Dagens ETC har tidigare berättat om Arbetsförmedlingens program rusta och matcha, som ska hjälpa långtidsarbetslösa att hitta jobb. Idag finns det inom programmet 161 privata leverantörer utspridda över tusentals lokaler. Reformen har genomförts i stort utan analys av effekter och kostnader. Arbetslösa deltagare har fått uppgifter som att titta på inspirationsföreläsningar på Youtube, och coacher har vittnat om tidsbrist och en pressad arbetssituation.
Planerna på att uppdatera den befintliga tjänsten, istället för att lansera en helt ny, skrotas nu helt. Arbetsförmedlingen skriver att det är ett ”komplext och oprövat område” och att man beklagar att den tidigare planen föll.
Att det blir en ny tjänst innebär att alla leverantörer på nytt måste ansöka om att få bli just leverantörer i programmet. Det är ett besked som tagits emot med en viss oro, säger Mattias Elm, arbetsmarknadsexpert på analysbyrån Werket. Oron grundar sig i branschens erfarenheter från när Arbetsförmedlingen gjorde en liknande övergång, från stöd och matchning till rusta och matcha.
– Övergången då präglades av mycket långa handläggningstider vilket skapade ett glapp där många arbetssökande inte kunde ta del av matchningstjänster. Arbetsförmedlingen har förvisso sagt att leverantörerna kommer kunna använda ett förenklat ansökningsförfarande och att alla ansökningar som inkommit innan ett visst datum ska vara behandlade innan den nya tjänsten sätter igång, men det finns trots det en viss misstro bland leverantörerna att myndigheten kommer klara övergången på ett smidigt sätt.
Arbetsförmedlingen ställer inga nya krav för att bli leverantör av den nya tjänsten, och skriver på sin hemsida att ”... befintliga leverantörer med största sannolikhet blir godkända”.
Måste börja om från början
I oktober beklagade Arbetsförmedlingen att många leverantörer saknade betyg i myndighetens egna tjänst. Betygen sätts av ett AI-verktyg när ett företag har haft tillräckligt många deltagare. Även om betygsättningen har tagit lång tid har flera leverantörer idag ett betyg. Men nu riskeras alla att nollställas, säger Mattias Elm.
– Eftersom det rör sig om en ny tjänst är det inte osannolikt att betygen nollställs, något som i första hand kommer drabba de arbetssökande som då inte har tillgång till ett underlag för att kunna göra ett informerat val av leverantör, vilket är grundbulten i ett valfrihetssystem. Om en deltagare inte gör ett aktivt val placeras den hos en leverantör utifrån närhetsprincipen. Vår uppfattning är att de flesta leverantörer vill konkurrera utifrån prestation, inte var de har sina kontor.
I regeringens höstbudget minskar anslagen för arbetsmarknadspolitiska insatser och program med 1,5 miljarder kronor. Nedskärningen motiveras med ett ospecificerat “utrymme för effektiviseringar”. Samtidigt väntas antalet deltagare i program som rusta och matcha och rusta och matcha 2 öka kraftigt.
– Det är svårt att se hur det ska kunna bli fler deltagare med mindre pengar. Regeringen har delvis hänvisat till att Arbetsförmedlingen tidigare år inte nyttjat tilldelade medel, men nedskärningen kommer trots det att betyda 600 miljoner kronor mindre till insatser för de arbetslösa jämfört med AF:s prognostiserade utgifter för i år, säger Mattias Elm.