– Det finns flera möjliga förklaringar. En kan vara att det ibland är lite svårare att fånga korruption som sker på lokal nivå än mer nationellt uppmärksammade händelser. En annan sak är att man har mycket fokus på mutor, men att en hel del av korruptionen i rikare länder handlar om mjukare former av korruption än renodlade mutor. Det är inte lika lätt för mätningarna att fånga upp.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Kan du ge något exempel på korruption som man riskerar att missa?
– Olika typer av favorisering och intressekonflikter, där kanske inte någon mutar en annan men man kan ändå sätta någon i en intressekonflikt. Det kan vara saker som bygger på vänskap och släktskap.
Vad riskerar underskattningen att leda till?
– Det skulle kunna leda till att man tänker att ”de här problemen inte är så viktiga och att vi ligger ganska bra till så det här är inte en fråga som är så viktig i vårt land”. Samtidigt finns det en annan tendens att det pratas mycket om de här frågorna i media. I den allmänna debatten tror jag att man kan säga att fokus och intresset har ökat i många länder för den här typen av frågor.
Staffan Andersson nämner USA-valet som ett exempel detta, även när det gäller förseelser som i sig inte är olagliga.
– Det har varit väldigt mycket uppmärksamhet i USA kring hur partiers och kandidaters valkampanjer finansieras. Många väljare upplever att även om det här sker på ett lagligt sätt, så vad gör de här enorma pengarna med kandidaterna? Vilka lyssnar de på? Hur påverkar det deras beslutsfattande?
Är Sverige mer korrupt än vad vi tror?
– Jag vill vara försiktig där, men däremot tänker jag att även om Sverige kommer väl ut och har mindre problem än andra länder så finns det många saker att vara aktsam på i Sverige också. Undersökningar visar att medborgare i Sverige uppfattar att kontakter och vem du är spelar roll i hur du blir behandlad när det gäller ärenden i offentlig förvaltning. Det är saker som är kopplat till förtroendet för det demokratiska systemet. Att förvaltningarna är opartiska är en jätteviktig princip. Även när vi jämför med våra nordiska grannländer verkar Sverige sticka ut lite grann. Det finns fler frågetecken hos medborgarna när de blev tillfrågade om opartiskhet i förvaltningen i Sverige.
– Det är viktigt att förvaltningstjänstemän har bra koll på de här frågorna och är välutbildade. Ja, att det här är en viktig fråga för förvaltningarna.
PRENUMERERA PÅ ETC HELG
Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.