I Stockholmskommuner som Danderyd och Värmdö har över 40 procent av de anställda inom den kommunala omsorgen av äldre och funktionshindrade en visstidsanställning. Snittet för hela landet ligger på 26 procent, enligt statistik från SKR, Sveriges kommuner och regioner. Lena Byström, ombudsman på Kommunal och gruppchef på arbetsplats- och avtalsenheten, menar att det måste förändras.
– Det behövs heltidstjänster och det behövs tryggare anställningar. Vi har fått en kultur där frånvaro ersätts med visstidsanställningar, men det är ingen hållbar lösning, säger hon.
Ska risken för smittspridning minska måste arbetsgivarna också bli bättre på att organisera arbetet, menar hon.
– Mindre arbetsgrupper är ett sätt. Förutsättningarna för minskade arbetsgrupper ökar förstås om det är fler som har en anställning och personalomsättningen blir mindre. Men oavsett måste arbetsgivarna ta sitt ansvar och organiserar arbetet på ett sätt så att varken personal eller boende blir sjuka, säger Lena Byström.
Vikariat behövs
SKR håller med om att det är bra ifall tillsvidareanställningarna blir fler.
– Vi ser väldigt positivt på det. Vi vill att man ska tillsvidareanställa i så hög grad som möjligt, och att man ska anställa på heltid. Samtidigt kommer det behövas visstidsanställningar också, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef på SKR.
Men att så många som 25 procent har en visstidsanställning – måste det vara så?
– Vi vill att visstidsanställningarna ska minska. Men många inom äldreomsorgen är visstidsanställda för att man inte har den kompetens som krävs för att tillsvidareanställas, säger hon.
Att regeringen i tisdags meddelade att de satsar drygt två miljarder kronor på bland annat kompetensutveckling inom äldreomsorgen är därför positivt, tycker hon.
– Det kan ge fler anställda med rätt kompetens, vilket stärker kvaliteten i äldreomsorgen och förbättrar arbetsmiljön för medarbetarna. Det ger också tryggare anställningar för medarbetarna. Satsningen är viktig både i den mycket allvarliga kris vi befinner oss i men även i den långsiktiga kompetensförsörjning.
Uppmaningen till kommunerna att ge timvikarier minst två veckors anställning är också fortsatt viktig, enligt Jeanette Hedberg.
– För att klara bemanningen kan man med fördel anställa på längre tid. Som vikarie ska man inte behöva fundera på om man har rätt till sjuklön när man går in och jobbar där det kan finnas coronasmitta.