och våldet i gatumiljö. Det är en fråga om liv och död.
Staffan Lundgren, ledarskribent ETC Stockholm.
1. Kampen mot hyreshöjningar och renovräkningar i Hagsätra och Husby.
2. Att den politiska organisering som sker utanför partipolitiken och det strategiska och solidariska samarbetet mellan grupper till vänster fortsätter. På arbetsplatser, i bostadsområden, på gatan.
3. Bostadsfrågan men den behöver inte mer uppmärksamhet utan mer handling, såväl ifråga om hemlöshet som hyreshöjningar och att återföra de bostäder som utförsäljningar privatiserat i allmännyttans bestånd.
Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP).
1. Parisavtalet trädde i kraft och vi beslutade om en strategi för hur Stockholm ska bli en fossilbränslefri stad senast år 2040. Vi och världen tar därmed ett steg framåt i arbetet mot klimatförändringarna.
2. Stockholms nya biokolsanläggning. Den kommer att innebära en möjlighet att binda koldioxid från luften till marken samtidigt som biokolet kommer att bidra till mer grönska i staden.
3. Hur vi alla påverkar klimat och miljö varje dag. Alla kan göra något, från att börja cykla till att äta mindre kött!
Steven Cuzner, vikarielärare och medlem i Allt åt alla Stockholm.
1. Ockupationen av övergivna aulan i Hagsätra var en liten triumf. Det hjälpte att belysa psykosocial, ekonomisk kris i förorten och få igång bredare gräsrotsmotstånd.
2. Samarbete med Transnationella sociala strejkplattformen (TSS): ett försök att binda ihop kamper som annars ser ut att vara väldigt långt ifrån varandra.
3. Bekräftelse på att existerande politiska partier är bakbundna, så vi kan fokusera på att själva forma kollektiv och ställa oss i vägen för arbetsköpare och fastighetsägare.
Anna-Maria Carnhede, nyhetschef Dagens ETC.
1. Kanske vad som INTE hände i de snorrika, moderatstyrda Suv-kommunerna runt Stockholm. Så oerhört lågt att vägra ta emot människor i nöd.
2. Jag ser fram emot att diskussionen om billiga hyresrätter äntligen får den sprängkraft den förtjänar. Jag skäms för hur Stockholm ser ut nu.
3. Att diskussionen om förskolan lever vidare, den förtjänar en högre plats på den feministiska dagordningen. Barngrupperna svämmar över och personalen går på knäna. Dags att klämma ur politikerna nya resurser.