– Det finns alltid en skepsis i början. När vi började var vi en projektgrupp på sex månader som skulle läggas ner om man inte hittade någonting. I dag är det accepterat att människohandel är ett stort problem och man inser att det måste jobbas mot det.
Sökte sig till myndigheten
När det stod klart att arbete mot människohandel skulle ligga under Jämställdhetsmyndigheten sökte han sig dit och har varit med sedan starten i januari 2018. Att kunna vidareutveckla området lockade. Myndigheten arbetar med samordning, nätverksbyggande och utbildning, med syftet att göra det lättare för andra myndigheter att göra sitt jobb. De håller sig också uppdaterade med vad som händer internationellt och därmed vad man kan vänta sig i Sverige. Det gångna året har på många sätt varit en uppstartsfas med helt nya uppgifter, inte minst för den forne polisen.
– Jag jobbar inte operativt längre. Förut jobbade jag i en spanings-/utredningsgrupp och då stod man på ett sätt med människohandelsträsket upp till knäna. Det gör man inte på samma sätt här, även om jag jobbar nära dem som gör det.
2005 handlade arbetet uteslutande om människohandel för sexuella ändamål. Det är fortfarande en stor del, men idag vet man mer om hur man ska gå tillväga på det området. Organiserad människohandel kopplat till tiggeri har också både hunnit aktualiserats och lugnat sig något. Det senare fokuset ligger på arbetsmarknaden.
– Den svarta sidan av arbetsmarknaden är så stor att den ses som systemhotande och man har inget grepp över den. Därför driver man på från EU för att jobba med detta, säger Mats Paulsson.
Perspektivet har saknats
Arbetsmiljöverket har ett regeringsuppdrag som sammanför åtta myndigheter för att komma till rätta med brott i arbetslivet. Människohandelsperspektivet har tidigare saknats, men nu ska sätt för att tackla problemet tas fram. Nya möjligheter finns också att döma för människoexploatering.
– Du kanske inte är lurad och tvingad, men villkoren är så dåliga att det är ett utnyttjande av en annan människa som sitter dåligt till.
Frågor som ofta börjat med att till exempel byggbranschen haft svårt att konkurrera med billigare utländska alternativ har avtäckt situationer där människor utnyttjas. I dagsläget synas arbetsplatser för att säkerställa att alla är där av fri vilja.
Samarbete med CBSS
För att stärka svenska myndigheter har ett samarbete startats med Östersjöstaternas råd, CBSS. En konferens planerades i höst med expertis från föregångsländerna Nederländerna och Finland, men i och med läget för Jämställdhetsmyndigheten arbetet lagts på is. Med nu liggande politiska bud är konferensen inte genomförbar och kanske finns myndigheten inte ens kvar. Vid denna tidnings pressläggning finns ingen regering och i väntan på den tar Mats Paulsson inte för givet att myndigheten verkligen skrotas, men enligt liggande M- och KD-budget fasas den ut under året.
– Jag visste själv inte vad jag skulle tycka om myndigheten när jag började. Nu tycker jag att det är väldigt, väldigt synd att beslutet fattats såhär. Att män begår våld mot kvinnor är ingen hemlighet. Allt från sexuella övergrepp och våldtäkter till att det misshandlas och faktiskt mördas alldeles för många kvinnor i Sverige – det kan man inte blunda för. Kan man på det här sättet komma åt det så tror jag för det första inte att den här myndigheten är så förtvivlat dyr. Man kan spara pengar om man är framgångsrik i sitt arbete, säger han.
Utvecklar metoder
En del av arbetet mot människohandel har så här långt bestått i att fortsätta utveckla de metodstödsteam som länsstyrelsen i Stockholm en gång startade. De kopplas samman med kontakter inom en så kallad civil plattform samt en jourtelefon. I praktiken innebär det att yrkesgrupper som kommer i kontakt med människohandel får stöttning och hjälp att lotsa vidare. Att hjälpa polisen att komma i kontakt med jourboenden via socialjouren var till exempel ingen självklarhet förr.
