Just nu rekryterar en nordisk koncern ungdomar från Örebro till ett Call Center i Riga. Än så länge har sex långtidsarbetslösa ungdomar fått jobb, men arbetsförmedlingen räknar med att ytterligare 20 unga arbetslösa ska få jobb i Riga under hösten.
De kommer att arbeta med kundtjänst och IT-support till svenska kunder. Anställda på företaget här i Sverige säger till ETC Örebro att de är kritiska och de ifrågasätter att företaget förlägger de här jobben utomlands.
– I stället för att anställas här i Sverige blir våra ungdomar arbetslösa och tvingas flytta efter jobben till Lettland eller Indien. Det tycker jag att man kan ifråga-sätta, säger en anställd som vill vara anonym.
Villkoren för örebroarna som tar jobben i Riga blir inte som i Sverige. Svenska kollektivavtal gäller inte, blir man sjuk har man inte rätt till svensk sjukförsäkring och lönenivån är en annan än i Sverige.
– Grundtanken inom EU är att man får samma rättigheter och villkor som i det landet som man arbetar. Man får den lön och de villkor som gäller i det landet, säger Anders Carlsson Eklund, på Arbetsförmedlingen i Örebro.
Det är därför upp till ungdomarna själva att ta reda på vilka villkor som gäller i Lettland. På fackförbundet Unionen säger man att det är viktigt att ungdomarna noga går igenom vad en anställning utomlands kan betyda.
– Det kan exempelvis bli svårigheter när man har bott utomlands längre än i ett år. Då hänger inte alla svenska system med längre. Och eftersom kollektivavtal slutar att gälla vid gränsen är det viktigt att alla ens rättigheter och skyldigheter finns med i anställningskontraktet, säger Alexander Johansson på Unionen.
Men Arbetsförmedlingen uppmuntrar unga att söka jobb över gränserna. Anledningen är att EU har som mål att öka rörligheten mellan länderna.
– Det är en nyttig erfarenhet att arbeta utomlands, man får lära sig mycket om ett annat land och en annan kultur. Och vi ser också att det är en bra erfarenhet att ha med sig på den svenska arbetsmarknaden, säger Anders Carlsson Eklund.