– Det är i princip samma resultat som i förra årets rapport. Kvinnor har oftare otrygga anställningar, arbetar deltid, jobbar obekväma arbetstider. Som helhet är det bara fyra av tio LO-kvinnor som har en heltidsanställning, säger Berit Müllerström, andre vice ordförande för LO.
I siffror räknat är skillnaden mellan kvinnor och män i arbetaryrken nästan 6 000 kronor, 21 000 mot 26 800. Den som jämför arbetarkvinnor med män i tjänstemannayrken får däremot multiplicera lönen ett antal gånger – hela 21 000 kronor skiljer det mellan grupperna.
Reformer oroar
Det är inte bara det marginellt minskande gapet i lön som oroar Berit Müllerström och LO. Många av de föreslagna reformer i januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna riskerar enligt landsorganisationen att ytterligare försämra villkoren för arbetarkvinnor. Detta eftersom fokus för reformerna ligger på att subventionera fram lågproduktiva och lågavlönade jobb i privat servicesektor.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Det finns inte med i årets barometer men vi har tittat på hur borttagen värnskatt slår mot könen. Det vi ser är att 75 procent av sänkningen kommer männen till del. Överenskommelsen pekar på möjligheten att utöka Rut-tjänster, men det vi ser är att det finns en risk att människor hänvisas till rut-tjänster i stället för till den generella barnomsorgen, säger Berit Müllerström.
– Vi vet ju i dag vilka som använder sig av rut-tjänster och det är höginkomsttagare. Det är väldigt få inom LO-grupperna som gör det och då i väldigt låga nivåer. Det här är vad vi kallar VIP-välfärd. Vi vill ha generell välfärd för alla när det finns behov av det.
Kräver utbyggd barnomsorg
Det LO vill är att tiderna för när människor har rätt till barnomsorg utökas.
– Här en sak som politiken kan bidra med, just eftersom det är kvinnor som oftast jobbar obekväma arbetstider. Men även äldreomsorgen måste utökas så att kvinnor i medelåldern inte ska behöva tvingas ner i arbetstid för att ta hand om sjuka föräldrar, säger Berit Müllerström.
Vad kan LO göra då?
– Vi gör vad vi kan. Under avtalsförhandlingarna senast lyckades vi öka lönerna mer för kvinnor än för män, och mest för till exempel undersköterskor. Men politiken måste också bidra.