– När vi hade våra första ärenden i Göteborg var det något av det knöligaste. Man kunde sitta med två tjejer och ingenstans att placera dem. Vi hade dem boende hos våra anhöriga och bekanta eller på hotell för att ingen ville ta i dem. De har ofta svårt att kliva av från dag ett och kvinnojourerna som ska vara skyddade litade inte på att de inte skulle ringa dit sina män. Detta var ett jätteproblem som länsstyrelsen i Stockholm lyfte, att det gick så väldigt mycket resurser från Polisens sida för att fixa kläder, sjukhusbesök, rubbet – samtidigt som vi skulle höra misstänkta, säger han.
”Män köper sex”
Även konkret förebyggande arbete pågår. I början av december reste Mats Paulsson upp till Östersund och Åre som i februari ordnar alpint VM och skidskytte-VM.
– Det är män som köper sex. Många män på samma ställe och öl och fest så blir det som det blir, säger han.
Med anledning av det har han tillsammans med norra Sveriges länskoordinator och lokal polis utbildat hotell-, evenemangs- och taxibranschen om hur de ska agera om de råkar på misstänkt människohandel. Strategin känns igen från det arbete som den Göteborgsbaserade organisationen Real Stars gjort tillsammans med bland annat hotell. Med fokus på sexköparna utbildas turismnäring för att hjälpa till att stoppa människohandeln.
– Inför ett tidigare evenemang i Östersund för tre-fyra år sedan hade man inte haft den här typen av erfarenheter och en taxichaufför berättade att det då hade varit påfallande. Det fanns ett hus lite utanför dit taxi körde kunder, och prostituerade tog in på ett vandrarhem. Då visste de inte hur de skulle tackla det, i dag har de direktnummer och vet vem de ska kontakta, säger Mats Paulsson.
Om Jämställdhetsmyndigheten avskaffas är han inte särskilt orolig för egen del. Arbetet mot människohandel måste fortlöpa oavsett huvudman, inte minst gäller det ett återvändarprogram för offer. Men en nedläggning skulle innebära en ny kraftsamling, omstart och det skulle vara synd på det som hunnit byggas upp. Framförallt är han irriterad över mycket av den kritik som framförts mot myndigheten.
– Det kommer orättfärdig kritik som jag inte riktigt förstår. Att personer som jobbar här är radikalfeminister som är förblindade och hatar män. Så är det verkligen inte. Även på ledarsidor kan det skymta fram ifrågasättanden om vilka som jobbar här. Jag förstår inte varför frågor om likabehandling upprör. Och det faller bort att det också arbetas med frågor som att pojkar underpresterar i skolan. Man är inte blind här och definitivt inte rabiat, det är vettiga och sansade personer som jobbar här.
Varför tror du att budgeten skrivits som den har?
– Jag tycker att Ebba Busch Thor blandar ihop begreppen. Hon säger att hon inte vill ta bort könsskillnaderna – men jag tror inte att någon vill det, det är inte det som det handlar om. När man försöker följa i tidningar vad det negativa grundas i så tycker jag att man är dåligt informerad. Det finns rena faktafel om att vi sitter och flummar i batikdräkter ungefär. Det förvånar mig lite, säger han.
Fungerar som nav
Idag fungerar Jämställdhetsmyndigheten som ett nav. Den samlar kompetenser och sammanför andra. Som en del i arbetet har personal från myndigheten också rest till Georgien och Serbien för att utbilda gränspolis och kustbevakning, på de senares förfrågan. Informationen påminner om den som getts i Östersund, fast är mer djuplodande om utredningsarbete. Sådant arbete ser nu också ut att behöva upphöra.
– Jag hoppas ju att man tänker om. Är det spikat så är det spikat men jag hoppas att man i så fall gör det utifrån fakta och inte utan att riktigt veta. Istället för att bara säga att det är värdelöst så kanske utvärdera det och titta på vad man gör här. Ge det en fair chans istället.