”Inte nu igen.” Det var Roger Forsbergs första tanke när han fick reda på att ännu en kollega – den tredje på tre år – omkommit efter en arbetsplatsolycka. Mannen omkom vid en kollision mellan ett tåg och en truck på SSAB:s område i Luleå i måndags. Olyckan är utreds nu som ett arbetsmiljöbrott.
Roger Forsberg, som är huvudskyddsombud för IF Metall på SSAB, beklagar olyckan och säger att facket nu kräver en analys av hur det kunde inträffa.
– Det är hemskt att det ska hända igen. Vi har haft ett bra arbete och har en mycket bättre dialog med entreprenörerna än tidigare. Vi har kommit långt, ändå händer det här. Det känns som att man tar två steg bakåt igen, säger han.
Tredje dödsolyckan
En anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott och vållade till annans död har gjort. Måndagens olycka var den tredje med dödlig utgång på SSAB de senaste åren. I oktober förra året dränktes två män i 60-årsåldern sedan de fallit ner i en cistern vid SSAB:s koksverk vid en inspektion. Drygt två år tidigare i november 2011 avled en 24-årig man och sju personer skadads vid en olycka vid Nordkalks kalkugn på SSAB:s område i Luleå. Personalen hade beordrats att ta bort en stor kalkklump som fastnat över ugnen. Olyckan inträffade när het ånga och glöd plötsligt sprutade fram.
Långsam handläggning
Båda fallen anmäldes som misstänkta arbetsmiljöbrott, men ännu har ingen ställts till svars för händelserna. Roger Forsberg är kritisk till den långsamma handläggningen.
– Det är mycket allvarligt att det inte kan ske snabbare. Det måste till mer resurser när det gäller åklagare och polis, det måste gå snabbare att utreda så att fallen inte hinner bli preskriberade. Samtidigt är det viktigaste för mig inte att driva det juridiska, utan att komma fram till vad som gick snett och utifrån det rätta till saker så att det inte kan upprepas, säger han.
Den senaste olyckan på SSAB är bara en av fyra dödsolyckor på svenska arbetsplatser den senaste veckan, rapporterar Arbetet.
Polisen får särskilda arbetsmiljöenheter
I januari ombildas polisen i sju regioner och varje region får en specialenhet för arbetsmiljö- och miljöbrott. Målet är att systemet ska leda till att polisen blir bättre på att utreda misstänkta fall av arbetsmiljöbrott.
Systemet med en central enhet finns redan i Stockholm där enheten består av en grupp på sex poliser och en förundersökningsledare som enbart jobbar med arbetsmiljöbrott. En satsning som enligt Filippo Bassini, chef för enheten, ökar möjligheterna för polisen att utreda anmälningar och gäller dödsfall och skador på arbetsplatserna.
– Vi får sitta i fred och inte bli störda av andra ärenden. Vi kan bli specialiserade och lära oss lagstiftningen, ha metodutbildning, effektivisera och samarbeta mer med Arbetsmiljöverket och skyddsombuden på arbetsplatserna. Vi snäpper upp det till en nivå där vi förhoppningsvis blir mer professionella, säger han.
”Nu måste det funka bättre”
Arbetsmiljöbrott är ett område som hittills varit eftersatt hos polisen. Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket som kom förra året leder bara 2 procent av de anmälda fallen till fällande domar. Anledningen är att de utredande poliserna tvingats prioritera andra brott framför dödsfall och skador på arbetsplatser, menar Filippo Bassini.
– I ärenden med frihetsberövanden och fall där barn och ungdomar är inblandade har tidsfrister att ta hänsyn till. Då blir de här ärendena liggande. Vi har inte varit tillräckligt professionella och effektiva. Nu kan vi inte skylla på andra prioriteringar. Nu måste det här funka mycket bättre, säger Filippo han.
Jörgen Eriksson, ombudsman för arbetsmiljö på fackförbundet Byggnads är kritisk till hur polisutredningarna sköts i dag. Han säger att förbundet anmäler misstänkta arbetsmiljöbrott några gånger om året, men att det sällan leder någonstans. Det senaste exemplet gäller en asbestsanering i Umeå där anställda blivit sjuka av arbetet.
– Man lägger ned det hela eftersom det inte går att bevisa brott. Jag tycker att det är katastrofalt. I det här ärendet kunde man visa att arbetsgivaren inte skött sina åligganden och slarvat, men det går ändå inte att ställa någon till svars, säger han.
Svårt ställa ansvariga till svars
Jörgen Eriksson har egen erfarenhet av hur det är när ingen ställs till svars efter att det värsta som kan hända inträffat.
– När jag var tio år ramlade min far ner från en byggställning och fick en järnbalk i skallen. Han dog men ingen ställdes till svars. Det är viktigt att det sker eftersom det visar att rättsystemet fungerar. Men det blir sällan så. Lite tillspetsat brukar vi säga att om du ska ta livet av någon utan att åka dit så ska du göra det på en byggarbetsplats, säger Jörgen Eriksson.
Han är dock försiktigt positiv till de nya specialenheterna inom polisen.
– Jag tror att det kommer att bli bättre. Men jag kan också se att med den lagstiftning vi har i Sverige i dag så är det inte lätt att ställa arbetsgivare till svars, säger han.
Mikael Syk, jurist på Arbetsmiljöverket är positiv till förändringen.
– Det är bra om de kan organisera sig och ha poliser som är särskilt inriktade på den typen av brott, som kan lära sig frågorna. Det är ofta komplicerade utredningar och om du får ett fall en gång vartannat år så blir utredningen inte lika effektiv som om man har en specialinriktad polis, säger han.