– Det är oerhört allvarligt att människor dör på jobbet. Men helt avgörande är också att människor inte ska dö på grund av sitt arbete. Det är anledningen till att vi valt att utvidga nollvisionen. Varje år dör 700 personer bara i arbetsrelaterad stress, visar forskningen. Det handlar bland annat om suicid. Tittar man på totalen och räknar in arbetsmiljöfarliga ämnen, som asbest och liknande, landar vi på omkring tusen personer som dör på grund av sitt arbete varje år. Jag har själv lång facklig erfarenhet och har sett det här på nära håll. Att inte bara räkna med dem som dör på arbetet, utan även dem som dör på grund av det, handlar inte minst om att inta ett jämställdhetsperspektiv, vilket är en viktig utgångspunkt för regeringen.
Men ni har ännu inte avsatt några extra medel för detta?
– Den här strategin som vi har presenterat, den anger vår riktning, vilken jag är väldigt stolt över. Vi tar utgångspunkt i denna och styr upp arbetet mycket tydligare mot våra myndigheter. De har nu också fått i uppdrag att ta fram åtgärdsplaner, för att styra om verksamheten in mot den här nya strategin. Det handlar om ett helt nytt sätt att arbeta som kommer att presenteras längre fram i vår.
Du talar om en höjd ambitionsnivå i arbetet mot dödsolyckorna på arbetet, men ni har inte lagt fram några konkreta förslag?
– Nej, vi fångar in myndigheternas beskrivningar nu om vilka specifika åtgärder de anser behövs. Det kan komma att innebära nya uppdrag från mig, men regeringen har också tillsatt 100 miljoner varje år, sedan 2015, för att utöka Arbetsmiljöverkets inspektioner. Vi avser dessutom att skärpa arbetet mot arbetslivskriminaliteten, vilket är oerhört viktigt. I inte mindre än tio procent av Arbetsmiljöverkets inspektioner finns nämligen så allvarliga brister att man stänger av arbetsplatsen omedelbart. Vi behöver fler sådana kontroller eftersom det finns en tydlig koppling mellan arbetslivskriminalitet och arbetsmiljöproblematik. En annan viktig fråga är skyddsombuden, att de ges tillträde för att utföra sitt mycket viktiga arbete. Jag vet att byggbranschen är särskilt utsatt. På en tredjedel av byggarbetsplatserna där det sker en olycka har skyddsombud inte getts tillträde. Det här är en oerhört högt prioriterad fråga för oss i regeringen. Vi ska inte ha arbetsplatser i Sverige där otryggheten breder ut sig.
Arbetsmiljöverket svarar
Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, vilket är en av de myndigheter som ska lägga fram förslag på åtgärder för att komma tillrätta med dödsolyckorna på arbetet, menar att huvudproblemet är att det systematiska arbetsmiljöarbetet ute på arbetsplatserna ofta brister.
– Tidspress gör att riskbedömningar, som alltid ska göras på byggarbetsplatser exempelvis, inte görs och att incidenter som inträffar inte följs upp ordentligt. Inom byggbranschen har du också många entreprenörsled, vilket gör att ingen riktigt tar ansvar för säkerheten. Delat ansvar är som bekant inget ansvar, säger hon.
Men bristande arbetsmiljöarbete kan aldrig helt och hållet kommas åt genom inspektörernas kontroller, framhåller Erna Zelmin-Ekenhem.
– Vi har 250 inspektörer på Arbetsmiljöverket, det är inte ens en per kommun. Det som är viktigast är därför det lokala arbetet. Att fack, skyddsombud och arbetsgivare tar sitt ansvar och samverkar för att förebygga riskerna på en arbetsplats, annars kommer vi aldrig åt det här med dödsolyckorna på allvar.