Enligt en rapport från Socialstyrelsen som kom tidigare i år råder det brist på barnmorskor i 19 av 21 regioner. Åsa Mörner, barnmorska och ledamot i Vårdförbundets förbundsstyrelse, beskriver situationen som en smärre kris som pågår hela tiden.
– Den här situationen ser vi varje år, arbetsgivarna står handfallna när sommaren väl har kommit, säger hon
Fler föds på sommaren
De senaste åren har trenden gått mot att allt fler barn föds på sommaren, enligt siffror från Statistiska centralbyrån. Bristen på personal på förlossningsavdelningarna kokar till sist ner till att handla om säkerheten för gravida och födande. Åsa Mörner tycker dock inte att gravida ska känna sig oroliga inför att föda barn i sommar.
– Man ska inte gå och känna sig rädd. Självklart ska alla som behöver vård få vård och barnmorskor vänder ut och in på sig själva för att kunna ge det. Det är därför barnmorskor lämnar verksamheten. Man orkar helt enkelt inte, säger hon.
Hon säger också att många arbetsgivare tar in vårdpersonal som saknar rätt kompetens för att täcka upp luckor i schemat. En lösning som enligt Åsa Mörner rent av är farlig ur säkerhetssynpunkt.
– På BB är det jättevanligt att man tar in professioner som inte har kompetens att arbeta där. Det i sin tur gör ju att man kan missa saker som man inte är utbildad för att se. Vården är ju väldigt högspecialiserad. Om du jobbar inom kvinnosjukvården måste du kunna identifiera om det är normala blödningar som en kvinna har. Du måste veta hur du ger stöttning för att få amningen att fungera, och kunna avgöra om ett nyfött barn verkar må bra. Det krävs teoretisk och praktisk kunskap för att identifiera det, säger Åsa Mörner.
Hur säker är förlossningsvården idag?
– Det finns väl inget mått. Men det är klart att det kan kännas skakigt. Många barnmorskor uttrycker en otillräcklighet. Man känner att man springer mellan de födande och inte har tid att ge den uppmärksamheten som man ska. Och det innebär i sin tur att det är lätt att man missar någonting, säger Åsa Mörner.