Under förra året anmäldes 2 057 arbetsolyckor i Göteborg. Den största gruppen drabbade är vård- och omsorgspersonal och 114 anmälningar kom från hemtjänsten.
Vanligast är att personalen skadar sig när en brukare ska lyftas, eller till följd av hög arbetsbelastning och stress. Även om de flesta är utbildade för arbetet måste personalen också hantera brukarnas anhöriga och det krävs uppdaterade kunskaper för att kunna hantera personer med psykiska diagnoser eller missbruk.
– Det är inte ovanligt att man blir utsatt för kränkningar och verbala hot, ibland till och med fysiska våldssituationer. Hemtjänsten är ju ute på alla områden, även där det finns sociala problem, säger arbetsmiljöinspektör Tommy Fahlander.
Han arbetar på Arbetsmiljöverket som nu i april har börjat göra särskilda stickprovskontroller på arbetsplatser inom vård och omsorg. Belastningsskador och arbetssjukdomar ökar mest bland kvinnor i sådana yrken och verket menar att arbetsgivarna inte har gjort tillräckligt för att förebygga riskerna.
”Det är inte chefernas fel”
ETC besöker hemtjänsten i Krokslätt där Emma Kling är skyddsombud. Hon tycker om sin arbetsplats och har bara råkat ut för hot vid ett tillfälle, men hon ser att det generellt sett saknas resurser.
– Det är inte chefernas fel för de får inte heller utrymme, det är upp till politikerna att se till att vi ska hinna förflytta oss, sköta den sociala dokumentationen och kunna utföra trygghetslarmen inom tiden man utlovar, säger hon.
Tidigare sköttes trygghetslarmen av en trygghetsjour, men nu måste hemtjänsten rycka ut fastän de egentligen har fullt upp med sitt ordinarie schema.
– De äldre är så himla goa för många är väldigt förstående och säger ”skynda dig iväg för tänk om det var jag som satt på golvet”, men jag tycker inte att de ska behöva bli lidande för att det är organiserat så. Jag skulle vilja att politikerna ger oss ersättning för alla kringtider vi har så att vi kan ha en proffsig organisation och så att vårdtagarna får den hjälp de är beviljade utan att personalen ska stressa iväg till någon på deras tid. De betalar ju också för hjälpen så i slutändan får Agda betala för att jag sticker iväg och hjälper Bertil upp, säger Emma.
Hon önskar också att det erbjöds fler utbildningar om hur man till exempel ska hantera olika psykiatriska diagnoser.
Inte hjärta låta någon ligga och vänta
Tommy Fahlander menar att de organisatoriska problemen är en kommunal genusfråga.
– Cheferna inom hemtjänsten har fler underställda jämfört med mer manligt dominerade förvaltningar. Det är ganska stora skillnader vilket gör att personalen inte på samma sätt kan jobba nära sin chef och få delaktighet och stöd från chefen i sitt arbete. Personalen som jobbar med renhållning, vatten och avlopp och park kan också uppleva stress, men de kan hantera det på ett helt annat sätt, säger han.
För att avhjälpa stress är det också viktigt att det finns tydligt beskrivet vilka uppgifter som ska utföras och att man kan påverka sin arbetsmiljö. Men eftersom arbetsplatsen också är någons hem är det inte alltid så lätt att ha en bra arbetsmiljö. Särskilt när det gäller vårdtagare som bara har trygghetslarm.
– Det finns jättebra och fina rutiner kring detta med lyft, men när man står där i en situation där någon har ramlat så vill man så gärna hjälpa. Det sägs ju att man inte ska lyfta mer än 25 kilo per person, men det är näppeligen många vårdtagare som väger 50 kilo. Det finns inga hjälpmedel hemma hos vårdtagarna om de inte behöver det dagligdags och man har ju inte hjärta att låta någon ligga och vänta. Händer det en gång går det kanske bra men när man håller på i många år börjar det att tära på kroppen, säger Emma Kling.
Nolltolerans på sjukdomar
Arbetsmiljöverket får många anmälningar om att hemtjänstpersonal skadar sig då de skyndar mellan vårdtagarnas hem och där är det viktigt med både ordentliga fordon och att det inte är för bråttom. Tommy Fahlander menar också att det är vanligt att personalen anstränger sig så att de själva far illa.
– Så ska det givetvis inte vara utan de ska ha rätt förutsättningar för att utföra arbete på ett bra vis och där kan det bli bättre. Mycket, mycket bättre, säger han.
Arbetsmiljöverkets inspektioner kommer att pågå till och med 2017. Tommy Fahlander vill inte ställa branscher mot varandra, men tror att det måste till en annan attityd för att se verklig förändring för den stora gruppen hemtjänstpersonal.
– Ta en manlig arbetsplats som till exempel bygg – de utsätts för jätterisker med många som skadas och slits ut i förtid och drabbas av dödsolyckor. Det är klart att det är jätteallvarliga händelser, men det får också mycket mer massmedial uppmärksamhet och politikerna går in och slår på trumman på ett tydligare sätt och markerar att det ska vara nolltolerans. Men det hör man inte när det gäller hemtjänstpersonalen, att det ska vara nolltolerans på sjukdomar där?