På Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm är det fullt upp. Klockan är ett på eftermiddagen och personalrummet töms snabbt efter lunchtid – alla har patienter att träffa. Hit kommer kvinnor som har gynekologiska besvär, kvinnor som behöver preventivmedel, kvinnor som undersöks i samband med havandeskap och kvinnor som av olika skäl vill avsluta sina graviditeter. Kvar i personalrummet sitter Lena Marions. Hon har arbetat med kvinnors hälsa länge och har sett diskussioner om abort komma och gå. Trots det är hon förvånad över den senaste debatten om samvetsfrihet.
– Jag tycker att det är konstigt att det är en fråga överhuvudtaget. Dessutom är de som verkligen jobbar enligt sitt samvete de som hjälper kvinnorna och tar del av allting som ingår i kvinnors hälsa. Jag tycker väldigt illa om uttrycket samvetsfrihet. Och reservationsrätt, som också används ibland. Arbetsvägran är ett bättre ord.
De som driver frågan i Sverige pekar gärna på andra europeiska länder och påstår att samvetsfriheten är en mänsklig rättighet. Marions anser att de blandar ihop koncepten.
– Man har en mänsklig rättighet att avstå, men då behöver man inte jobba med de här sakerna. Det är ingen mänsklig rättighet att vara barnmorska eller gynekolog. Däremot är det en mänsklig rättighet att få den vård och den omsorg som våra lagar erbjuder.
På vägen till och från undersökningsrummen syns både par och ensamma kvinnor i olika åldrar. En del ser nervösa ut – förvisso inte en ovanlighet i sjukhuskorridorer – men personalen som arbetar här är lugn.
Att driva abortmotstånd genom lagen tror Lena Marions är farligt. Det kan leda till sämre tillgänglighet till vården och risken är att det dras väldigt långt. Hon säger att det inte är otänkbart att ensamstående kvinnor kan nekas hjälp med assisterad befruktning av någon som inte tycker att de borde få det, eller att vårdanställda väljer bort att arbeta med assisterad befruktning till samkönade par.
– Det är en farlig väg, vi måste helt enkelt finna oss i det som människor önskar och som vi enligt lagen erbjuder. Det är klart att jag tycker att det är olyckligt om det dras långt juridiskt och om det i så fall påverkar vår abortlag, för jag tycker att vår abortlag är bland det bästa som finns.
Marions berättar om Italien, som ger läkare rätt att säga nej till att utföra aborter utan att hänvisa patienterna någon annanstans.
– Det betyder att det nu nästan är 70-80 procent av läkarna i Italien som inte gör aborter. Var ska då kvinnorna ta vägen? De får åka utomlands, och det gör de. Många åker till Frankrike, graviditeten blir längre gången och aborten därmed mer avancerad. Det är absolut farligare.
Marions menar att det europeiska abortmotståndet är historielöst – många väljer till exempel att glömma bort hur det var när svenskor åkte till Polen för att få en abort.
Varför tror du att den här debatten kommer igång nu, att det rör sig åt det här hållet?
– Det verkar som om individens värderingar och känslor väger tyngre än samhällets värderingar och lagar, vilket känns jättekonstigt. Men diskussionen går i vågor och dyker ofta upp inför valrörelser. Det senaste som Jimmie Åkesson sade var ju att vi måste ”modernisera” oss – sänka abortgränsen till 12 veckor, bli mer moderna. Snarare går man mot medeltiden.
Individualisering av samhället
Det finns också många myter om att aborter skulle vara skadliga för kvinnors hälsa, säger Lena Marions.
– Till exempel att det är ökad risk för depression, ökad risk för cancer – det är många myter som sprids. De studier som ligger till grund kan absolut inte visa det. Att säga att en genomgången abort skulle innebära en ökad risk för depression är som att säga att Alvedon ger ökad risk för baksmälla därför att det är fler som tar Alvedon som också har baksmälla. Men vad är vad?
Den uppblossade debatten om samvetsfrihet har skapat en viss oro. Marions tror att en stor del av diskussionen beror på den pågående individualiseringen i samhället. Liknande symptom syns också i andra delar av vården, säger hon. Om vårdarbetare och apoteksanställda låter sina egna värderingar styra kan det, enligt Marions, leda till att arbetet på Kvinnokliniken försvåras.
– Det har visat sig att flera apotek har vägrat lämna ut preventivmedel till tjejer under 15 för att de säger att tjejerna inte ska ha sex enligt sexualbrottslagen. De är anmälda nu, men det är obehagligt. I och med avregleringen av apoteken gör de mycket som de själva vill och känner för.