– Det är många som har ringt, det var som mest för ungefär två veckor sedan, då var det ungefär 150 samtal om dagen, nu är det något mindre, cirka 50 samtal om dagen, säger Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket.
De höga temperaturerna har drabbat personal på många arbetsplatser runt om i landet och på olika håll har arbetsmiljön varit ohållbar. Men hur varmt det får vara på en arbetsplats är endast reglerat för vissa.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det beror på vilken typ av arbete du har, är det ett tungt industriellt arbete, till exempel ett gjuteri, så finns det begränsningar för hur varmt det får vara. Då spelar strålningsvärmen en stor roll och på sådana arbetsplatser kan det bli extremt varmt. Men i vanliga normala jobb finns inga sådana begränsningar, säger Per Nylén.
Acceptera höga temperaturer
I Arbetsmiljöverkets allmänna råd rekommenderas en temperatur på mellan 20 och 26 grader på arbetsplatser, men de gäller inte vid en värmebölja.
– Tyvärr måste man acceptera högre temperaturer vid värmebölja, men det här året är ordet värmebölja bara förnamnet, det har varit extremt på många sätt, säger Per Nylén.
Även om den som jobbar måste tåla värmen finns det saker arbetsgivaren ska göra för att se till att arbetet är säkert och fungerar.
– De har hundra procent ansvar för att det är en sund och säker arbetsmiljö och de ska göra en bedömning av om situationen är rimlig. Det gäller alla arbetsmiljöfrågor, de ska se över arbetsplatsen och göra riskbedömningen om det finns sätt att få arbetsmiljön att fungera bättre.
– Värmen kan vara en hälsorisk, men det är sällan någon extrem hälsorisk för friska personer, det är framförallt äldre och sjuka som drabbas.
Vidtas alla åtgärder
Men är situationen ohållbar ska arbetsgivaren göra något åt det, menar Per Nylén.
– Det ska vidtas alla åtgärder som går, det kan vara att se till att det finns fri tillgång till vätska, lätta på klädkoder, förändra arbetsbelastningen, se över möjligheten att ta långa pauser, kanske byta arbetslokal, går det att få tag på fläktar, minska instrålning från fönster, kanske lägga om arbetstiderna till tider när det inte är så hett ute.
Något måste förändras
Inför framtiden och om hettan kommer fortsätta kommande somrar tror Per Nylén att något måste förändras.
– Man måste överväga de här frågorna nu när extrema temperaturer inte längre blir extremt. Det är lite absurt att kontor och köpcentrum har AC men inte äldreboenden. Men det är främst ett kommunalt eller privat ansvar. Men jag skulle inte vilja sätta min mamma på ett hem där det är 40 grader varmt.